Обратно
30.11.2021

Колко струва пълното обзавеждане на апартамент?

Автор:

Поздравления за покупката на нов апартамент! Това е едно изключително вълнуващо време, но в същото време може да бъде и изключително скъпо. Тук не само трябва да вземете предвид комисионната за брокера на недвижими имоти, месечните вноски по ипотечния кредит и комуналните услуги, но също така трябва да помислите за цената на едно пълно обзавеждането на апартамент. Това е, освен ако нямате късмета да се преместите във вече обзаведено жилище, което е доста голяма рядкост.

Какво трябва да знаете, преди да се втурнете към магазините за обзавеждане на апартамент с мебели?

За да превърнете в дом всяко едно пространство, най-напред трябва да го обзаведете. Това може да бъде един много забавен и вълнуващ проект. Но въпреки това, ако нямате план, не проучите добре пазара и не изготвите предварителен бюджет, този процес може да струва много скъпо и да отнеме време.

Времето за обзавеждане на апартамент зависи от вашите лични нужди, предпочитания и възможности. Не е необходимо това да става на един път. Отделете си време, потърсете кои магазини и кога правят намаления, вместо да бързате и да купувате всичко на пълната му цена. Също така се опитайте да купите каквото можете втора употреба. Съществуват прекрасни антикварни магазини, където можете да намерите безценни находки само за част от цената, която бихте платили в нов магазин. Купувайки мебели втора употреба или такива на намаление, можете да спестите част от бюджета си за нещата, които са наистина важни за вас, и с които не искате да правите компромис.

Но за да разгледаме по-подробно обзавеждането на новозакупеното жилище, нека започнем стая по стая:

1. Дневна и трапезария при обзавеждане на апартамент

Дори и да не се занимавате с интериорен дизайн, все пак вероятно имате свое мнение и вкус за това как бихте искали да изглежда вашата дневна. Все пак това е стаята, в която вероятно ще прекарвате най-голяма част от времето си и където трябва напълно да се отпуснете и да забравите за напрежението.

Помислете добре как искате да изглежда стаята и започнете да правите списък с нещата, които ще ви трябват. Например, ако имате телевизор, вероятно ще искате да си купите стойка за него. В допълнение към телевизора и стойката, също ще искате да инвестирате в диван или удобни фотьойли, а може би и мек стол, който да се превърне в акцента на стаята. Препоръчваме ви да инвестирате също така в масичка за кафе. Това не само е място за поставяне на питие, но може да бъде и прекрасен начин да вдигнете краката си в края на тежък ден.

И така, нека погледнем какви са цените на съответните мебели, за да обзаведете една дневна. Средните разходи могат да бъдат около 2800 лв. - 1000 лв. за диван; 1300 лв. за маса за хранене с четири стола; 200 лв. за масичка за кафе и тук може да заделите още няколко стотин лева за декорации, лампи, килими и други.

2. Кое е главното, което трябва да се прецени за кухнята, когато се прави обзавеждане на апартамент?

Премествайки се в кухнята, в случай че апартаментът е обзаведен с основни уреди като печка и хладилник, все пак ще трябва да закупите предмети като тенджери, тигани, чинии и сребърни прибори. Да не говорим, че може би също ще ви се наложи да купите определени малки уреди за кухнята си като блендер, миксер, микровълнова печка и други. Средната цена на микровълнова печка е около 200 лв. А ако ви се наложи да купувате нов хладилник например, трябва да си заделите допълнително между 800 и 4000 лв. в зависимост от това какъв точно търсите. Печките, от своя страна, струват средно около 800 лв.

3. Спалня

Що се отнася до вашата спалня, когато правите обзавеждане на апартамент, очевидно ще искате легло, което може да се състои от рамка заедно с пружина или матрак. Останалите покупки, които трябва да направите, варират от спално бельо и възглавници до скрин и нощни шкафчета. В зависимост от размера на апартамента може и да се наложи да купите по няколко броя от тях, ако разполагате и със спалня за гости. Матраците могат да бъдат различни видове - с пяна, на пружина, подматрачни, топ матраци, латексови и други - като това може да повлияе на цената. Например един двоен матрак с пяна може да струва между 250 и 600 лв. А за самата рамка на леглото, трябва да заделите около 250 лв.

4. Баня

Банята, както знаем, не се нуждае от голямо обзавеждане. Тук може би трябва да купите главно кърпи, завеса за душ, килимче и халати - разходи, които на фона на цялостното обзавеждане на апартамента, дори няма да усетите. Може би най-скъпата ви покупка ще бъде скрин, където да подредите всичко необходимо като препарати, тоалетни принадлежности, кърпи и други.

Проект за обзавеждане на апартамент

Колко, в крайна сметка, струва обзавеждането на един апартамент?

Крайната цена за обзавеждане на апартамент може да бъде много различна и зависи от множество фактори. Например квадратурата на жилището силно оказва влияние върху това колко и от какви мебели се нуждаете. В края на краищата не е толкова скъпо да обзаведете малко студио, колкото апартамент с три спални. Също така, ако пазарувате от магазини в малки градове и села, цената би била много по-ниска от тази в големите градове.

Като се вземат предвид всички тези възможности, данни показват, че за около 6500 - 9500 лв. вие ще успеете да закупите най-важното за своя нов необзаведен апартамент. Въпреки че това е доста голям диапазон, той отчита факта, че цената на всяка мебел може да варира.

Ако тази сума ви се струва твърде висока, не грешите. За щастие, винаги има начини да намалите своите разходи. Просто трябва да бъдете разумен купувач и да не се поддавате на импулсивни поръчки.

Още по темата