Обратно
17.12.2017

Уникални ръчно изработени коледни картички

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Коледни картички! Коледните картички винаги са страхотен подарък за поднасяне на пожелания за празника. Пазарът е буквално залят от милиони видове картички в различни размери, типове, картинки. Макар по магазините да могат да бъдат намерени честитки за всеки вкус, ръчно приготвените си остават много по-ценни отколкото купените. Има изключително много различни идеи за декориране на ръчно изработени картички. Може да почерпите различни идеи или да създадете сами свои собствени напълно авторски идеи. Какви материали са необходими за направата на уникални и неповторими коледни картички?

Най-необходимото за старта

На първо място трябва да знаем какво искаме да направим. Разбира се, в основата на ръчно изработените коледни картички стоят неизменните помощници – ножица, молив, хартия, шаблони (ако имаме такива). В случаите когато искаме да изрязваме различни форми, можем да използваме домашни пособия – формички за сладки, чаши, чинии. Те са отлични помощници при ръчната изработка. Какво още?

Картон за основа и декорация на коледни картички

Трябва да се избере лесен за моделиране картон, който да бъде поставен в основата на коледната картичката. Размерът е по избор, а ако искаме да се придържате към типичните за повечето честитки – това е А5 (половин стандартен лист А4). Когато не искаме да се вместваме в стандартите, можем да заложим на други размери и форми – квадрат, звезда или топка например. Зависи от това каква декорация искаме да приложим след това. За предпочитане е картонът да бъде бял, за да може на него да изпъкват различните декорации. Разбира се, използването на червен цвят също не е изключено и отново – това зависи от крайната ни идея.

Цветна хартия за декорация на коледни картички

За изрязването на декоративни елементи за украсата на коледни картички най-често се използва по-тънка хартия, която е лесна за моделиране. След като основата е изрязана, се поставят декоративните елементи. Изборът е огромен и много зависи от първоначалната идея. Може да изрежем топки и да направим снежен човек или пък да изрежем елха, шейната на Дядо Коледа, еленчета, звезди, подаръчета. Много идейно е да имаме под ръка различни остатъци от цветната хартия и да ги приложим като допълнителна украса върху картичката. От остатъците можем да оформим цветни ъгли, дребни детайли, малки буквички. Разбира се, това зависи много от това какво количество хартия е останало.

Копчета, пайети, брокат, панделки

Изборът на подобни дребни декоративни елементи е огромен. Вместо покупката на такива можем да се разровим в кутиите и шивашките си принадлежности у дома. Можем предварително да нарисуваме картината, която искаме да пресъздадем и да видим къде може да сложим цветен и интересен акцент. Включвайки в работата си малко лепило, ще можем да започнем да творим разнообразни неща с всичко, което ни дойде под ръка. Можем да ползваме копчета, за да направим декорация на снежния човек. Можем да залепим предварително подготвена форма на подарък и отгоре й да сложим истинска малка панделка. Можем да посипем предварително нарисуваната елха или дори Дядо Коледа с брокат и да направим коледната картичката блестяща.

Филц, плат, прежди

Филцът е един от приятните за ръчна работа материали. Той се поддава на обработка сравнително лесно и не са необходими специални инструменти за работа с него. Филцът се реже само с ножица, а за прикрепянето му към коледни картички е необходимо само добро лепило. Така от този материал се създават с огромна лекота всякакви форми и фигури. Можем да го ползваме, за да оформим меки филцови фигури и да ги залепим върху предварително изрязаните коледни картички.

Уникални ръчно изработени коледни картички

От прежда може да се направят гирлянди за елхата на картичката, да се оформят различни други елементи, а защо не и цели фигури. С използването на различни цветове прежда може да направим „пухкави“ коледни картички. А върху предварително нарисуваната фигура можем да намажем с лепило и да нарежем на дребно преждата. След като изсъхне, имаме мека и приятна на пипане декорация.

Платовете са много лесни за работа, а пък ако имаме много останали дребни изрезки – още по-добре. По този начин ще използваме остатъците за декорация на коледните картички. В зависимост от наличните цветове имаме възможност да ги поставим както в основни елементи на картичката, така и в допълнителни такива.

Вече готовите коледни картички могат да бъдат придружени от коледни подаръци, за да може ефектът им е пред близките да е още по-силен и въздействащ.

Още по темата