Обратно
17.2.2019

Полезни съвети в кухнята

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Готвенето често е истинско удоволствие, особено когато имате повече време да спретнете приятна вечеря или обяд за семейството. Изборът на рецепта е нещо много лесно, а и днес в интернет може да се намерят хиляди предложения, по които да сготвите какво ли не. Има специализирани сайтове, в които се предлагат готварски рецепти както за вегани, така и за заклети месоядци. Групите по кулинарни интереси в социалните мрежи също могат успешно да ви дадат стотици предложения – от това какъв сос да си направите за салата до цяло тематично меню за празник. Разбира се, изисква се само да сготвите решеното вече ястие. Как обаче да сте сигурни, че продуктите, които предварително сте купили, са пресни? Или как да запазите избраните за подправка билки, когато не сте улучили количеството и ви е останало от тях? Ето няколко дребни, но полезни съвети в кухнята, с които ще готвите и проверявате продуктите си напълно сигурно.

Яйцата

Препоръчвани и отхвърляни, полезни или не толкова, яйцата са един от най-универсалните източници на хранителни вещества в организма. Различни проучвания сочат, че варените яйца са изключително полезни за топенето на килограмите и подсилването на организма. Как да се уверите, че купените от магазина яйца са пресни? Един от нашите съвети в кухнята е да го сложите в чаша с вода. Ако е прясно, то ще отиде на дъното, защото е по-тежко. Ако пък изплува на повърхността, значи е с лошо качество или иначе казано е развалено и не е добре да се консумира.

Запазете свежестта на зеленчуците

Поставете зеленчука на дъното на хладилника, завито с хартиени кърпи. Те ще абсорбират излишната влага, която предизвиква гниенето на зеленчуците. Така ще имате повече време, за да сготвите избрания зеленчук. В днешно време има доста модерни хладилници, които разполагат със системи за запазване свежестта на продуктите, когато се поставят на определените места. Все пак обаче не всеки разполага с такъв хладилник, така че насреща идва именно този от нашите съвети в кухнята.

Запазете шампанското

Не изхвърляйте пенливото вино или шампанското, което вече е отворено. Възстановете мехурчетата, като пуснете стафида или две в бутилката. Естествените захари ще го направят отново пенливо.

Съвети в кухнята – не изхвърляйте лимони

Лимоните са един от най-често използваните дресинги за салати и сосове за тях. Понякога обаче човек има нужда само от няколко капки, а не от цял лимон. Как да не хабите лимоните? Вместо да режете целия лимон, пробийте го с метален шиш и изстискайте точно толкова, колкото ви е необходимо.

Поддържайте подправките пресни

За да поддържате вкуса на свежите подправи по-дълго време, съхранявайте цели връзки от тях във фризера, измити и запечатани в найлонови торбички. Когато имате нужда от тях, те ще бъдат по-лесни за рязане. А освен това ще се размразят в мига, в който ги сложите в горещия тиган или ястие.

Не оставяйте кашкавала да изсъхне

Спрете изсушаването на кашкавала и сиренето, като нанесете тънък слой масло или маргарин върху страните, от които сте рязали. Така ще запечатате влагата вътре и няма да има от неприятните изсъхнали и твърди за ядене части.

Направете зеленчуците отново хрупкави чрез този от нашите съвети в кухнята

Искате да направите салата, но зеленчуците са станали меки и вече не са толкова хрупкави, колкото когато сте ги купили? Или пък сте избрали зеленчуци, които докато сготвите, вече са омекнали? Когато репичките, целината, морковите и прочие са загубили хрупкавостта си, просто ги изсипете в купа с ледена вода заедно с парче суров картоф. След това просто наблюдавайте как възвръщат  хрупкавостта си и се освежават буквално пред очите ви.

Предотвратете покафеняването на бананите

Няма нищо по-неприятно от бързото покафеняване на бананите. Ако сте ги купили, но все още не сте стигнали до консумацията им, има начин как да ги накарате да забавят неприятното покафеняване. И тук можете да разчитате на един от нашите съвети в кухнята. Той е съвсем прост – не разделяйте плодовете, докато не дойде време да ги консумирате. Те се развалят по-бавно, когато са в една чепка.

Не позволявайте на солта да се овлажни

Използва се трик, прилаган от много години и който много хора знаят. На всеки се е случвало да се опита да посоли със солница и да се окаже, че съдържанието се е овлажнило и не излиза. Как да предотвратите подобно нещо? Това също е от лесните съвети в кухнята. Просто пуснете няколко зърна ориз в солницата. Те ще поемат влагата, а солта ще остане суха и лесна за употреба.

Запазете влагата в макароните

Предотвратете изсъхването на макароните, като след сваряване ги поставите в найлоново пликче за пакетиране и след това ги охладите. Тук става дума само за съхранение на сварени изделия, които няма да консумирате веднага. Когато сте готови да ги сервирате и имате подходящата гарнитура – сос или друго – само ги метнете в една тенджера с кипяща вода, за да възвърнете предишната им влага и сочност.

Борба с твърдостта на месото

За да направите твърдото месо по-леко и приятно за гответе и съответно хапване, изберете една от следните маринати, в които да го потопите – бира, оцет, сокове от цитрусови плодове, домати или ананас. Ако искате, може да направите и компилация от няколко от тях. Тези течности съдържат ензими или киселини, които ще се борят с твърдостта на месото и, разбира се, ще го обогатят с допълнителен аромат и вкус.

Мъж чете книга със съвети в кухнята, за да приготви хубава марината за месо

Направете сок по-лесно и ефикасно с нашите полезни съвети в кухнята

Прясно изцедените плодови сокове са страхотен начин за набавяне на витамини и винаги са за предпочитане пред готовите. Преди да изцедите цитрусовите плодове, размачкайте ги малко напред-назад по кухненския си плот, като придържате отгоре с ръка. Прилагайки този от нашите съвети в кухнята, ще освободите по-лесно течността отвътре и ще получите по-голямо количество сок от всеки плод.

Още по темата