Обратно
13.2.2022

Как да променим живота си към по-добро?

Автор:
Vivus.bg

В стара притча един човек казал следното: „Имам голямо желание да следвам медицина, но това ще ми коства 7 години от живота, а когато завърша образованието си, ще бъда вече на 50 години!“. Тогава неговият мъдър приятел му отговорил: „А на колко ще бъдеш след седем години, ако не следваш медицина?“.

Може би не сте там, където сте искали кариерата да ви отведе, или животът ви не е това, за което сте си мечтали. В такъв случай не допускайте мисълта, че промяната на живота ви е невъзможна. Не позволявайте напредналата ви възраст или положението ви в обществото да ви обезкуражават. Не се страхувайте, че нещо може да се обърка, а се вдъхновявайте от резултатите, които можете да постигнете.

Както виждате, в основата на промяната на живота стои въпросът „Вярвате ли?“. Ако имате вяра в успеха и в бъдещия положителен развой на събитията, ще имате смелостта да направите първата крачка, а след нея и втора и трета… и ето, че животът ви вече няма да е същият. Предлагаме ви 7 съвета, с които още днес можете да започнете ново начало към по-пълноценен и щастлив живот.

1. Направете нов избор в живота си

Спомнете си какви избори сте правили през изминалите години и изберете какви промени да направите в бъдеще. Нашият живот е низ от избор и обстоятелства. Може да променим само изборите, които правим, но не и обстоятелствата. Понякога сме горди от избора, който сме извършили в миналото, а понякога не толкова. Имаме право на избор и той определя на какво ниво са животът и кариерата ни днес. Ако искате да получите други резултати, още от днес изберете нещо друго, нещо различно.

2. Откажете се от перфекционизма в живота и просто бъдете реалисти

Неписано правило е, че няма нищо съвършено в този свят, така че и вие по-добре не се отдавайте на подобна идея. Не живейте в напрежение и стрес от това, че не можете да постигнете вашия перфектен идеал. Грешките съпътстват живота ни. Те са част от него, която трябва да приемете, но и която можете да коригирате с времето. Не бива да свиквате да грешите постоянно, но не бива и да се осъждате и обезкуражавате от пропуските си. Никой не може да промени недостатъците си напълно, така че няма смисъл да играете постоянно някаква роля. Просто бъдете такива, каквито сте. Позволете на другите да видят във вас това, което сте в действителност.

3. Отхвърлете ненужното, култивирайте най-важното в живота

Помислете за всички неща, които са важни за вас в живота ви и след това пресейте измежду тях онези, които са с най-голям приоритет. Сега вече знаете кое не е толкова важно за вас и можете да го отстраните, да не му отдавате толкова време, сили и значение. С тази система можете да опростите живота си така, че да се съсредоточите върху най-важното и ценното. Ако през цялото време сте разпилени в хиляди посоки, няма да постигнете удовлетворение, защото всичко, което правите, ще бъде непълно и незавършено. Ако обаче го опростите, само бихте си помогнали. Това може да ви помогне както в личен план, така и в професионален. Без да опростите нещата, много трудно бихте успели.

4. Не се сравнявайте с останалите

Всички сме уникални и не можем да влезем в кожата на другите. Ако искате цял живот да сте нещастни, гледайте успехите на другите и мислете, че те живеят по-добре и по-щастливо от вас. Такъв вид сравнение е нищо повече от една илюзия, защото вие сравнявате вашата реалност с тяхната повърхност. Не завиждайте на другите, защото нямате представа през колко трудности, болести и загуби са преминали, докато стигнат дотук. Може би не бихте искали повече да сте на тяхно място, ако знаехте всички тези подробности за живота им.

5. Бъдете честни с другите и не лъжете

Почти всеки от нас прикрива слабостите си и се представя в изкривена светлина пред другите. Бъдете себе си и говорете онова, което мислите. Без честност и коректност не можете да изградите стабилно и трайно „сградите“ на живота и кариерата си. Рано или късно лъжите излизат наяве, а стресът от прикриването ще изтощи силите ви. Повечето хора смятат, че приятели не се печелят с честност. Но ако за да привлечете някого, се налага да криете нещо, може би не си заслужава такъв човек да бъде печелен за приятел.

6. Прощавайте на хората, но се обкръжете с подходящите

Често другите ни нараняват и изпитваме болка, гняв и негативни емоции поради това. Най-добре за вас е да простите, но да не се обграждате и да не допускате дълбоко в живота си хора с лоши навици. Пътят към добрата промяна минава през промяна на средата, която ви обгражда, а това най-вече са близките ви. Има хора, които ще ви насърчат, ще ви направят по-добри и щастливи. Търсете тяхната близост, а на останалите не търсете начин да отмъщавате, дори да си го заслужават. Негативното отношение преминава от човек в човек, затова добре би било да прекъснете веригата при вас.  

7. Не мислете на дребно, мислете мащабно

Границите на вашето развитие могат да бъдат поставени единствено от вашия ум. Колкото по-мащабни са вашите цели и стремежи, толкова по-далеч ще стигнете в живота. Често ограничението е в нас самите, в нашия ум и в липсата ни на увереност. Трябва да бъдете по-ентусиазирани, като най-сигурният начин да сте такива, е да осъществите успешно дадена цел. Това ще ви вдъхнови и окрили да продължите към следващата по-висока цел. Вървете стъпка по стъпка нагоре, като единствено от вас зависи докъде ще стигнете. Негативните мисли спъват развитието ни, затова променете начина си на мислене.

Тази тема е толкова обширна, че не може да се обхване в една статия. Това, което трябва да запомните обаче, е, че трябва да направите добрия избор ДНЕС, защото УТРЕ все още не съществува, а ВЧЕРА вече го няма. Промяната е нещо, което ни плаши и бихме желали да я отложим. Вместо обаче да мислите за трудностите по пътя, мислете за успеха в края.

Още по темата