Обратно
3.3.2022

Лесни начини за детокс на организма чрез хранене

Автор:
Vivus.bg

Какво представлява процесът на детоксикация или наричан още за кратко детокс? Това е процес на извеждане на вредни вещества и токсини от тялото. Може би знаете, че досегашните методи за пречистване от токсини бяха предимно чрез сокове. В днешно време на пазара обаче се предлагат все повече продукти, които да подпомогнат процеса на детоксикация.

Как тялото ни прави детокс и се пречиства?

Човешкото тяло има възможност да се самолекува, а здравият организъм може да изхвърля токсините самостоятелно. Човешкият организъм е устроен така, че сам да филтрира и пречиства ненужните вещества. Отделните органи разпознават, обработват и отделят токсините, след което ги изхвърлят. Ще споменем най-основните органи, участващи в този процес:

  • Черен дроб. Нашият черен дроб е най-големият детоксикиращ орган в тялото ни. С негова помощ се отделят голяма част от токсините, които приемаме. Той може да преработва токсини от тежки метали, ненужни хормони и други хранителни вещества.
  • Бъбреци. Функцията им е подобна на тази на черния дроб, но с тази разлика, че те филтрират странични продукти от лекарства, вредни химикали и други нежелани вещества.

Освен тези две основни филтриращи системи, други органи също интензивно участват във филтрацията и спомагат процеса на детокс. Това са:

  • Кожата - най-големият орган в тялото, който действа като защитна преграда за токсините. Тя отделя пот, в която се съдържат токсини, и по този начин значително облекчава работата на бъбреците.
  • Храносмилателната система - отделя токсините от храните, които приемаме ежедневно, с помощта на чревната перисталтика.
  • Лимфната система - произвежда бели кръвни телца, които предпазват от токсични инвазии.
  • Белите дробове - с издишването на въглероден двуокис от дробовете дихателната система отделя множество вредни вещества и токсини.

Детокс чрез плодови сокове

Защо на организма му е необходим детокс и как можем лесно да му го осигурим?

Животът днес е такъв, че без значение дали се пазим или не, ежедневно приемаме много вредни вещества и токсини. В тялото ни попадат мръсотии от въздуха, който вдишваме, от водата, от преработените и пакетирани храни, от химическите препарати, които използваме в домакинството, от продуктите за грижа за кожата, косата и прочие. Тялото ни започва да отделя токсини, дори когато преживяваме огромен стрес, гняв и мъка. Нека разгледаме 4 от най-достъпните начини за детоксикация чрез хранене.

Лесен начин за детокс е чрез намаляване или спиране на употребата на алкохолни напитки

Над 90% от алкохола се преработва в черния дроб. Ензимите на черния дроб разграждат алкохола до ацеталдехид - химикал (токсин), който причинява рак. Нашият орган разпознава опасността за организма и го преобразува в безвредно вещество, което се нарича ацетат, а по-късно тялото ни напълно го елиминира. Прекомерната употреба на алкохол обаче може да увреди функцията на черния дроб чрез мастни натрупвания, възпаления и други.

Според направени проучвания умерената употреба на алкохол подпомага сърдечната дейност. Здравните власти обаче препоръчват, ако в момента не пиете, да не започвате да го правите заради тези потенциални ползи за сърцето, тъй като дори умереното, но системно пиене, уврежда нормалната функция на черния дроб. Той няма да извършва адекватно дейността си и ще спре да извършва детокс на тялото (основното му предназначение).

Пийте повече вода

Различните безалкохолни напитки не могат да заменят употребата на вода. Затова пийте повече вода. Чистата вода облекчава работата на бъбреците, като разрежда концентрацията на течностите, които преминават през тях. Клетките могат да извършват много по-лесно своята метаболитна дейност при наличието на достатъчно вода. Тялото ни се състои от 70% вода, която смазва ставите, подобрява храносмилането и спомага за усвояването на хранителните вещества. Освен това тя извършва детокс на тялото, като пренася отпадните продукти от клетките - урея и въглероден диоксид - към потните жлези, белите дробове и бъбреците.

Консумирайте храни, богати на антиоксиданти

Може би знаете, че наличието на свободни радикали в клетките е причината за появата на рак, деменция, болести на сърдечно-съдовата система, астма и чернодробни заболявания. Антиоксидантите по естествен начин се борят с тях. Те се свързват със свободните радикали и ги неутрализират, а впоследствие ги изхвърлят от тялото. Свободните радикали предизвикват в тялото оксидативен стрес, а диета, богата на антиоксиданти, би намалила риска от заболявания, свързани с натрупването на токсини.

По-добре е да приемате антиоксиданти с храната вместо с добавки, защото добавките могат да увеличат риска от поява на други заболявания. Затова приемът на добавки трябва да бъде ограничен.

Витамини А, С, Е, селен, лутеин, ликопен, зеаксантин са такива, които трябва да приемаме с храната за ефикасен детокс. Най-богатите на тях са плодовете, ядките, зеленчуците, зеленият чай, горските плодове и какаото. От конкретните храни можем да споменем артишок, ягоди, боровинки, годжи бери, боб, червено цвекло, спанак и натурален шоколад като по-наситени с антиоксиданти продукти. Не забравяйте, че дори една храна да е много полезна, прекаляването с нея може да доведе до обратен ефект. Така че е добре всичко да бъде с мярка.

Намалете приема на сол

Понякога изхвърлянето на излишните течности от тялото е равнозначно на детокс. Солта прави отделянето на вода от тялото трудно и това важи още повече при бъбречни заболявания. Може би смятате, че е невъзможно да намалите излишните течности в тялото си, ако пиете повече вода. Всъщност при намаляване на приема на вода човек не уринира достатъчно, тъй като тялото отделя антидиуретичен хормон. Паралелно с приема на повече сол в тялото се задържат повече течности, които е добре да бъдат отделени с урината.

Това може да стане, ако приемате повече вода и по-малко сол. По-високият прием на вода ще предизвика намаляване на производството на хормона и ще съдейства за отделянето на повече урина, а с нея ще се отделят и достатъчно количество токсини. Консумацията на храни, богати на калий, също компенсира ефекта на натрия в солта. Богати на калий храни са тиквата, бобът, бананите, спанакът и картофите.

Още по темата