Обратно
4.10.2021

Съвети и правила за здравословно хранене

Автор:

Всички хора се стремят към щастие, просперитет и качествен, изпълнен с енергия живот. Съвременният ритъм на живот е бърз и докарва много стрес. Постигането на стандарта, който обществото налага, изисква от човека да направи някои жертви: недоспиване, бързо хранене, преумора и пренебрегване на здравето в името на пари и забавления. Като че ли всички удобства, високи технологии и напреднала медицина могат да направят живота на съвременния човек съвършен и без болести… Най-добрата грижа за всеки човек обаче (когато е в състояние да се грижи сам за себе си) зависи най-вече от самия него. Неглижирането на основните правила за здравословен живот скоро може да доведе до загуба на най-основната ни потребност за щастие - здравето. А доброто здраве зависи от множество фактори, сред които генетично наследство, среда и условия на живот, семейни ценности, движение, стрес и не на последно място – здравословно хранене.

Храненето всеки ден добавя в организма ни определени вещества, които влизат в пряк контакт с тялото. Както въздухът, който дишаме, и водата, която пием, така и храната контактуват пряко с тялото ни. Това трябва да ни направи особено бдителни към всяко едно от тези неща.

Необходимо е да знаем някои основни принципи, касаещи здравословното хранене, ако искаме да се чувстваме добре и да водим качествен живот. Тук ще се постараем да ви представим някои от тях.

Не яжте късно вечер преди лягане – основен принцип, ако искате да прилагате здравословно хранене

Храносмилането в стомаха продължава от половин час до ден в зависимост от вида на храната, която сте приели. Вечер, след приема на храната, е добре да оставите 3-4 часа, преди да си легнете. Причината за това е, че на стомаха му е необходима много енергия, за да обработи приетата храна, а сънят е състояние, в което процесите в организма се забавят. Метаболизмът е по-слаб, а сънят на пълен стомах може да бъде доста неспокоен.

Друга причина да не се храните непосредствено преди сън, е вероятността да се развие рефлукс заради налягането, което храната, която се намира в стомаха, упражнява върху кардия. Кардият е нещо като възвратен клапан, който пропуска храната еднопосочно от хранопровода в стомаха и не се контролира съзнателно. При нарушения в дейността му той отслабва и храната може да се върне към хранопровода. В такъв случай ще чувствате киселини и парене „под лъжичката“.

Не преяждайте дори и със здравословни храни, ако искате да поддържате здравословно хранене

Много хора считат, че щом дадена храна е полезна за здравето, може да се консумира в неограничени количества. Всичко обаче трябва да има мярка. Прекаляването с каквото и да било води до отрицателни последствия върху здравето. С храната не е по-различно. Счита се, че най-доброто време човек да спре да се храни, е малко преди да се почувства сит.

Бъдете внимателни с драстичните диети за отслабване, веганството и лечението със сокове или вода

Разбира се, и хроничното недохранване, което в определени случаи се препоръчва за лечение на някои проблеми, крие своите опасности. Основната структурна част на живота, която ни е позната – ДНК веригите – са съставени от аминокиселини. Градежът на клетката може да се извърши само при наличието на всички “строителни материали” - аминокиселините. Когато се изчерпят запасите от налични аминокиселини, строежът на клетката спира.

Поради тази причина веганите трябва да бъдат особено внимателни към набавянето на всички незаменими аминокиселини в тялото. Не всички незаменими аминокиселини и витамин В12 се съдържат в растителната храна. Има опасност в тялото да се появят липси от определени вещества, витамини или аминокиселини. Това може да настъпи след години непълноценно хранене, но процесът може да доведе до редица усложнения, свързани със здравето и дори до смърт.

Жена, която си готви, спазвайки принципите на здравословно хранене

Спазвайте разнообразна диета и бъдете умерени с някои храни, когато поддържате здравословно хранене

Според Световната здравна организация (СЗО) хранителната пирамида поставя на върха най-малко нужните храни, а в основата - храните, които трябва да консумираме най-много. Добре е да сме запознати с храните, които не бива да приемаме прекалено често и в големи количества, защото това обикновено са вкусни, но и тежки за организма храни. Плодовете и зеленчуците могат да се консумират свободно, ако не страдате от някакво заболяване, което ви възпрепятства.  

Месните храни съдържат много токсини и животински мазнини, които се явяват основните причинители на атеросклероза, рак, хипертония и други сърдечно-съдови заболявания. Имайте предвид, че основният причинител на смърт в света са сърдечно-съдовите заболявания - инсулт, инфаркт и рак. Не бива да се прекалява със животинските мазнини, които се натрупват по вътрешната страна на кръвоносните съдове под формата на познатия на всички холестерол.

За здравословно хранене употребата на рафинирана захар, хидрогенирани мазнини и сладки деликатеси също трябва да бъде ограничена. Прекомерната им употреба води до различни болестни състояния – най-малкото затлъстяване и губене на самочувствие.

Не се хранете между другото

Това е нещо важно! Не пренебрегвайте храненето, защото неслучайно изпитваме удоволствие, когато го правим. Може би сте забелязали, че когато човек не е спокоен, той не яде с охота. Храненето не трябва да се извършва на крак. Отделете му време и спокойна атмосфера. Най-добре се храни човек вкъщи, сред природата или на заведение, където няма прекалено силна музика и емоции. За доброто храносмилане е необходимо спокойствие.

Важен принцип на здравословно хранене, е, след като веднъж приемете основното хранене, да не хапвате нищо между храненията. Това може да бъде причина за появата на киселини, ферментация с подуване на стомаха и червата и други проблеми. Причината за тях е в долния пръстенообразен мускул, наречен пилор, който затваря изхода към дванадесетопръстника при навлизане на храна в стомаха. Ако преди това сте обядвали, в стомаха има храна, която е почти смляна, но поради новото попълнение, пилорът затваря изхода и цялото съдържимо се обработва наново. Това престояване на старата храна в стомаха не е препоръчително и може да предизвика нежелани реакции и проблеми.

Следвайте тези прости правила и се насладете на по-щастлив начин на живот, свързан с желаното здравословно хранене.

Още по темата