Обратно
17.4.2022

Какво трябва да знаем, за да изберем качествен телевизор?

Автор:
Vivus.bg

Богатото продуктово разнообразие, което отворената икономика ни предоставя, може да бъде доста объркващо за обикновения потребител. Днес почти всички стоки се предлагат в много модели и видове, а технологиите са толкова напреднали, че понякога не можем да схванем появилите се подобрения и нови модификации. Как да сме сигурни, че изборът който правим, е най-добрият, особено когато става дума за телевизор? Много от моделите в търговската мрежа дотолкова си приличат, че трудно може да се ориентирате по дизайна. Търсените от вас характеристики до голяма степен могат да ограничат избора ви до няколко модела, но от значение е също и съотношението цена качество.

Качеството на картината, съвместимостта с други електронни джаджи, интернет и видео игри също са от огромно значение. Ако желаете телевизорът ви да има аудио система, наподобяваща звука от кино или супер HD качество на картината, трябва да се ориентирате към точно определени модели телевизори. Всички тези подробности са от значение, за да разберете какво да търсите сред богатата палитра модели. Но как да разберете точно кое е по-добро за вас? Телевизорите имат толкова много съкращения, зад които вероятно се крие модерната технология, която вероятно ви е необходима. Ето защо ще се опитаме да ги разгледаме по-подробно тук. Но нека започнем с големината на екрана.

Какъв размер екран да изберете за вашия бъдещ телевизор?

Размерът на екрана не е основният критерий за определяне на цената на съвременните телевизори. Въпреки че действително размерът на екрана има голямо значение и прави впечатление, той е само един от важните фактори в избора на телевизор. Диагоналът се измерва в инчове, като вариантите започват от 32 и достигат до 70. Един инч се равнява на 2,54 см. Цената на по-големите екрани, разбира се, е осезаемо по-висока, така че трябва да прецените дали наистина имате нужда от такъв.

За да изберете желаната големина на телевизора си, трябва да прецените дали стаята, в която ще се монтира устройството, е просторна или малка, тъй като телевизорът изисква определена дистанция за гледане. Трябва да съобразите големината на стаята с диагонала на екрана, както и височината, на която ще бъде монтиран. По-малките модели могат да се монтират и по-ниско, но колкото по-широк става екранът, толкова по-високо от пода се извършва монтажът му.

Най-големите модели изискват максимум 5 метра отстояние и минимум 2,6 м от телевизора. Това са телевизорите с диагонал от 70 инча (над 2,10 м).

Качество на картината и разделителна способност на телевизор

Качеството на картината, която човешкият мозък възприема, зависи от наситеността на пикселите по екрана. Колкото повече са те, толкова по-малко трептения ще усещате в излъчването, а картината ще бъде по-близка до реалността. Смело може да се твърди, че разделителната способност на телевизора е най-важната му характеристика, отразяваща качеството на картината. Пикселите се разполагат по екрана както хоризонтално, така и вертикално, като резолюцията с времето става все по-кристално чиста и ултра висока (ultra HD). Резолюцията или още т.нар. разделителна способност се дели на няколко категории:  

  • HD - висока резолюция, която има 1280х720 пиксела или общо 921 600 броя пиксела на екрана. Въпреки че тези модели са вече сравнително остаряващи, все още предоставят добра картина.
  • Разделителна способност 1920х1080 или Full HD - това е по-нов вид технология с висока резолюция от 2,1 млн. пиксели на екрана. Те предоставят по-добра картина от предишните модели и за момента са телевизорите с най-разпространената разделителна способност на пазара.
  • По-новите екрани с изключително висока резолюция са с 3840x2160 или 4К Ultra HD, като на екрана си имате 8 млн. пиксела. Все повече видеа в мрежата се предлагат с 4К качество на изображението, така че можете да получите достатъчно материал за преглед на вашия 4К телевизор от интернет.
  • Най-високата резолюция на телевизор, която можете да откриете в търговската мрежа към момента, е с 33 млн. пиксела (7680х4320), а технологията накратко се нарича 8К ultra HD. Все още са малко продукциите, които се заснемат в толкова висока резолюция и затова този вид телевизори не възпроизвеждат в целия капацитет, на който са способни. Освен това цената им е много висока, така че може би е малко рано да се решите на подобна стъпка.

Щастлива двойка, радваща се на новия телевизор, който са купили за хола си

Какво за един телевизор означава LED, LCD, OLED?

Тези понятия могат да затруднят обикновения потребител, затова нека да ги разгледаме по-подробно. Това са технологии, използвани в производството на екрани, които използват различни техники, осветяващи елементи и светодиоди. Разликите между тях са много малки и почти незабележими, но за голяма част от потребителите именно тази малка разлика започна да се усеща с времето.

  • LED - това е нова технология за осветление, внедрена в производството на телевизори. Използва така наречените квантови точки, които дават възможност за пресъздаване на по-широка цветова гама и яркост на екрана.
  • LED-LCD - LED се използва в LCD технологията, като двете са нещо като два различни слоя, които се допълват и правят картината още по детайлна. Допълнителният нанокристален LCD слой се осветява от LED осветлението, придавайки на картината нов и по-добър образ.
  • OLED са устройства с по-висок клас LED-LCD технология, която осветява на много места с допълнителен слой светодиоди, което прави възможно да наблюдавате изключителен контраст и наситеност на цветовете. Черният цвят тук е толкова дълбок, че прави контраста забележителен.

Какво е смарт ТВ?

Това е степен на компютъризиране на устройството, WiFi връзка и управляемост от приложения с възможност за ползване на Facebook и YouTube. Телевизорът има Android операционна система и възможност да браузвате в интернет през големия телевизионен екран. Вместо да използвате компютъра си, вече може да го заместите с новия телевизор. Това е идеята на смарт телевизорите, които имат много предимства в сравнение с обикновените телевизионни устройства.

Каква е цената на качествен нов телевизор?

Трудно може да се отговори на този въпрос, защото цените на новите телевизори варират от 150 лв. до 4500 лв. и дори повече. Ако искате голям екран и добра резолюция, цената на качествен телевизор може би ще достигне 1000 лв. Ако предпочитате да бъде и смарт, то сигурно ще трябва да добавите още няколко стотачки. Марката също е от решаващо значение за определянето на цената. Телевизор от неизвестна марка може да струва под 1000 лв., ако няма смарт функция.

Ако търсите качествен телевизор, но нямате достатъчно средства за закупуването му, можете да се обърнете за съдействие и допълнителни средства към Vivus, който може да ви отпусне бърз кредит на изгодни условия.

Още по темата