Обратно
22.10.2021

Как да поискате увеличение на заплатата си?

Автор:

Смятате, че заслужавате да получавате по-висока заплата за работата, която вършите, и за задълженията, с които са ви натоварили? Ако сте решени да направите нещо по въпроса, имате пред себе си две възможности – да си намерите нова, по-високоплатена работа или да поискате повишение. И двете възможности могат да доведат до тревоги и притеснение, но също така всяка от тях крие нови вълнуващи хоризонти. Да потърсите нова работа е винаги по-лесният изход от ситуацията. Но ако харесвате настоящия си работодател и колегите си и искате да продължавате да се развивате в тази среда, нашият съвет е да поискате увеличение на заплатата. Имайте предвид, че вашият работодател може дори да не  подозира, че сте недоволни от настоящето си възнаграждение. Затова е време да съберете смелост и да говорите с него. Как да се подготвите за този разговор и кой е най-правилният подход? Това ще ви разкажем в статията по-долу.

Основни стъпки, които трябва да предприемете, преди да поискате увеличение за заплатата

Обикновено хората не знаят кога е настъпил правилният момент, за да поискат повишение. Често срещаната практика е, че, ако сте прекарали една година на една и съща позиция, имате правото да си поискате повишение. Също, ако бивате назначени на една позиция, но ролята ви се смени или поемете задълженията на колега, този период може да бъде и по-кратък.

Много е важно преди да се отправите към кабинета на вашия работодател с молбата си, да сте наясно с увеличението, което ще поискате и да сметнете дали е реалистично, дали отговаря на приноса ви в компанията, времето, което сте прекарали на тази позиция, и други. Ето и някои от следващите стъпки, които трябва да предприемете:

1. За да искате увеличение на заплатата си, представете всички препоръки и постижения, които имате

Съберете всички положителни отзиви, които сте получили от работодатели, преки началници, клиенти или колеги. Добра идея е винаги да имате файл на работния си компютър, където да съхранявате подобна информация, за да ви е подръка при нужда. Тази практика помага да следите отблизо и оценявате вашето собствено представяне. Погрешно е да се смята, че за това са необходими официални срещи с прекия ви ръководител. Не, за да израствате професионално, трябва да извършвате редовни прегледи на вашата работа в допълнение към всеки официален годишен преглед.

Поддържайки подобен файл с оценки на вашето представяне, вие имате точен запис за успехите си през съответния период. Това е основната информация, която ще подкрепи молбата ви за повишение, защото нищо не говори толкова ясно и категорично колкото фактите.

2. Преди да попитате за увеличение на заплатата, задайте няколко въпроса на себе си

За да се подготвите за разговора с работодателя си, можете предварително да си зададете някои въпроси. Например: Какъв е вашият принос за развитието на компанията? Колко нови клиенти сте спечелили сами? Дали екипът, който управлявате, се увеличава? Растат ли задълженията ви? През последната година/месец/седмица получавали ли сте похвали или критики? Участвали ли сте във важни проекти? Каква стойност носите на екипа си?

Човек, който е показал защо точно заслужава увеличение на заплатата

Колкото по-конкретно отговорите на тези въпроси, толкова по-ясно ще покажете пред работодателя си постиженията и уменията си.

3. Какви са плановете ви занапред, при положение че искате увеличение на заплатата си сега?

Дотук успяхте да докажете какво сте успели да постигнете през последните месеци или години. Но работодателят ви също ще иска да знае какви са бъдещите ви планове. Как смятате да продължите да се развивате в компанията, ако получите повишението? Какви са вашите планове за развитие? Към какво бихте се целили след това? Помислете добре накъде искате да се развива вашата кариера. Постарайте се да сте добре подготвени на тази тема. Ако работодателят ви не получи добре обмислени отговори, ще оставите лошо впечатление, че не сте сериозни за бъдещето си в компанията и за своя растеж.

4. Опитайте се да разберете какви са цялостните планове на работодателя ви за вас

Поставете се в позицията на вашия работодател. Защо той би се съгласил да ви повиши? Разберете какви са неговите приоритети. Дали по този начин ще ви накара да не напуснете компанията? Дали едно увеличение на заплатата ще ви мотивира да изпълнявате повече задължения? Дали компанията има по-сериозни планове за вас чрез повишението? Опитайте се да изтъкнете как и защо компанията ще спечели от вашето повишение и какво ще се промени от ваша страна. В никой случай не използвайте лични аргументи като този, че се нуждаете от повече средства за изплащане на нов апартамент или че в последно време разходите ви са се увеличили. Това ще остави лошо впечатление не само сега, но и за в бъдеще.

5. Съобразете времето за поискване на повишение

Друг важен момент, на който трябва да обърнете внимание, е времето, в което кандидатствате за повишение. Повечето компании имат определени месеци, през които преразглеждат позициите и заплатите на служителите си. За да имате по-високи шансове да ви одобрят, започнете преговори за повишение около три или четири месеца по-рано от редовния годишен преглед. Имайте предвид, че най-вероятно вашата молба за увеличение на заплатата няма да бъде единствена. Затова отдел „Човешки ресурси“, управители и други трябва да имат време да вземат правилното решение според обстоятелствата. Ако не сте сигурни дали вашата компания има съществуващ процес на годишен преглед, можете да попитате човешките ресурси или съответния отдел.

6. Помислете точно какво увеличение на заплатата си искате

Преди да почукате на вратата на работодателя си, задължително трябва да имате готова точна цифра на заплатата, която ще поискате. Често това е най-трудната и неудобна част за всички. Направете старателно проучване на пазара – каква е нормалната заплата за човек с вашия опит на съответната позиция? Имате ли информация колко получават ваши колеги? Какви са стандартите в индустрията? Когато стигнете до желаната от вас заплата, имайте предвид, че е много вероятно да загубите около 10% от нея в процеса на преговорите.

7. Бъдете откровени

Не забравяйте да бъдете открити с работодателя си. Поискайте да си насрочите среща и му кажете, че искате да обсъдите позицията и възнаграждението си. Така и той, и вие ще можете да се подготвите и да обмислите аргументите и решенията си.

Още по темата