Обратно
18.11.2018

Полезни книги за лични финанси

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Лични финанси – тази материя определено не е сред предметите, които се преподават в училище. Разпределянето на средствата е нещо изключително важно, особено за хората, които имат семейства. Как ще се управлява семейният бюджет и личните финанси зависи от финансовата култура на всеки един човек и от начина, по който той се отнася към парите си. Има много книги, които учат как да се справяме с трудните ситуации, когато липсата на средства тласка към търсенето на заеми. От друга страна примамливите оферти за ниски лихви и лесно връщане на средствата кара много хора да вземат кредити, без те да са им наистина наложително нужни. И все пак кои книги може да помогнат, за да бъдем не само финансово грамотни, но и достатъчно разсъдливи и разумни при отношението ни към парите?

Най-продаваната книга за лични финанси – „Богат татко, беден татко“ от Робърт Кийосаки

Книгата може да се определи като класика в областта за лични финанси. Издадена е за първи път през 2000 г. но и до днес продължава да бъде все така популярна, препоръчвана и предпочитана. Класациите са единодушни, че това е най-продаваната книга за лични финанси за всички времена. Накратко за книгата – авторът разхожда читателите през спомени от своето детство. Прави паралел между това какво го учи неговият не толкова богат баща и бащата на негов приятел, който пък е бил един от най-богатите хора в Хавай. Сравнението се прави не само на базата на това как единият и другият баща учат детето си на отношението към парите или пък как да се справя с липсата им, но и на поведението на самите деца към средствата. Според автора на книгата не всички дългове са лоши и човек може да повишава своите средства, дори да няма висок доход.

„Автоматичният милионер“ от Дейвид Бейч

Книгата според някои се чете като истинска фантастика. Може би заради това, че в нея се разказва историята за успеха на една двойка, която има скромен доход, но въпреки това притежава две жилища, които са без ипотека или кредит, а собствениците имат заделени дори спестявания. След началото й Бейч обяснява прост процес, поставяйки читателите си в обувките именно на тази двойка. Като това не включва бюджетиране, непрекъснато лишаване или вземане на голяма заплата. Можете да се доверите на съветите на Бейч, защото това не е първата му книга в тази тематика. Той е автор на още три други бестселъра. „Автоматичният милионер“ е прекарал 31 седмици в класацията Bestseller на Ню Йорк Таймс във времето след излизането си на пазара, а именно през 2004 г. Наскоро книгата е актуализирана и продължава да бъде сред препоръчителните издания за лични финанси.

„Пълна промяна на парите“ от Дейв Рамзи

След всички останали идва… Дейв Рамзи. Когато той говори за пари и финанси, хората седят и слушат. И това съвсем не е случайно. Авторът има пет бестселъра. Изданията на автора са изключително добра основа, ако искате да се научите да спестявате и да бъдете готови да посрещнете финансовите затруднения спокойно. Също така и да си прекарате добре, след като се пенсионирате. Последното не се отнася точно за нашата страна, защото пенсионните системи в България и САЩ са много различни. Все пак говорейки за лични финанси, не е лошо да прегледате нещо от него. Радио програмата „Шоуто на Дейв Рамзи“ събира милиони слушатели в САЩ всяка седмица. Предаването е тричасово и се излъчва от 2 до 5 следобед.

Прасе-касичка, поставено върху книги за лични финанси

„Най-богатият човек във Вавилон“ от Джордж С. Клейсън

Това е стара, но изключително добра книга по мнението не само на специалисти, но и на читатели. „Най-богатият човек във Вавилон“ е написана в стила на художествената литература, но това само би ви подвело, че е поредният роман. Базирайки се на мненията на читатели и специалисти, това е една от най-образователните книги за лични финанси. Основните принципи на финансите са описани по изключително разбираем начин. Описани са така, че да бъдат максимално лесно възприети от максимално много хора. Всъщност книгата в началото е била… поредица от брошури, предоставяни на потребителите от застрахователни компании, банки и други подобни. За първи път във вид на книга се появява през наистина много далечната вече 1926 г. Преиздаване на книгата е направено през 2010 г.

„Съседката милионерка“ от Томас Станли

Дори да познавате съседите си, все има някой, за който не знаете достатъчно. Е, разбира се, зависи къде точно живеете. Но според автора Томас Станли не всички милионери са като блестящите знаменитости, които виждаме всеки ден в медиите. Точно обратното – те често са привидно обикновените хора, които можем да срещнем навсякъде, ежедневно. Авторът описва хора с високи доходи, като предава различни хроники за това как тези хора са стигнали до високия си стандарт на живот. Според него това се е случило с усмивка и сериозна дисциплина. Книгата описва техните парични навици, описва как са живели, преди да постигнат финансовите си успехи и как са избрали начин на живот с ниски разходи, който обаче е довел до финансова свобода.

Когато говорим за лични финанси

В заключение е добре все пак да знаете основните финансови термини. Е, не е задължително да имате икономическо образование, за да прочетете един или два реда в интернет или някоя книга с елементарни определения за основните термини. Особено ако сте в началото на своя житейски път, работите и искате да вървите напред, то това е задължително. Не забравяйте, че обективната оценка на собственото финансово положение може да се разминава с вашите собствени представи за същото нещо. Опитайте се да бъдете максимално честни, когато разпределяте средствата си. Така ще подхождате отговорно към своите лични финанси и към себе си.

Още по темата