Обратно
4.5.2017

Агнешко месо за трапезата на Гергьовден

Автор:
Vivus.bg

Агнешко месо – то е задължителен елемент от трапезата на всяко едно семейство на Гергьовден. Освен печеното агне, трябва да присъстват свежи зеленчуци – зелена салата, пресен лук, репички и прочие. Изпича се и обреден хляб, който може да се поднесе с прясно издоено домашно мляко, домашно сирене и извара.

Агнешко месо – традиции и обичаи

Традицията повелява на Гергьовден да се заколи агне, като това се явява и един вид жертва за светеца-покровител – Свети Георги. Изборът на агнето е различен по различните краища на България – на едни места може да е първото родено през годината, а другаде – може да е агнето на първата овца, която е излязла от кошарата на този ден. Задължително обаче е агнето да е мъжко и да е бяло. То се окичва с венец или цветя, захранва със зеленина, трици, сол, а на места и с обреден хляб и се запоява с вода. Някъде го прекадяват с тамян, докато свещеник му чете молитва.

Мястото, на което се коли агнето, обикновено е било някое свещено за областта и се нарича оброчище. В миналото са се колели в къщата при огнището, като касапите са се стараели кръвта на агнето да опръска стената. Това се е правело, за да може да се види дебелината на кървавите бразди, тъй като по тях се е гадаело дали годината ще е плодородна. Бузките на децата са се намацвали с кръв, за да са здрави те през цялата година.

Обикновено агнето се пече цяло. След като стане готово, то се носи в църквата, за да се освети.

Топ 5 традиционни ястия с агнешко на Гергьовден

Печено агне

На първо място разбира се е цялото печено агне. Според традицията агнето не трябва да бъде разфасовано, а трябва да се изпече цяло на шиш или във фурна.

Агнешки кебап

Агнешкият кебап е друго традиционно ястие. Много от домакините предпочитат да купят само агнешка плешка или бут, с които да приготвят кебап.

Агнешко с пресен лук и чесън

Още едно ястие е агнешкото с пресен лук и чесън. Зеленчуците са прекрасна комбинация за агнешкото и придават изключителен вкус на приготвеното месо. Рецептата определено е свежа, а храната – вкусна.

Пълнена агнешка плешка

Пълнената агнешка плешка е вкусен и лесен вариант, в който се комбинират в едно основното и гарнитурата. Това улеснява готвенето, като в същото време се спестява време, а ястието изглежда прекрасно на трапезата.

Агнешки котлети

Агнешките котлети със зеленчуков сос са също традиционен вариант за ястие на празника. И то особено ако семейството е с малко на брой членове. При него се спестяват средства и време от приготвянето на цяло агне. В същото време се спазва и традицията на трапезата да присъства вкусно приготвено агнешко месо.

Цена на агнешкото по Гергьовден

Положителна новина за всички, които искат да хапнат агнешко месо на Гергьовден, е че цената му ще е доста по-евтина, отколкото беше по Великден. Тогава цените в големите търговски вериги варираха в широки граници. Живите агнета бяха с цена от 6 лв./кг. Цената на килограм агнешка плешка беше около 15 лв., а тази за бутче стигаше до 20 лв. Целите агнета тогава бяха с цени между 12 лв. и 14 лв. за килограм. Агнешките главички пък бяха с цена от 3.50 лв./кг.

Спад в цените

За предстоящия Гергьовден се очаква спад в цените на всички агнешки продукти с 25%, както може да бъде видяно и от ТУК. Причината за спада в цените се корени в това, че по Великден много от продукцията е останала нереализирана и са останали много непродадени агнета. В момента търговците на едро притискат стопаните за още по-голямо намаляване на цените, като доста от тях се съгласяват на по-неизгодните условия. Причината е, че наистина това е последен шанс за пласиране на стоката им.

Най-добре е да купите директно от ферма

Търговците се възползват от ниските цени, на които изкупуват агнешкото, за да могат да реализират по-голяма печалба от продажбата му след това. Получава се ситуация, в която животновъдите продават евтино, а крайните потребители го купуват скъпо. Затова най-изгодният вариант за пазаруване на агнешко месо за празника е то да бъде изтъргувано директно от някоя ферма. Със сигурност цената за килограм ще бъде доста по-изгодна, отколкото тази в магазините – независимо дали ще бъде закупено живо агне, цяло вече заколено агне, плешка, бут или прочие.

Освен това качеството на месото ще бъде гарантирано. Не трябва да забравяме, че пазарът в България е залят с много вносна стока. Особено по такива празници този факт е още по-силно осезаем. Никога не се знае дали наистина се купува истинско българско агнешко месо от магазина или е поредното вносно такова, което със сигурност е загубило от вкусовите си качества и характеристика. Така че би било чудесно, ако предвидливо се подготвим, купувайки истинско агнешко месо от доказан фермер или животновъд.

На празник като на празник

Празникът вече „чука“ на вратите ни, така че е време да се подготвим за него и откъм този сегмент – осигуряването на агнешкото месо. Освен това се задават цели три почивни дни подред, които да ни осигурят достатъчно време да приготвим трапезата, да отпразнуваме подобаващо, да си починем и да се върнем отново по работните си места след тях. При всички положения обаче веселието, доброто настроение и богатата трапеза са задължителни на Гергьовден, за да може да има здраве и берекет през цялата година.

Още по темата