Обратно
1.2.2022

Защо се наблюдава ръст в извършването на онлайн плащания?

Автор:
Vivus.bg

Днес дигиталната търговия става не само популярна, но и задължителна част от бизнеса на търговците. Информационните технологии напреднаха дотолкова, че се наблюдава огромен ръст в иновациите, свързани с електронните плащания или т.нар. още онлайн плащания. Така стоките и услугите могат да се търгуват без използването на физически пари в брой. Почти всеки реален участник на пазара има своя търговска платформа и продава на купувачите с безкасови плащания.

На какво се дължи увеличената активност в правенето на онлайн плащания?

Онлайн плащанията с електронни пари и карти имат голямо въздействие върху световната икономика. Според изследване на Мууди чрез този род плащания към брутния вътрешен продукт на 56 държави са добавени почти 1 трлн. долара (и по-точно - 983 млрд. долара) в рамките на 5 години, като периодът на това изследване обхваща 2008 - 2012 г. Забележете, че тук става дума за период, който започва в годината на световната финансова криза, засегнала в това число и Европейския съюз. През 2003 г. използването на карти за потребителски разходи на дребно в света е сведено до 7,7%, докато след 9 години – през 2012 г. – този процент нараства до 32%.

Освен на икономическата изгода станахме свидетели и на невиждана досега световна здравна криза, която промени навиците на повечето хора. А това само допълнително увеличи процента на извършваните онлайн плащания.

Световната пандемия от коронавирус и влиянието й върху правенето на онлайн плащания

Кризата с Covid-19 предизвика огромен ръст в онлайн плащанията по целия свят. Много хора избягват струпванията, контактите и дългото чакане по опашки за плащане на комунални услуги и пазаруват през компютъра си от дома, като плащат онлайн с карта. Само за първата половина на 2021 г. ръстът на онлайн плащанията е 75% според различни източници. Въпреки че българинът е привърженик на традиционното разплащане в брой, увеличаването на плащанията на POS терминални устройства в магазините в страната е факт. Допълнително потвърждение на тези думи е фактът, че банкоматите са отпуснали с 3% по-малко пари в брой на българите през отчетния период (първата половина на 2021 г.) в сравнение с миналата година.

За да отговорим на основния въпрос - каква е причината за все по-широкото използване на онлайн плащания - е добре първо да проучим по-детайлно какво представлява този вид паричен трансфер.

Какво представляват тези онлайн плащания?

Това е начин да платите или да получите плащане посредством електронна транзакция и с посредничеството на доставчик за платежни услуги. Електронните разплащания се извършват на специални платформи за цифрови разплащателни услуги. Те са различни по вид, а целта им е да предоставят сигурност, точност и лоялност в паричните трансфери. С цел подобряване сигурността на потребителите на онлайн плащания, доставчиците на услугите изискват защита с парола, динамичен или статичен код (изискване за държавите в ЕС), като пращат SMS с кода по телефона.

Какъв алгоритъм използват онлайн плащанията?

Всяко едно плащане следва определени стъпки, за да може да бъде осъществено. След активирането му уебсайтът на търговеца прехвърля информацията към портал на доставчик на онлайн плащания. За по-висока сигурност информацията се криптира и след това се изпраща до картоиздателя, където системата извършва проверка за автентичност на картата и връзката й с профила на купувача.

След успешно приключване на този процес се задейства процесът на плащане. Средствата от картата на потребителя се превеждат и порталът изпраща уведомителна нота (по имейл или чрез SMS), че онлайн плащането е извършено и транзакцията е обработена. Както може би предполагате, всичко това отнема няколко секунди.

Какви видове онлайн плащания има днес?

Онлайн плащанията могат да бъдат няколко вида, като основните сред тях са:

  • Плащане чрез електронен банков превод

За целта трябва да имате активирано онлайн банкиране, което изисква специален код за достъп, осигуряващ по-голяма сигурност при онлайн плащанията.

  • Плащане с дебитна или кредитна  карта

Най-често използваният метод за онлайн разплащане с електронни магазини и големи търговски платформи е с дебитна или кредитна карта. Лесно можете да въведете данните на картата в платформата на търговеца и да преведете необходимата сума. Данните ви са защитени, а транзакцията е проследяема и при възникнали недоразумения можете да възстановите сумата по салдото си.

  • Транзакции с електронни портфейли

Този вид онлайн плащания ви позволяват с няколко клика да финализирате транзакцията след въвеждане на потребителско име и парола.

Правене на онлайн плащания чрез смартфони

По какъв начин онлайн разплащанията влияят на глобалната икономика?

След въвеждането на дебитните карти за извършване на онлайн разплащания се наблюдава увеличаване на брутния вътрешен продукт от 0,17% за година. Същият показател за 8 години се увеличи с почти 2%. Този процент е еквивалентен на създаването на почти 2 млн. работни места за периода според проучването на Мууди.

Благодарение на онлайн плащанията не само се увеличават доходите на отделните икономики, но и те предоставят много предимства, които стоят в основата на все по-широкото им използване. В редовете по-надолу ще разгледаме именно някои от тези предимства.

Предимства на онлайн плащанията

Увеличеното ползване на онлайн плащания се дължи най-вече на техните предимства, които включват:

1. Бързина и ефективност на услугата

Извършването на услугата отнема минимално време и е с висока ефективност. Вече споменахме, че алгоритъмът за цялата платежна услуга отнема секунди, особено ако вече сте се запознали достатъчно добре с процеса. Само помислете колко време би ви отнело да чакате по опашки за плащане на тока, водата и останалите комунални услуги, данъци и други, докато през интернет можете да го направите за секунди с минимални разходи за извършените транзакции.

2. По-голяма възможност за потребителите да пазаруват от всяка дестинация

С онлайн плащането всеки потребител, който има интернет, пари в картата и електронно устройство може да направи покупка на продукти и услуги от всяка точка на земята. Докато плащането с книжни банкноти ви дава възможност да пазарувате само от магазини, до които трябва да се придвижите, то при онлайн плащания с лекота можете да закупите стоки от друг континент, без да е необходимо физически да ходите дотам.

3. По-ниски разходи за обработка на плащанията

За доставчиците и търговците този вид разплащания увеличава техните приходи поради лесния начин на плащане, а същевременно разходите им намаляват. По този начин онлайн плащанията имат огромен икономически принос в обогатяването на световната икономика.

4. По-висок процент на данъчно облагаемите сделки

С тези плащания няма как да скриете паричните потоци и държавните регулатори лесно могат да проследят кой колко получава. Съответно и данъците, които ще се придвижат към държавната хазна, обхващат много по-висок дял от икономическите субекти. Делът на сивата икономика се свива, а недекларираните парични преводи чувствително намаляват.

5. Гаранция за плащане и обезщетение

При плащане в брой се налага да броите парите на ръка, вследствие на което могат да възникнат някои недоразумения между участниците. При правене на онлайн плащания не съществува такава възможност, защото тези трансфери могат да се проследят и така предоставят на потребителите по-висока сигурност. Безкасовите плащания, за разлика от традиционните, правят вероятността за грабежи, измами и други престъпления, свързани с пари в брой, все по-трудна. Търговците също могат да бъдат сигурни в получаването на плащанията си, което е от особено значение за бизнеса им.

Още по темата