Обратно
13.9.2022

Полезни съвети за вашите лични финанси

Автор:
Vivus.bg

Всички сме чували понятието „лични финанси“. Всички сме наясно и с тяхната значимост за живота и съществуването ни. В редовете по-долу ще ви запознаем с всички основни моменти относно личните финанси и ще ви дадем редица полезни съвети, с помощта на които да поддържате стабилни нивата им.

Какво представляват тези лични финанси?

Понятието „лични финанси“ включва абсолютно всички приходи и разходи, които човек има за определен период от време. Приходите могат да включват не само заплата, майчински или пенсия, но и наем, печалба от продажба, печалба от лотария, парични възнаграждения и всякакви други парични приходи, за които можете да се сетите. Разходите включват погасяването на всички месечни сметки, ежедневните разходи за храна и облекло, покупката на допълнителни стоки за бита, покупката на лекарства, погасяването на кредити и всичко останало, за което трябва да платите определена сума пари.

За да можете правилно да разпределите баланса между приходите и разходите, формиращи вашите лични финанси, е необходимо да водите стриктен месечен бюджет, който да ви позволи, след теглене на чертата в края на месеца, да излезете на плюс. По този начин останалата неизхарчена сума може да бъде спестена, за да подсигури несигурното бъдеще, от една страна, а от друга - бихте могли да спестявате редовно, докато натрупате достатъчна сума, за да може да бъде инвестирана тя в нещо, което да ви носи добра възвръщаемост.

7 идеи как на практика редовно да спестявате пари, грижейки се за нивата на своите лични финанси

Тъй като спестяването не е лека задача, ви предлагаме няколко прости идеи как да осъществите това на практика:

  1. Не бързайте да закупувате мебели или кухненско оборудване. По-добре изчакайте специални промоции и намаления, каквито обикновено се предлагат на Черен петък или около празниците. Можете да сравните цените в отделните магазини, за да проверите къде са най-изгодните оферти.
  2. Ако предварително планирате и резервирате лятната или зимната си ваканция, е много вероятно да попаднете на по-евтини оферти, отколкото ако търсите в последния момент.
  3. Ако попаднете на разпродажби на дрехи и аксесоари, купувайте такива, които не излизат от мода.
  4. Купувайте на едро винаги, когато имате възможност за това. Така стоките, които така или иначе са ви необходими, ще ви излязат по-евтино. А това ще повлияе положително на вашите лични финанси.
  5. Ако имате да изплащате повече от един кредит, проучете как да ги консолидирате и дали месечната вноска в такъв случай няма да е по-ниска от тази, която в момента плащате за погасяване на различните кредити. В никакъв случай не закъснявайте с плащанията на погасителните вноски, за да не ви бъдат наложени наказателни лихви.
  6. Ако настоящият ви договор с мобилен оператор или телевизионен доставчик не е от най-изгодните, проучете начините как да преминете към по-изгоден план, при който ще плащате по-малка месечна такса.
  7. Водете си точен ежедневен отчет за разходите, които правите, и приходите, които получавате. Така ще знаете във всеки един момент дали е необходимо да свиете разходите си още, за да излезете с положителен баланс в края на месеца.

Поддържане на стабилни лични финанси

Най-важните правила, свързани с правилното управление на лични финанси

Правилното управление на личните финанси включва стриктното следене на приходите и това в какво точно ги влагате впоследствие. За да имате добър поглед върху нещата, пазете касовите бележки от покупките и си правете често банкови извлечения.

Можете да си съставите и собствен финансов бюджет. Съвсем просто е. За целта трябва да разделете страницата на лист хартия на две колонки:

  • Първата ще бъде за изчисляване на всички приходи за настоящия месец.
  • Втората ще е за всички разходи. Разходната колонка разделете на още три пера:

Първата обозначете с името „Задължителни“. Тук включете разходите си за храна, наем, битови сметки, транспорт, лекарства, кредитни вноски.

Второто перо обозначете като „Нужди“, които нямат задължителен характер, но биха направили живота ви по-удобен. Това може да е закупуването на допълнителна мебел у дома, на нови дрехи, аксесоари и прочие.

Третото перо озаглавете „Други“. Там са всички онези покупки, без които спокойно можете да минете – например вечеря навън, поръчка на пици, ходене на кино, театър и други места за забавление.

След като теглите чертата, за вашите лични финанси е важно приходите да надвишават разходите. Ако това не е така, ще се наложи да съкратите част или всички покупки, записани в перо „Други“. Ако балансът е все още отрицателен, може би ще трябва да се лишите от някои покупки от перо „Нужди“. И така, докато балансът стане положителен.

Такива разчети ви дават по-ясна представа за слабите страни на вашия месечен бюджет. И ви дават възможност да поправите този бюджет навреме, без да затъвате в нови задължения.

10 ефективни съвета за вашите лични финанси

Грешките, които допускаме при управление на личните финанси, са сред основните причини за тегленето на бързи кредити дни преди получаване на месечното трудово възнаграждение. Не са много хората, които смело могат да си признаят, че безпаричието, царящо в живота им, се дължи на лошото управление на финансите им. Тези 10 ефективни съвета, свързани с личните финанси, ще ви помогнат по-добре да управлявате своите такива.

Графика за планиране на лични финанси

1. За разумно отношение към личните финанси започнете с планиране на месечния си бюджет

Ако искате да изкарате месеца със собствени средства, планирането на бюджета е сред основните ви задължения. Пропускайки това, съществува огромна опасност скоро, след като получите трудовото си възнаграждение, да останете без парични средства, нужни ви за покриване на неотложни месечни разходи.

Как можете ефективно да планирате месечния си бюджет? Следвайте тези 3 правила, които ще ви помогнат да започнете да управлявате своите лични финанси още сега.

Правило 1: Започнете да водите отчет на приходите и разходите си на такова място, където лесно бихте могли да правите поправки. В предходната точка вече споменахме за лесния начин със записване на лист от тетрадка. Други възможности са Excel таблица или пък подходяща апликация в телефона. Започнете още от днес, тъй като вероятно няма да успеете да съставите целия си бюджет за един ден.

Правило 2: Съставете си план за следващия месец и година. Ако сте по-предприемчиви, бихте могли дори да съставите финансов план за 10 години напред. В него включете целите, които желаете да постигнете, за да се стремите ежедневно към тях. Това със сигурност ще ви мотивира да сте по-пестеливи откъм нещата, без които спокойно можете да минете.

Правило 3: Започнете да заделяте някаква част от доходите си настрана. Това ще ви позволи да се справите с непредвидени материални загуби или с финансови трудности, без да прибягвате до бързи заеми.

2. Не променяйте предварително изготвения месечен бюджет, ако искате вашите лични финанси да не пострадат

Основната грешка, която хората не престават да допускат, е промяна в предварително планирания месечен бюджет. Не забравяйте, че освен да планирате, е важно и да се придържате към начертания вече план. Не добавяйте нови и допълнителни разходи, ако не сте предвидили достатъчно средства за тях. В това число не влизат извънредни неотложни харчове, а главно покупки, свързани със забавления, които лесно биха могли да бъдат спестени.

3. За да се радвате на стабилни лични финанси, намалете ползването на кредитната си карта

Пазарът предлага какви ли не изкушения на потребителите, на които част от тях трудно могат да устоят. Кредитната карта, отпусната от вашата банка, е заем, който рано или късно трябва да покриете. В даден момент човек забравя това и се впуска в безразборно харчене на средства за покупки на излишни и ненужни вещи. Ограничете изразходването на тези леснодостъпни средства и ще се уверите сами как личните финанси придобиват съвсем различен облик.

От психологическа гледна точка при изпадането в затруднено положение е по-добре да изтеглите бърз кредит от доверен кредитор като Vivus.bg, отколкото да харчите пари от кредитната карта. Когато знаете, че теглите кредити от банкова или небанкова институция, вие се мобилизирате и плащате навреме лихвите, така че нямате допълнително оскъпяване. И няма да навредите толкова на своите лични финанси. При тегленето от кредитна карта забавянето с разплащанията в един момент може да доведе до непосилни лихви, до които съвсем неусетно сте стигнали.

4. Спрете да се съревновавате с хора, притежаващи по-висок статус

Ако ваши приятели и близки са с по-големи финансови възможности, в никакъв случай не се стремете да подражавате на начина им на живот. Не забравяйте, че при много от тях луксът, на който се наслаждават, е резултат от тегленето на дългосрочни или бързи кредити, които сега се налага да изплащат. Ако смятате, че приятелският ви кръг нанася сериозна вреда върху самочувствието ви, ви съветваме да смените средата си.

5. Не отлагайте плащането на сметките си, за да може личните ви финанси да са стабилни

Не правете грешката да отлагате плащането на месечните си сметки. Ако това се случи, рискувате да ви се натрупа огромна сума. А за нея ще трябва да отделите немалко средства от месечния си бюджет. Което пък ще повлияе неблагоприятно върху вашите лични финанси. Не рискувайте да попаднете в такава ситуация, излизането от която е трудно. Направете погасяването на дълга си приоритет, когато планирате бюджета си за месеца.

Ако все пак вече сте попаднали в такова положение, изходът е да изтеглите бърз кредит онлайн. И то от надежден и сигурен кредитор с добра репутация, а не чрез прибягване към заеми, предоставяни от частни лица и лихвари. Преди да изтеглите бърз заем, наистина внимателно проучете условията и разберете всички подробности за кредитора. Чак тогава изберете финансовата институция, от която да вземете кредита, чрез който да стабилизирате финансовото си положение.

Разбира се, трябва да спестявате повече в периода след тегленето на този бърз заем, за да успеете да го върнете навреме.

6. Работете за възнаграждение, покриващо месечните ви разходи

Огромен процент от хората отказват да сменят местоработата си, само защото настоящите им условия на труд са леки и приятни. Една от главните причини да не се справяме с покриването на месечните разходи, е ниската заплата. Намерете си добре заплатена работа. Такава, която ще ви даде свободата да живеете спокойно, без да се тревожите за месечните разходи и сметки.

Друг вариант за подобряване на състоянието на вашите лични финанси е да започнете втора работа или допълнителна дейност през свободното си време и почивните дни. Дори и средствата от тази допълнителна работа да не са много, все пак ще ви помогнат да не задлъжнявате към банки и кредитни фирми. Така би следвало да си осигурите нужното спокойствие.

7. Повишаване на трудовата квалифицираност

Увеличаването на доходите в бъдеще е резултат от подобряване уменията на човека, упражняващ определен вид професия. Не пропускайте възможността да изкарате допълнителен курс за повишаване на квалификацията. С негова помощ трудовото ви възнаграждение навярно ще бъде увеличено вследствие на евентуалното ви преместване на по-висок пост. Това със сигурност ще се отрази благоприятно и на състоянието на вашите лични финанси.

8. Продайте непотребните вещи

Вместо да превръщате дома си в склад за неща, които не ползвате с години, можете да използвате онлайн сайтове като Bazar.bg и OLX, за да продадете тези вещи. Да, няма да можете да им вземете първоначалната цена, факт. Но все пак ще можете да получите някакви пари за тях и да ги използвате в месечния си бюджет. А и ползата е двойна – в дома ви ще се освободи повече място за нещата, които ползвате.

9. Използвайте приложения за управление на личните финанси

Вече съществуват редица полезни мобилни приложения, които могат да ви помогнат в калкулирането и управлението на месечния бюджет. Нещо повече – този тип приложения ви позволяват да следите изкъсо разноските по дълговете ви и напомнят за приближаващите дати за вноските.

Такива приложения за смартфони са Monefy.me, GoodBudget.com, PocketGuard.com, GoChangEd.com, Wally.me и други.

10. Не теглете нови бързи кредити и заеми

Ако вече изплащате дълг към банка или кредитна институция, на първо място трябва да спрете да увеличавате този дълг чрез тегленето на нови кредити. Възможно е това да означава отказване от скъпоструващи навици като например ежегодна почивка на море, абонамент във фитнес салон или басейн, та дори и употребата на цигари и алкохол. Всички тези спестени разходи биха могли да отидат за погасяване на дълга ви. А това пък, от своя страна, би рефлектирало положително на вашите лични финанси.

Важно е да се знае, че не трябва да теглите бърз кредит, който след това не можете да погасите. Така само бихте си навредили. Едно неплащане на кредит може да доведе до влошаване на кредитната ви история в ЦКР. А едно такова влошаване би повлияло негативно на възможността да изтеглите кредит за жилище впоследствие например. Така със сигурност ще сте си направили лоша услуга. Все пак това човек да се сдобие със собствен дом доста често е голям приоритет. Приоритет, който обаче може лесно да бъде потъпкан заради закъснение по плащане на друг кредит. Затова винаги преценявайте внимателно.

Още по темата