Обратно
22.12.2017

Бъдни вечер – традиции, вярвания и обичаи

Автор:
Vivus.bg

Бъдни вечер е особено специален празник, свързан изцяло с християнската религия. Той е пряко свързан със следващия ден – Рождество Христово или Коледа. Според християнската традиция това е краят на Рождественския пост и именно затова е задължително всички ястия да бъдат постни – като за последно. Традицията повелява също така ястията да бъдат нечетен брой. Типичните храни за трапезата имат и друго значение. Според езическите вярвания този ден се свързва с плодородието и именно поради тази причина на масата трябва да има храни, които при готвене набъбват – например ориз.

Какви са традиционните храни за Бъдни вечер?

Въпреки че в днешно време традициите доста се измениха и много често се възприемат нетрадиционни за празниците символи и храни, Бъдни вечер до голяма степен остава запазена от тези новости. Типичните за празника храни, напитки и обичаи все още се спазват от хората.

Началото задължително се поставя с питка

Старите традиции повеляват в нея да има само паричка, но в днешно време много хора поставят и други късмети в нея. Някои са показани чрез символи – например бобово зърно, а други са написани на хартия. Питката винаги се разчупва от най-стария член на семейството. Още нещо задължително за питката – тя се разчупва, но в никакъв случай не се реже! Първото отчупено парче е за къщата или за Богородица. Смята се, че е много добра поличба, ако в него се падне именно паричката – годината ще бъде много добра за всички членове на семейството. Според новите вярвания паричката е символ на богатство или на здраве и щастие.

Боб

Няма как да мине без познатия на всички боб. Има варианти, в които той се поднася във вид на постна чорба, а при други се използва като плънка за сърмите. И двата варианта са много вкусни, така че можем да изберем и да сготвим според предпочитанията си.

Баница

Тук има огромно разнообразие от варианти. Тъй като са често срещана храна по нашите ширини на Бъдни вечер, може да се приготвят както сладки, така и солени. Един правят баница с кисело зеле, други с праз, трети и двете. Разбира се, най-честите сладки баници са с тиква или ябълки. При приготвянето на баниците е добре да се използва олио, защото има растителен произход.

Сърми

Няма как да не отдадем заслуженото на това изключително вкусно и типично за страната ни ястие. За Бъдни вечер те могат да бъдат както лозови, така и зелеви. Тук няма ограничения, така че можем да сготвим такива, каквито предпочита семейството.

Напитки

Да си дойдем на думата! Зимата е време, което много често се свързва с виното. Тук много зависи от региона и неговите традиции. На някои места правят греяно вино, на други – греяна ракия – въпрос на вкус.

Традиции и вярвания за Бъдни вечер

Доста преди да се появи християнството, този период от годината е бил изпълнен от езическите  обичаи и вярвания. След като единната религия навлиза и става официална, тя се смесва до немалка степен с останалите езически вярвания. Какво имаме днес?

  • На трапезата трябва да присъства и чесън. Неговата цел е да предпазва от болести и зло. Друга традиционна за празника храна е медът – за да е сладък животът.
  • Масата за вечеря трябва да бъде прекадена с тамян, след като всички ястия са сложени, но семейството още не е седнало. Обичаят цели прогонване на злите сили.
  • На масата се поставят всички ястия и не се става и сяда от нея, за да се добавят чинии, чаши или храна. След като веднъж всичко е поставено на масата, семейството сяда и започва да се храни. Когато всички са свършили с храненето, стават едновременно от масата.
  • Празничната трапеза остава във вида, в който е до другата сутрин. Вярва се, че след това починалите ще дойдат да си вземат от храната.
  • В миналото, в огнището се е поставяло голямо дърво наречено Бъдник, което да гори до сутринта. Символиката е свързана с раждането на Христос.

Коледарите на бъдни вечер

Традицията казва също, че в нощта срещу Коледа групи коледари обикалят домовете на хората и изпълняват народни песни. Символиката на песните е възвестяването на раждането на Христос. Изключително типично е месенето на кравайчета – кръгли тестени питки с дупка по средата, които след това се поставят върху коледарките на коледарите.  В днешно време посещението на коледари е  свързано до известна степен със запазването на традициите живи и все пак вярването, че тези гости носят добра поличба.

Още по темата