Обратно
4.7.2020

Пчели – защо са важни и какво е значението им за планетата?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Светът изобилства с много полезни за човека насекоми. Всяко от тях има своят малък принос за нашето благоденствие. Пчели – това са едни от малкото насекоми, които човечеството е “опитомило”. Въпреки че те не се привързват към собственика си, може да твърдим, че успешно ги отглеждаме, размножаваме и използваме. Животът им е доста кратък – по време на интензивния медосбор в летните месеци едва достига два месеца. През зимния период продължителността на живота им е малко по-дълга. И все пак човек използва техния неуморен труд – те работят денонощно без прекъсване.

Хората използват тези трудолюбиви създания, за да обогатят собствения си живот. Ползата от това насекомо е твърде голяма за човечеството. Някои биолози дори считат, че без тях животът на земята е немислим. Макар че звучи твърде песимистично, изхранването на планетата зависи от добивите земеделска продукция, градинарство и фураж, а пчелите се явяват основният фактор в опрашването на растенията, което от своя страна е пряко свързано с добивите. Тази функция ги прави незаменим помощник на човека и тяхната липса поставя на карта бъдещето ни.

Връзката между опрашването от пчели и изхранването на човека

Пчелите са социални насекоми и живеят в семейства. Семействата в един пчелен кошер се състоят от десетки хиляди женски и много по-малко мъжки пчели. Малките на пчелите се нуждаят от много пчелен прашец и нектар. Тези продукти се доставят в кошера само благодарение на трудолюбивите женски пчели. Те облитат хиляди цветове, за да се сдобият със суровина за производството на един единствен буркан мед. Ако трябва да бъдем по-точни, за напълването на един буркан мед е необходимо облитането на около 10 млн. цвята! В процеса на събиране на прашец и нектар те извършват опрашване, което е изключително важно за растенията с кръстосано опрашване.

Без пчели можем да се лишим от някоя култури

Вярно е, че съществуват и култури, които не изискват подобен вид услуга, за да развият успешно плодовете си. Те обаче не са толкова много, а и кой от нас би желал да се раздели завинаги с любимите си зеленчуци и плодове, които пък  се опрашват от пчели.

Поставяне на кошери с пчели за увеличаване на продукцията

В Северна България, където са разположени плодородните полета на Златна Добруджа, масивите се засяват с различни житни и маслодайни култури. В продължение на десетилетия съществува практиката в близост до масивите да се поставят кошери с пчели. В много случаи арендаторите плащат на пчеларите да донесат пчелите си до посевите. Така продукцията ще става по-голяма, а годината – по-плодородна. Пчелите участват в опрашването не само на тези посеви, но и в добива на зеленчуци, плодове и ядки.

Пчелар, грижещ се за своите пчели

Те могат да събират манна, медена роса, клей и сладки сокове от различни плодове. Затова посещават голямо разнообразие от плодни дървета, иглолистни дървета, билки и нискорастящи култури. Доказано е тяхното благотворно действие върху добивите, които се умножават след опрашването на пчелите.

Други ползи от отглеждането на пчели

Пчелите носят и други ползи на човека, които могат да бъдат представени в няколко направления. Техните продукти се използват за храна, подсладители, хранителни добавки с имуноповишаващ ефект и лекарствени средства. Основните суровинни продукти, които се добиват от пчелите са: мед, прополис, восък и пчелно млечице. Медът се използва не само за храна, но и като лекарство. Той участва в много козметични формули и натурални методи за подмладяване на кожата.

Фактори, които заплашват съществуването на пчелите

Вероятно всички са чували за изчезването на пчелите и за масовото измиране на цели пчелини, разположени в близост до селскостопански масиви. За съжаление, един от най-големите неприятели на пчелите е човекът или по-точно средствата, с които той си служи, за да се справи с неприятелите на растенията, които отглежда. Човекът използва пестициди и други отровни вещества, с които пръска и обработва посевите. Много държави имат изграден протокол за използването на тези отровни за пчелите лекарствени средства, но те не се спазват навсякъде и пораженията върху пчеларството в много райони са огромни.

Други врагове

Други врагове на пчелите са пчелоядите. Само една такава птица може да унищожи до 1000 насекоми дневно. Те ловуват групово и това може да доведе до унищожаването на множество пчели. Осите и стършелите също са техни врагове. Те понякога нападат кошерите, за да извлекат сладкия мед. В разразилата се битка умират много пчели, които защитават семейството си. Мишките и мравките също нанасят големи вреди на пчелите, защото биват привлечени от восъка и меда. Особено голям враг на пчелите са ларвите на восъчните молци, които след като се развият във восъка, започват да застрашават здравето на цялото семейство и то губи силата си.

Възможно ли е да съществуваме без пчели?

На този въпрос няма категоричен отговор, но съществуването на хората по земята до голяма степен зависи от това малко и изключително трудолюбиво насекомо. Вероятно е след тяхното измиране да оцелеем (поне за известно време), но само се опитайте да си представите живота без някоя от храните, с които толкова много сме свикнали: без домати, лук, боб, ябълки, ягоди и много други видове. Без труда на тези малки работници – пчели – плодът не може да се развие до познатите ни размери и добивите ще бъдат нищожно малки и некачествени. Ако вземем предвид и числеността на днешното население на земята, какво би станало, ако продукцията започне да намалява в пъти?

Нещо, над което да се замислим

Животът на пчелите е непрестанен труд, грижа и съпричастност към своето пчелно семейство. В някои отношения тези малки наши приятели ни превъзхождат, не мислите ли? Колко хубаво би било, ако и ние, хората, бихме били толкова задружни и сплотени. Техният принос е наистина огромен и от наша страна би било недопустимо да пренебрегнем този вид насекоми. За тях трябва да се предвиди специална закрила от структурите в държавния апарат, но и всеки човек е необходимо да проявява загриженост и самосъзнание в личен план. Отчитайки ползата, която имаме от наличието на пчели, бихме могли да преформулираме добре познатата фраза по следния начин: „Пчелите са сред най-добрите приятели на човека“.

Още по темата