Обратно
16.3.2016

ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ИЗПОЛЗВАТ КРАТКОСРОЧНИТЕ ЗАЕМИ ЗА ЗАБАВЛЕНИЯ

Автор:
Vivus.bg

Кои са хората, вземащи краткосрочни заеми за забавления?

Статистиките на БНБ и някои финансови изследователи показват, че ръстът на бързите кредити, отпуснати при кратък погасителен срок, нараства с всяка изминала година. Разбира се, причината за това са свитите доходи на голяма част от българските домакинства. Те често прибягват до потребителски заеми от небанкови кредитори. В тях те успяват да платят сметки или да покрият непредвиден разход.

На фона на общото обедняване обаче, има една особена категория потребители. Те не се притесняват да използват краткосрочните заеми за забавления. Това са предимно хора със сравнително високи постоянни доходи. Това са хора, които могат да си позволят да се поглезят точно сега с пари на заем. А след което без сътресения и трудности погасяват своя кредит с няколко месечни или седмични вноски.

Предвид това, че колкото по-кратък е срокът на погасяване, толкова по-изгоден е кредитът, тази група потребители рядко протака изплащането на своите заеми. Това е така, не само защото тази категория хора може да си го позволи. Така е защото тези потребители са достатъчно далновидни, за да преценят, че погасявайки в кратък срок своя бърз кредит, те могат да се възползват от редица промоции и отстъпки както при настоящия заем, така и при всеки следващ. А такъв обезателно ще има, защото тази група кредитополучатели иска и умее да се забавлява.

За какви забавления може да бъде използван един бърз кредит?

Всеки човек, в зависимост от своя характер, възпитание, среда и т.н. има различни разбирания за забавление. За едни забавно може да бъде времето, прекарано в библиотеката. А за други – това са увеселителните заведения, покупките в мола, екскурзиите до екзотични дестинации и др. Нека разгледаме за какви видове забавления най-често се вземат бързи кредити, според последните проучвания.

Пътувания и почивки

За голяма част от българските потребители е немислимо да планират екскурзия дори в рамките на страната със своите скромни доходи. За специалната категория кредитоползватели, обаче, това е най-естественото нещо на света. Тук трябва да уточним, че тази група ‘’специални’’ потребители са предимно млади хора с добро образование, високи доходи и любов към живота, които все още нямат навика и желанието да спестяват. За тях екскурзия до Дубай или Индонезия с пари на заем е нещо не само допустимо. Това си е напълно нормално.

Скъпи покупки

Вероятно сте забелязали една категория хора, които са винаги добре облечени. В повечето случаи те с дрехи от последните колекции на престижните марки. За тези хора (в голямата си част – жени) е въпрос на чест да подменят изцяло гардероба си в началото на всеки сезон. Скъпи дрехи, обувки, аксесоари, парфюми и телефони – в повечето случаи, те са закупени с краткосрочен потребителски кредит.

Подаръци

Много често бързите кредити с кратък срок на погасяване се вземат за покупка на подаръци за близки и любими хора. Причината може да бъде празник, като Коледа, например. Но понякога основанието за покупка на скъп, специален подарък е личен празник – рожден ден, юбилей, сватба, годишнина, повишение в службата, завършване на образованието и т.н. Хората, ползващи краткосрочните заеми, за да се забавляват, не виждат нищо нередно в това да изтеглят заем от 1000лв, за да подарят красиво бижу, актуален модел телефон, таблет или лаптоп.

Козметични/разкрасителни процедури

За ‘’специалната’’ категория потребители на бързи кредити, поддържането на перфектна визия е не само суета. Това си е инвестиция в бъдещето. Доста често млади момичета, инвестирали пари в своето “тунинговане” получават светкавична възвръщаемост на вложените средства под формата на богат и щедър съпруг. Малки хирургични корекции, скъпи фризури, добре поддържани кожа и тяло – всичко това е предпоставка за бърза възвръщаемост на инвестицията.

Посрещане на празници

Празници като Коледа, Великден, Нова година са повод за събиране на цялото семейство или група приятели около отрупаната с храна и напитки трапеза. В случаите, когато заплатата е вече похарчена, празникът може да бъде посрещнат в целия му блясък с пари, взети от небанкова кредитна институция. За определена група хора да пестиш по време на празник и да се лишаваш от каквото и да е удоволствие е кощунство. Те отдавна имат регистрация на сайта на своя кредитор и познават процедурата по кандидатстване за кредит до болка.

Разумно ли е да вземаме краткосрочни заеми за забавления?

Предвид това, колко е кратък и труден животът, е съвсем логично да му се наслаждаваме максимално. Оскъдните средства на масовия български потребител не му позволяват да живее нашироко с пари на заем. А и ние не съветваме тези хора да постъпват безотговорно, обвързвайки се с погасяване на заем, който ще погълне огромна част от скромните им доходи.

За хората с постоянен и сравнително висок приход, обаче, е напълно в реда на нещата да вземат бързи кредити, за да се забавляват. Те могат да си позволят кратък погасителен срок, който няма да оскъпи драстично взетия заем. И също така могат да го обслужват в срок, без от това да страда месечният им бюджет.

Още по темата