Обратно
18.7.2021

Музеи в България, които непременно трябва да посетим

Автор:

България е една от известните туристически дестинации в Европа и света. Тя се посещава от милиони туристи всяка година през всеки от четирите сезона. У нас са силно развити както морският, така и планинският туризъм. Поради високата посещаемост на чуждестранни туристи постепенно се развиват и други атрактивни за туристите обекти. Един от тях са родните ни музеи, които именно представляват предмет на темата ни днес.

България е държава с древен произход, в страниците на която са записани много културно-исторически събития и моменти от особено значение. Много от тези археологически ценности се съхраняват в музеи. Освен тях в страната отвориха врати много съвременни музеи, създадени от находчиви бизнесмени. В музеите по уникален начин се пресъздава миналата действителност, през която е преминала българската нация.

В България функционират музеи от най-различно естество: религиозно-храмови музеи, музеи-къщи на видни общественици и борци за свободата на България, национални, археологически музеи, галерии и много други. Тук ще ви представим само част от стотиците музеи, които можете да посетите, когато пътувате в страната или сте на почивка. Освен информацията, която ще намерите тук, може да намерите допълнителна такава в уеб сайтовете на обектите, към които проявявате интерес.

Музеи за ретро автомобили и за восъчни фигури във Варна

Отворил врати на 1-ви май 2015 г., привлекателният за мнозина музей разкрива много подробности от живота на българина по време на комунистическата действителност. На площ от 4 дка са събрани много от произведените домакински уреди, играчки, техника и… автомобили през времето на желязната завеса. Всички автомобили са в изрядно състояние. И са безупречно реставрирани. Посетителите могат да ги разгледат както отвън, така и отвътре. Сред 50-те различни експоната присъства и возилото на политбюро Газ-13. Има също и много други автомобили, за които обаче само по-възрастните все още си спомнят.

Другата голяма атракция на музея във Варна са восъчните фигури. Техният брой надхвърля 70. Сред тях са много добре изработените тела на видни политици като Путин, Живков, Борисов, Че Гевара и други. Също така ще видите восъчни фигури на едни от най-известните спортисти - Роналдо, Меси, Кубрат Пулев, Антъни Джошуа. Има и такива на известни артисти от цял свят (Ал Пачино, Робърт Де Ниро, Леонардо Ди Каприо) и най-вече на българските неумиращи таланти на киното като Парцалев, Калоянчев, Тодор Колев и много други.

Говорейки за музеи - Национален музей на образованието в Габрово

В планинския град Габрово се намират няколко музея. Сред тях са Домът на хумора и сатирата и Музеят на образованието. Вторият е създаден през 1974 г. и съдържа десетки хиляди документи, снимков материал и други архиви, които свидетелстват за делото на просветата в България. Архивните документи датират от десети век до днес. Библиотеката му наброява над 30 000 тома като “Старопечатни книги”. Има репродукция на старите килийни училища и детски градини от преди две столетия.

През 1986 г. музеят става член на ЮНЕСКО. Той съдържа 6 зали, сред които фотолаборатория, видео и аудио зала, в които може да се прожектират видео материали с учебна цел.

Архитектурно-музеен резерват Царевец

Щом темата е свързана с музеи, не можем да пропуснем резерват Царевец. Може би най-голяма по площ и най-атрактивна за посетителите - крепостта Царевец - ще ви пренесе в миналото на великата Българска държава със столица Търново. Разположен в средата на страната и с изключително укрепена крепост, градът става естествен избор за централизиране на управлението на държавата. Търново е столица на България в продължение на два века през Второто българско царство. За града се е говорело надлъж и нашир с думите “Втори на думи и дела след Цариград!”

Обитателите на крепостта са били защитени от сложно конструирана защитна система. Входът към крепостта минава през каменна стена, по която една след друга са разположени четири порти. Всяка от тях има защитни бойни кули, в които са заставали стрелци. А първата порта е с подвижен мост, който разделя пътя с пропаст.

Здравите крепостни стени, изградени от масивни камъни, достигат ширина от 2 до 3 метра и придават внушителен вид на крепостта, погледната отвън. Нощем различни по цвят светлини обливат крепостните стени и придават чудно красив вид. Най-популярните постройки в комплекса са архитектурните постройки на двореца и Патриаршията.

Национален природонаучен музей

Темата е за музеи, затова няма да пропуснем и природонаучния такъв. Основан от княз Фердинанд през последното десетилетие на 19 век, музеят привлича посетителите със своите птици, пеперуди и бозайници. Князът създал музея, за да съхранява личните си колекции. Но впоследствие той се разширява и става национален. Новата сграда на музея има четири етажа и петнадесет зали. В тях посетителите могат да видят екзотични и изчезнали животински видове. Сред тях са: степна усойница, тюлен монах, каролински папагал, немска есетра, гигантска африканска костенурка, момин жерав и много други.

Сред едрите бозайници можете да видите екземпляри като кафява мечка, бял носорог, хималайска мечка, бяла арктическа мечка, гепард, бизон, черна пантера, тигър и други обитатели на Африка, Америка, Азия и Арктика. Също така можете да видите много ексцентрични видове риби като тинеста скачаща риба периофталмус, слепи пещерни риби (Америка) и други. Музеят е научна част на БАН и има възможност да предоставя различни научни програми на своите посетители.

Национален парк-музей Шипка

Нашата тема за музеи ще завърши с Шипка. Монументалният паметник, създаден в памет на защитниците на прохода Шипка по време на Руско-турската война, е построен през 1934 г. Като парк-музей той е сформиран през 1956 г. и е един от най-забележителните паметници на българската история. Можете да видите различни възстановки от военните действия на бойното поле, тежката артилерия и огромни метални лъвове, които символизират храбростта на българските войни. На долния етаж на музея под мраморен саркофаг, разположен върху четири лъва, почиват костите на загиналите в защитата на прохода.

Парк-музеят е място, на което се събират хиляди българи по време на националния празник Трети март. Тогава те честват освобождението от османско робство, продължило почти половин хилядолетие. Мястото е идеално за пътуващи туристи, защото има възможност да се изкачат до високото място и с автомобил.

Още по темата