Агнешко месо – то е задължителен елемент от трапезата на всяко едно семейство на Гергьовден. Освен печеното агне, трябва да присъстват свежи зеленчуци – зелена салата, пресен лук, репички и прочие. Изпича се и обреден хляб, който може да се поднесе с прясно издоено домашно мляко, домашно сирене и извара.
Традицията повелява на Гергьовден да се заколи агне, като това се явява и един вид жертва за светеца-покровител – Свети Георги. Изборът на агнето е различен по различните краища на България – на едни места може да е първото родено през годината, а другаде – може да е агнето на първата овца, която е излязла от кошарата на този ден. Задължително обаче е агнето да е мъжко и да е бяло. То се окичва с венец или цветя, захранва със зеленина, трици, сол, а на места и с обреден хляб и се запоява с вода. Някъде го прекадяват с тамян, докато свещеник му чете молитва.
Мястото, на което се коли агнето, обикновено е било някое свещено за областта и се нарича оброчище. В миналото са се колели в къщата при огнището, като касапите са се стараели кръвта на агнето да опръска стената. Това се е правело, за да може да се види дебелината на кървавите бразди, тъй като по тях се е гадаело дали годината ще е плодородна. Бузките на децата са се намацвали с кръв, за да са здрави те през цялата година.
Обикновено агнето се пече цяло. След като стане готово, то се носи в църквата, за да се освети.
На първо място разбира се е цялото печено агне. Според традицията агнето не трябва да бъде разфасовано, а трябва да се изпече цяло на шиш или във фурна.
Агнешкият кебап е друго традиционно ястие. Много от домакините предпочитат да купят само агнешка плешка или бут, с които да приготвят кебап.
Още едно ястие е агнешкото с пресен лук и чесън. Зеленчуците са прекрасна комбинация за агнешкото и придават изключителен вкус на приготвеното месо. Рецептата определено е свежа, а храната – вкусна.
Пълнената агнешка плешка е вкусен и лесен вариант, в който се комбинират в едно основното и гарнитурата. Това улеснява готвенето, като в същото време се спестява време, а ястието изглежда прекрасно на трапезата.
Агнешките котлети със зеленчуков сос са също традиционен вариант за ястие на празника. И то особено ако семейството е с малко на брой членове. При него се спестяват средства и време от приготвянето на цяло агне. В същото време се спазва и традицията на трапезата да присъства вкусно приготвено агнешко месо.
Положителна новина за всички, които искат да хапнат агнешко месо на Гергьовден, е че цената му ще е доста по-евтина, отколкото беше по Великден. Тогава цените в големите търговски вериги варираха в широки граници. Живите агнета бяха с цена от 6 лв./кг. Цената на килограм агнешка плешка беше около 15 лв., а тази за бутче стигаше до 20 лв. Целите агнета тогава бяха с цени между 12 лв. и 14 лв. за килограм. Агнешките главички пък бяха с цена от 3.50 лв./кг.
За предстоящия Гергьовден се очаква спад в цените на всички агнешки продукти с 25%, както може да бъде видяно и от ТУК. Причината за спада в цените се корени в това, че по Великден много от продукцията е останала нереализирана и са останали много непродадени агнета. В момента търговците на едро притискат стопаните за още по-голямо намаляване на цените, като доста от тях се съгласяват на по-неизгодните условия. Причината е, че наистина това е последен шанс за пласиране на стоката им.
Търговците се възползват от ниските цени, на които изкупуват агнешкото, за да могат да реализират по-голяма печалба от продажбата му след това. Получава се ситуация, в която животновъдите продават евтино, а крайните потребители го купуват скъпо. Затова най-изгодният вариант за пазаруване на агнешко месо за празника е то да бъде изтъргувано директно от някоя ферма. Със сигурност цената за килограм ще бъде доста по-изгодна, отколкото тази в магазините – независимо дали ще бъде закупено живо агне, цяло вече заколено агне, плешка, бут или прочие.
Освен това качеството на месото ще бъде гарантирано. Не трябва да забравяме, че пазарът в България е залят с много вносна стока. Особено по такива празници този факт е още по-силно осезаем. Никога не се знае дали наистина се купува истинско българско агнешко месо от магазина или е поредното вносно такова, което със сигурност е загубило от вкусовите си качества и характеристика. Така че би било чудесно, ако предвидливо се подготвим, купувайки истинско агнешко месо от доказан фермер или животновъд.
Празникът вече „чука“ на вратите ни, така че е време да се подготвим за него и откъм този сегмент – осигуряването на агнешкото месо. Освен това се задават цели три почивни дни подред, които да ни осигурят достатъчно време да приготвим трапезата, да отпразнуваме подобаващо, да си починем и да се върнем отново по работните си места след тях. При всички положения обаче веселието, доброто настроение и богатата трапеза са задължителни на Гергьовден, за да може да има здраве и берекет през цялата година.