Обратно
20.8.2021

Полезни витамини и минерали за вашето здраве

Автор:

Храненето на човека е от основно значение за качеството на живота и определя до голяма степен здравето, физическото и умствено състояние на индивида. Поради това е добре всеки да познава основните хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да съществува нормално. Те са: протеини, въглехидрати, мазнини, минерали и витамини. С тяхна помощ тялото расте, съществува и се развива. Ще разгледаме някои от най-важните за здравето витамини и минерали. Те имат своята важна роля в цялостното състояние на човека и имат специфични особености. Различните минерали и витамини подпомагат по различен начин всяка една система в нашия организъм. Липсата на определен витамин или минерал се усеща след известно време с признаци на някакво заболяване, отпадналост и други специфични прояви.

Съществуват различни здравни институти, които могат да предоставят подробна информация относно необходими диети. Хранителната пирамида, която се намира в учебниците, също представя основата на правилното хранене. В нея са включени всички необходими хранителни елементи, витамини и минерали, с чиято помощ съществуваме. Прекалено високите стойности обаче на тези полезни иначе вещества могат да бъдат вредни. Това означава, че не бива да се прекалява в желанието ни да бъдем по-здрави и да се презапасяваме с витамини и минерали. Животът протича най-добре в златната среда или в балансирания и разумен стил на живот.

Кои са най-необходимите ни витамини?

Витамини А

Той играе важна роля за нормалното функциониране на белите дробове, черния дроб, сърцето и други органи. Витамин А се нарича също бета-каротин и съдейства за доброто зрение и репродуктивните способности на индивида. Освен това той е ефикасен имуностимулатор. Може да си го набавите от моркови, броколи, зеленолистни зеленчуци, сьомга, говежди черен дроб, кайсии, манго, тикви, пъпеши и зърнени храни. Млечните продукти също съдържат известно количество витамин А.

Прекомерната употреба на изкуствено създаден под формата на хранителни добавки витамин А може да причини замаяност, главоболие, гадене, кома и дори смърт. Забележете, че тук става дума не за естествената му форма, но за изкуствено произведени витамини А. Бременните жени и кърмачките също не бива да прекаляват с изкуствените форми на витамина, защото това може да увреди плода и детето. Прекаляването с пюрето от тиква обаче няма да нанесе никаква вреда на вашето бебе, освен че временно цветът на кожата му леко ще пожълтее.

По-безопасно е да консумираме естествената форма на този витамин, за да не се притесняваме от хипервитаминоза.

Витамини В

В групата на витамин В участват 8 вида:

В1 – тиамин

В2 – рибофлавин

В3 – ниацин

В5 – пантотенова киселина

В6 – пиридоксин

В7 – биотин

В9 – фолат

В12 – кобаламин

Тяхната роля е да преобразуват въглехидратите, мазнините и протеините в енергия и да подпомагат развитието и растежа на клетките. Различните хора се нуждаят от различни нива на витамин В, като хората с чревни разстройства или употребяващите алкохол са лидери в тази група. При някои видове стомашно-чревни операции също може да възникнат загуби на витамин В и да е налице нужда от по-голямо количество. Бременните жени и кърмачките трябва да приемат по-високи дози от витамин В и особено фолиева киселина.

Можете да си набавите ценния витамин, ако консумирате месо от птици и риба, яйца. Освен това витамини В има и в тестените изделия, бобовите, семената, ядките и пълнозърнестите храни. Веганите и вегетарианците могат да изпитват нужда от допълнително набавяне на витамин В12, но не само тази група хора е възможно да има такива липси. 15% от населението на земята изпитва този недостиг.

Витамин С

Аскорбиновата киселина играе ключова роля в стимулирането на имунната система и приема на желязо от растителни източници. Друга важна роля на този антиоксидант е предпазването на клетките от свободните радикали. Витамин С има спомагателна роля в произвеждането на колаген, който участва в бързото заздравяване на раните. Пушачите са от групата, която губи ценната съставка и има нужда от допълнително количество. Витамин С се съдържа в големи количества в цитрусовите плодове, кивито, чушките, броколите, доматите, печените картофи (фолиевата киселина се запазва, ако ги печете с кората).

Витамин D

Той участва в изграждането на костите и ги прави по-здрави, като подпомага и усвояването на калция в тялото. Както витамини С и А, витамин D също подпомага балансираното действие на имунната защита. Ако не се излагате на слънце или ползвате различни мазила против канцерогенни образувания по кожата, имате нужда от допълнителни количества от витамина. Тъй като витамин D не се среща в много храни, той се нарича слънчевия витамин. Храните, които все пак имат по-голямо количество от него, са сьомга, скумрия, жълтък, мляко, зърнени храни, говежди черен дроб.

Инфографика, на която са показани различни витамини, полезни за организма

Разгледахме основните витамини, сега да видим и ползите от приема на някои минерали

Калций

99% от калция в тялото ни се намира в костите и зъбите. Той ги заздравява и изгражда в стабилна структура. 1% от този минерал се намира в кръвта, вътрешно клетъчните течности и мускулите. Там действието му е от критично значение за нормалното функциониране на клетката, метаболитните и неврологични процеси. Калций има в бадемите, соята, тофуто (обогатено с калций), броколите и млечните продукти.

Желязо

То изгражда червените кръвни телца и хемоглобина. Свързва се с кислорода в кръвта в белите дробове и го разнася до всички клетки. Желязото има основна животоподдържаща роля в нашето тяло. Хората, които не консумират месо, трябва да приемат двойно количество желязо, тъй като в растителния си вид то се усвоява по-трудно от организма. То се намира в червеното месо, черния дроб, лещата, боба, кашуто, тофуто и други.

Цинк

Както посочените досега витамини и минерали, цинкът също подпомага функционирането на имунната система. Той съдейства и за растежа на плода по време на бременност и растежа в детството. Цинкът от растителен произход е трудно усвоим от организма, а от месото и рибата се възприема по-лесно. Цинк може да приемате от червените меса, птиците, млечните продукти, както и от пълнозърнестите храни, боба и ядките.

Още по темата