Обратно
21.11.2021

Как да изберем най-добрата електрическа четка за зъби?

Автор:

Всички проучвания са единодушни, че една електрическа четка за зъби носи много по-добри резултати от ръчната такава и трябва да се превърне в задължителна част от поддържането на устната ни хигиена. Ръчните четки са по-леки и компактни, по-удобни при пътуване, но положителните им черти свършват тук. Доказано е, че, използвайки ръчна четка, човек може да извърши между 20 и 40 движения около един зъб. Електрическата четка, от друга страна, се движи с до 30 000 оборота в минута, на което се дължи много по-високото ниво на хигиена.

Ако вие също искате да смените старата си четка, но не знаете как да изберете най-добрата електрическа четка на пазара, тази статия е именно за вас.

Електрическа четка за зъби - видове

Електрическите четки за зъби придобиха голяма популярност през последните години. Вследствие на това можете да откриете на пазара такива четки както за 30 лв., така и за над 600 лв. Прекалено големият избор често обърква хората и те не могат да вземат решение между различните марки, цени, функции и други. Тук ще разгледаме основните три вида четки според начина на почистване на плаката:

1. Ултразвукова електрическа четка за зъби

Тези четки за зъби разполагат с ултразвуков честотен регулатор. Той влияе върху натрупаните микроорганизми в устната кухина, които образуват плаката по зъбите, и ги унищожава.

2. Механична електрическа четка за зъби

Този тип електрически четки имат механична кръгла глава, която се движи спрямо режима, в който се намира. От една страна, тя може да пулсира нагоре и надолу, а от друга, може също да извършва кръгови движения. В зависимост от оборотите механичните четки за зъби могат драстично да се различават, достигайки между 5 000 и 30 000 оборота в минута.

3. Звукови електрически четки за зъби

Всяка електрическа четка от този вид разполага с високочестотен генератор. Той произвежда звукови вибрации и така за една минута четката може да направи средно около 19 000 движения. Така едновременно четката може да почиства зъбите ви по два начина - от една страна, звуковите вибрации спомагат за размекването на плаката и по-лесното й отмиване, и от друга - механичната глава отстранява и най-дълбоките замърсявания.

Плюсове и минуси при ползването на електрическа четка за зъби

Без съмнението бъдещето на устната хигиена са именно електрическите четки за зъби. Те успяват да достигнат до замърсявания, до които ръчната четка не може, колкото и време да прекарвате в миене на зъби. Електрическата четка успява да помогне за премахването дори на петна от кафе, вино, тютюн и други. Освен да почиства, тя също има функцията на масажор на венците, като по този начин подпомага кръвообращението. Електрическите четки са особено любими на хората, които нямат търпението да стоят 2 минути и да си мият зъбите с ръчна четка. В тази категория, разбира се, влизат и децата, които по всевъзможни начини се опитват да избегнат миенето на зъбите. Електрическата четка обаче успява да превърне това досадно задължение в забавно и дори в игра. Най-новите детски четки за зъби са направени така, че да привличат вниманието на детето и да служат дори като играчка.

Един от основните недостатъци на електрическите четки за зъби е, че не можете да ги използвате постоянно, особено ако имате чувствителни венци и уязвим зъбен емайл. Ако например наблюдавате бели петна по емайла си, това е знак на ниско съдържание на калций и ниска минерализация. Това са и местата, където в бъдеще ще се образуват кариеси. За съжаление, ако често използвате електрическа четка зъби на тези места, появата на кариеса ще се ускори.

Както вече споменахме по-горе, електрическата четка може да се използва и за масаж, но така тя може да увреди венците. Ако искате да масажирате по-често езика и бузите, по-добре е да го направите с ръчна четка или след като изключите електрическата.

Някои основни функционалности, за които да следите

Таймерът е изключително удобна функционалност, особено за тези, които нямат търпението да си мият зъбите достатъчно дълго време. Таймерът е настроен така, че да дава сигнал всеки път, когато четката трябва да се премести в друг участък на зъбите, а също и когато са изминали 2 минути от началото на миенето.

Натискът на главата на четката може лесно да нарани венците ви. Затова много четки вече разполагат със сензор, който предотвратяват този риск. Така когато натискате твърде много, се затруднява движението на самата глава.

Освен да регулирате натиска, четката позволява само с натискане на бутон да промените скоростта, с която се движи главата на четката.

Понякога е необходимо да използвате различни глави, за да почистите специфични места в устата си. Например за да измиете добре езика си, мъдреците или да избелите зъбите си, са ви необходими различни накрайници. Потърсете електрическа четка за зъби, която се продава в комплект с различни глави или такава, която позволява главите да бъдат закупени отделно. Тук трябва да внимавате, защото не всички четки разполагат със сменяема глава. Това означава, че всеки път, когато главата се износи, което се случва след няколко месеца употреба, вие трябва да си купите нова четка. Това се равнява на 4 четки всяка година. Вместо това, по-добре е да инвестирате в по-скъпа четка, но чиито глави могат да се подменят.

Заряда на батерията, който се означава със светлинен сигнал, определено не е задължителна функция. Но понякога може да бъде много удобна такава. Така няма да останете изненадани, когато четката ви спре да работи, именно когато рано сутрин закъснявате за работа.

Посъветвайте се с вашия зъболекар

Ако имате допълнителни въпроси или все още не сте сигурни коя е най-подходящата електрическа четка за зъби за вашия конкретен случай, нашият съвет е да се консултирате с лекуващия си дентален лекар. Той най-точно ще може да ви препоръча четка, отговаряща на нуждите ви.

Още по темата