Обратно
20.12.2020

Медитация за начинаещи – как да започнем?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Медитация – това е проста практика, която е достъпна за всички. Тя може да намали стреса, да увеличи спокойствието и яснотата и да стимулира щастието в живота ви. Да се научите как да медитирате не е сложно, а ползите могат да се усетят много бързо. В тази статия ще разгледаме и предложим някои основни съвети за това как чрез медитация да постигнете по-голямо спокойствие, душевен мир, фокус и радост.

Какво представлява практикуването на медитация?

В центъра на медитацията стои вниманието, което отдаваме на дишането си. Единствената ни задача в този момент е да се концентрираме върху вдишването и издишването. И когато вниманието ни се отплесне към това какво трябва да свършим през деня и колко задачи имаме в календара си, да можем спокойно да го върнем обратно към мисълта за дишането си и към настоящия момент. Това отплесване е изключително лесно и всички ще се сблъскат с него в началото на своята практика, но никой не трябва да се предава. С много упражнения и време, прекарано в медитация, ще успеете да тренирате този мускул, който отговаря за вашето внимание и концентрация.

Как да си създадем навик за медитация?

Определянето на конкретно време за медитация е много важен начин тя да се превърне в навик и незаменима част от деня ни. Ако не знаете през кое време от деня ще медитирате, има голям шанс да не приоритизирате медитацията и да я изпуснете сред останалите десетки неща, които имате да свършите всеки ден. Много е лесно да си кажете „От утре ще медитирам всеки ден!“, но дойде ли утрешният ден, така и не стигате до тази дейност.

Вместо това превърнете медитацията в част от ежедневието си. Сложете си аларма в телефона всяка сутрин, за да ви напомня, че в 8:00 ч. е време за медитация. Започнете да я асоциирате с останалите дейности, които вече извършвате ежедневно. Например сутрин ставате, взимате душ, миете си зъбите, медитирате и пиете чай. Когато поставите медитацията преди или след действие, което е така дълбоко внедрено в деня ви като миенето на зъбите например, шансовете медитацията също да се превърне в такова действие са много по-големи.

Започнете с малки стъпки

Друга причина, поради която много хора отбягват медитацията, е липсата на време. Затова вместо да си обещавате, че ще медитирате по 30 минути всеки ден, осъзнавайки, че не можете да си позволите толкова много време и че още от самото начало мисията ви е обречена, започнете с малки стъпки. Първата седмица започнете с кратки двуминутни медитации. Всеки има свободни две минути през деня. Ако мислите, че това темпо е удачно и удобно за вас, можете да продължите по същия начин. Ако пък решите, че сте готови за по-дълга медитация, можете да я удължите с още две минути. По този начин, когато увеличавате времето си със съвсем малко, без да усетите, само след два месеца вече ще правите 10-минутни медитации!

Използвайте медитация, за да опознаете себе си

Чрез медитацията ние научаваме толкова много за мозъка и съзнанието си. Научаваме какво се случва вътре в тях. Наблюдавайки за какво си мислят, накъде се захласват по време на медитация, кое ги дразни и тревожи, кое им носи стрес, ние за първи път ще започнем истински да опознаваме и разбираме себе си.

Идеята на медитацията е да станем приятели със себе си. Опознавайки себе си, ние трябва да го правим с приятелско и доброжелателно настроение. При медитацията няма място за съдене и разочарование. Станете приятел със себе си, усмихвайте се и се обичайте.

Не се притеснявайте, че не правите нещата както трябва

Да се притеснявате, че правите всичко по грешен начин – това неминуемо ще се случва на всеки, който тепърва започва да практикува медитация. Но истината е, че правилен и идеален начин няма. Стига това да ви доставя удоволствие, значи се справяте страхотно!

Страхувайки се, че могат някъде да сбъркат и концентрирайки се върху въпроса „Как?“, много хора губят желание и енергия да практикуват медитация. Затова не мислете толкова как точно ще седнете, къде ще сложите ръцете си, каква възглавница да използвате. Просто седнете някъде и започнете. Седнете например на дивана или на удобен стол, а защо не на земята. Седнете и затворете очи.

Основите на първата медитация

Както вече споменахме по-горе, първата ви стъпка е да намерите тихо и удобно място, където да седнете, да кръстосате крака и да затворите очи. Отделете момент, за да обърнете внимание на позата, в която сте застанали. При медитация гърбът ви винаги трябва да е добре изправен. Оставете настрани всички странични мисли. Дишайте. Усетете настоящето, заобикалящата ви среда и собственото си дишане. Обърнете внимание на всяко физическо и психическо напрежение, което усещате, но го направете мило и доброжелателно; поканете чувствата си да се отпуснат. Концентрирайте се върху дишането си. Не се опитвайте да го регулирате, просто му отдайте своето пълно внимание. Вдишвате и издишвате. Трябва ясно да осъзнавате и преживявате тези две важни действия.

Когато усетите, че мислите ви са отлетели някъде, леко и внимателно ги съберете обратно и ги насочете отново към дишането си. Това е основата при практикуването на медитация – да осъзнаем, че сме другаде, но да успеем да се върнем отново към дишането си и към настоящия момент.

Когато сте готови да приключите сесията си, отпуснете се, протегнете се и се насладете на момента. Бъдете благодарни,  че разполагате с това време за себе си, че се придържате към обещанието си и наложения си навик да медитирате. Вие доказахте на себе си, че сте отговорни и че може да се разчита на вас. Отделихте време от натоварения си ден, за да се спрете и да опознаете себе си.

Още по темата