Обратно
25.6.2022

За какво да внимаваме, когато купуваме обзавеждане по Интернет?

Автор:
Vivus.bg

Обзавеждането на собствения дом е страстен проект, към който хората се обръщат с особена взискателност. Дали тепърва се захващаме с проект за обзавеждане на нов дом или гледаме да освежим вече изграден такъв, винаги трябва да направим информиран избор относно начина, по който ще пазаруваме. Пренаситеният пазар от фирми, предлагащи търсените услуги, създава предпоставки за избор на по-качествени продукти, но съществуват и вериги, чиито продукти просто не си заслужават инвестицията. Днес повече хора предпочитат да се впуснат в търсене на перфектното обзавеждане от удобството на своя дом, което се случва изцяло онлайн с помощта на интернет. Вследствие обаче се поражда един въпрос - за какво трябва да внимаваме, за да изберем най-удачния метод за пазаруване онлайн. Запознайте се с 6 ценни съвета, които ще ви спестят стрес и излишни разходи при купуване на обзавеждане по Интернет.

1. Първо правило за избор на правилното обзавеждане по Интернет – разгледайте добре снимките, описанието и ревютата на продукта

Най-вероятно вече сте си създали ясна визия каква би била подредбата на определено помещение. Или на всички необходими помещения, нуждаещи се от обзавеждане. И се впускате в търсене на подходящи мебели, които да удовлетворят очакванията ви. За да изберете перфектния продукт, трябва да обърнете внимание на 3 основни показателя:

  • Разгледайте изображенията, за да добиете представа какво ще получите. Имайте предвид обаче, че това, което виждате на екрана, може да се различава с действителния цвят. Снимките са направени на фона на вече декорирани помещения, което може да доведе до разминавания във вижданията ви. Уверете се, че сте разгледали всяка една снимка и всеки един детайл.
  • Когато търсите обзавеждане по Интернет, описанието дава ясна представа за градивния материал на продукта и обработването му. Препоръчително е повечето елементи на обзавеждането да са от един материал и да са обработени по един и същ начин, за да изглежда всичко симетрично и в тон. Като допълнителна информация може да са вмъкнати инструкции за поддържане. Бъдете сигурни, че сте прочели и тях, понеже не искате да се сдобиете с нещо, което веднъж захабено няма възстановяване.
  • Ревютата са полезен инструмент, който може да ви покаже мненията на хората, които вече са се сдобили със съответната мебел. Ако преобладават негативни ревюта, това обикновено е червен флаг, че инвестицията не си струва.

2. При пазаруване на обзавеждане по Интернет изберете продукти, след като изчислите точно колко място ще заемат и разгледате внимателно параметрите им

Последното нещо, което искате да ви се случи, е да пристигне дългоочакваната поръчка и да осъзнаете, че няма да се събере на желаното място. Не само, че ще загубите време в монтиране, но тази мебел може да се окаже напълно неизползваема. Или ще се наложи да се чудите как да промените вече изградената в представите си визия за подредба. Ако пък модификация на този етап не е възможна, то ще трябва да се запознаете и с политиките за връщане на продукта, които могат да доведат до излишни разходи. Затова, преди да се впуснете в търсене, първо направете нужните измервания на мястото, на което искате да поставите покъщнината. Ако някой артикул изключително много ви харесва, но според параметрите му няма да се събере на желаното място, по-добра идея би била да потърсите алтернатива.

3. Прегледайте внимателно опциите, преди да изберете фирма, от която да поръчате обзавеждане по Интернет

В Интернет можете да попаднете на прекалено много бизнеси, които продават некачествени продукти и услуги. Много хора се оплакват и пишат ревюта във форуми за определени сайтове, от които са поръчвали и са получили ужасно обслужване и/или пратките им са пристигнали с дефекти. За да избегнете такива главоболия, най-сигурно е да се доверите на брандове, които са си изградили име през годините.

Обикновено на уеб страниците на компаниите трябва да има информация за предлаганите продукти и услуги. Прочетете я и преценете дали съответната компания поражда интерес, вдъхва доверие и потенциално бихте се възползвали от продуктите й. Не забравяйте да се запознаете и с политиките на компанията. Избягвайте сайтове, които нямат такава информация или тя изглежда подозрителна, непълна и незадоволителна. Особено внимание обърнете на политиките за връщане и замяна при дефект. Те все пак могат да послужат като застраховка, ако продуктът не ви допада или е пристигнал с повреда.

4. Спестете пари, като проверите и цените на конкуренцията или потърсите ексклузивни оферти

При търсене на обзавеждане по Интернет е важно да направите сравнение в цените на доставчиците. Често артикулите, които се предлагат по „дигиталните рафтове“ на онлайн магазините, са масово производство от едни и същи производители. Следователно, за да преборят конкуренцията, различните фирми предлагат различни цени. Ако ви хареса определена мебел, недейте веднага да поръчвате от първия сайт, в който я видите. Направете проучване и на останалите опции на пазара. Има голям шанс да намерите предложение за същия продукт на по-ниска цена. Завишаването на цените е обичайна практика на бизнеси във всички индустрии.

През месеците към края на зимата (януари и февруари) и към края на лятото (септември и октомври) магазините за мебели редовно са препълнени с клиенти. Търговците използват тази възможност да заредят нова стока, но също да пуснат старата за разпродажба. Следете брошурите и онлайн рекламите, за да сте запознати с най-актуалните оферти и да спестите допълнителни средства.

Двойка търси обзавеждане по Интернет за новото си жилище

5. Не пренебрегвайте методите за доставка

При купуване на обзавеждане по Интернет е нужно да помислите и как ще получите съответните артикули. Уверете се, че фирмата, която сте избрали, предлага доставка във вашето населено място. Ако предлага, бихте си спестили потенциално пътуване до друг град за лично взимане на продукта. Ако не предлага – трябва да мислите вариант, в който да отидете вие на място или просто да потърсите продукт от друга фирма, която да може да ви достави пратката на собствения адрес. В днешно време обикновено доставка се предлага почти навсякъде, което определено е предимство.

Все пак би било добре да се спрете на компания, която има физически магазин в населеното място, в което искате да получите продукта си. Така бихте спестили известна част от разходите за транспорт, които най-вероятно ще трябва да заплатите.

Изберете най-добрата за личните ви нужди опция за доставка. Обикновено имате и варианти да изберете дали пратката да бъде оставена пред вратата ви или доставчиците да я оставят вътре в помещението (а дори и да я сглобят). Ако имате да изкачвате стълби или изпитвате известни затруднения в пренасянето на товари, добра идея ще е да обмислите втората опция. Разбира се, всяка възможност, която осигурява повече удобство на клиента, може да струва по-скъпо. Цените варират в зависимост от фирмата.

6. Проверете дали се предлага опция за монтаж

Някои хора предпочитат да спестят пари от монтажи. И решават сами да свършат работата по сглобяването на закупеното обзавеждане по Интернет. Ако искате да си спестите тази занимавка или нещо ви възпрепятства, погледнете дали компанията, от която поръчвате, предлага опция монтаж. Естествено, тази екстра най-вероятно ще бъде обвързана с допълнителни такси. Все пак обаче е полезна добавка, ако не можете сами да си сглобите продукта, ако не искате да разчитате на помощ от приятели или роднини или ако не искате да прибягвате до търсене на услуги на други майстори. Всичко е въпрос на собствена преценка.

Още по темата