Обратно
1.6.2020

Как да учим чужди езици по-лесно?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Чуждите езици са ключове към безкрайни възможности. Те откриват нови хоризонти, развиват ви интелектуално, помагат ви да си общувате с хора от други култури и ви намират работа. Това са само няколко от плюсовете на това, да знаете чужди езици. Звучи супер, но ученето на друг език може да се окаже изключително трудна задача. Кои са начините да научим чужд език по-лесно?

Няма универсален подход за научаване на чужди езици

Истината е, че няма панацея, която да реши всички ваши трудности в изучаването на чужди езици. Има изключително много книги, видеа, филми, проучвания и хора, които да твърдят, че са открили идеалния начин за изучаване на чужд език, но техният начин може да не проработи с вас. Това не изключва факта обаче, че има утвърдени и доказани практики, улесняващи изучването на който и да е чужд език.

Общуването – основен фактор за научаването на чужди езици

Може би най-важният, най-ефективният и ключов начин да улесните вашето обучение и значително да скъсите времето за изучаването на езика е общуването. Много хора правят грешката да изучават чужди езици само на хартия и по учебници, без да си разменят и дума с никого с продължение на години. Когато най-накрая имат тази възможност, те разбират, че са изостанали изключително много от живия език, който се развива постоянно. Ако има нещо, на което да наблегнете, то това е именно говоренето. То ще ви помогне по няколко начина: ще ви запознае с реалното използване на езика, ще ви мотивира да го изучавате и по-нататък, ще ви изпита по много критерии.

Филмите като „помощник“ за научаването на чужди езици

Ако нямате възможност постоянно да говорите с други, говорещи чуждия за вас език, то филмите са отличен вариант да се докоснете до това как те говорят всъщност. Учебникът може да съдържа записи на диалози, но те обикновено са прекалено изкуствени и е почти невъзможно да се сблъскате със ситуациите в тях. Филмите, от друга страна, дори ако в същността си да са измислена история, са добра илюстрация на това как функционира езикът в реална езикова среда.

Музика

Друг начин за по-ефективно изучване на език е музиката. Тя е полезна с това, че ще ви помогне да запомните много фрази, думи и изрази от езика, просто защото това е природата на музиката. Нашият мозък обича да слуша приятни и повтарящи се ритми и съответно ги запомня много по-лесно. Пробвайте да послушате музика на тези чужди езици, които изучвате. Намерете си текста и повярвайте – след няколко слушания на любимата ви песен, думите и изразите в нея ще влязат в активна употреба от вас самите!

Асоциации

Понякога трудността, с която се сблъскват изучаващите чужди езици, е загубата на интерес към езика. В това няма нищо изненадващо – когато се изгуби мотивацията ви, вие сте на една крачка от това, да захвърлите обучението и да се захванете с нещо друго. Ето защо е хубаво да намерите материали на целевия език, които да се свързани с ваше хоби или интерес. Да речем, вие обичате да готвите – намерете сайтове или видеа, които да ви показват рецепти на езика, който изучавате. Така ще имате мотивация и интерес да си преведете подправките, методите, приборите и другите непознати думи, които се появяват заедно с целия процес на готвене.

Промяна на нагласата

Всъщност, важно е да си поставите ясна цел и да си отговорите на въпроса „Защо?“. Защо изучавате дадените чужи езици? Когато си отговорите на този въпрос, вие ще може да филтрирате материалите и методите за обучение. По този начин няма да губите време с ненужна за вас литература, която всъщност ще ви отдалечава от целта ви. Освен това, човешкият ум функционира в пъти по-добре, когато има зададена цел, отколкото когато действа „на късмет“. Да, ученето може да ви се отдава, но ако нямате цел, шансът да се сблъскате с липса на мотивация и просто задънена улица, е изключително голям.

Действайте поетапно при изучаването на чужди езици

Не е необходимо да научите всичко наведнъж. Просто няма да се справите. Поемайте езика на смилаеми етапи и запомняйте нещата ефективно, за да можете да ги използвате след това. Ако се тормозите с много думи всеки път, то очаквайте да се откажете много лесно, защото езикът ще ви се стори прекалено труден. Истината е, че вие сте го направили труден с пренатоварване.

Момиче, опитващо се да говори на чужди езици

Писане

Разликата между говоренето и писането е в това, че писането не е нещо, което хората правят инстинктивно. Децата имат инстинкта да говорят, но не и да пишат – на писане трябва да се научат. Ето защо писането е толкова важно. То изисква когнитивни усилия и мобилизира всички ваши знания за езика. Когато пишете свои текстове на чуждия език, дори да са кратки, вие правите сериозно езиково упражнение. Когато го правите достатъчно често, вашето умение ще се развие, подобно на мускул при тренировка, и с времето ще ускори вашето изучаване на езика. Вие ще запомняте нещата, които пишете – най-вече думите и изразите. Така те по-лесно ще влязат в езиковата ви памет.

Не забравяйте за граматиката

Към граматиката подходете внимателно. Прекалено много граматика от самото начало може да ви отегчи и дори да ви откаже, особено ако тя е много различна от българската. Прекалено малко граматика и вие ще се затруднявате с елементарни изречения. Ето защо трябва да приемате „балансирана доза“ граматика, когато учите чужди езици. Ако разпределите ученето на граматика умно, вие ще си спестите доста препятствия по пътя към постигането на добро ниво на езика.

Постоянство

И най-накрая, но не и на последно място – постоянството. Както всяко друго умение, научаването на чужди езици изисква постоянство и усилия. Ако учите езика през прекалено големи интервали от време, то, повярвайте, ефектът ще е нулев. Ако учите прекалено небрежно, ефектът също ще е нулев. Приложете усилия към това да си създадете ефективна стратегия и успехът ви е гарантиран.

Още по темата