Обратно
7.6.2020

Колко струва смарт часовник?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Трудно е да подберете идеалния смарт часовник, тъй като покупката ще зависи от много фактори, свързани с неговите функции, цена и качество. Въпреки че не е възможно в една статия да обхванем всички характеристики на интелигентните часовници, тук ще представим най-известните от тях, както и цените, за които можете да ги закупите. От тази информация ще разберете дали си заслужава да инвестирате в такъв умен часовник или не.

Какво да търсим при избора на подходящ смарт часовник?

За да направите добър избор на умен часовник, е необходимо да обърнете внимание на следните фактори:

Материал, от който е изработен корпусът на часовника

Ако изберете по-евтин смарт часовник, най-вероятно ще получите пластмасов корпус. От друга страна металните корпуси са по-добри, а керамичните са най-скъпи. Ако желаете керамичен калъф, трябва да заделите повече пари за покупката на такъв часовник.

Специфичен дизайн

Смарт часовниците се отличават със стила си, независимо дали са бюджетни или не, затова този фактор не бива да ви притеснява. По-добре е да се съсредоточите върху функционалността им.

Форма на часовника

Обикновена смарт часовниците са правоъгълни, квадратни или кръгли. Някои много приличат на аналоговите на външен вид, докато не разгледате по-подробно функциите им, които значително превъзхождат тези на аналоговите часовници.

Материал, използван за каишката

Най-добрият вариант са кожените каишки, но разбира се по-евтините са изработени от пластмаса. Възможно е да получите и смарт часовник, чиято каишка да е от силикон или дори от неръждаема стомана. Обърнете внимание и на цветовете на каишките, за да изберете от самото начало любимия цвят.

Трайност на смарт часовника

Това зависи от степента на защита на материала, от който е направен. Най-скъпите часовници са изработени от кристала сапфир, който предпазва от надраскване или повреда и съответно удължава много живота на часовника и запазва дълго време новия му външен вид.

Различни приложения на смарт часовник

Какъв смарт часовник да изберем?

И така – нека разгледаме 5 конкретни смарт часовника, функциите, с които разполагат и тяхната цена, за да можете сами да изберете в кой от тях си заслужава да вложите парите си:

Смарт часовник №1: Apple Watch Series 4

Няма как да не започнем с най-популярните смарт часовници на компанията Apple. Този часовник се отличава с красив и изискан външен вид, стилни аксесоари, добра производителност, а във функциите му е включено подобрено отчитане на сърдечния ритъм. Сред минусите са недостатъчният живот на батерията, скъпата цена, както и фактът, че до този момент тези часовници се предлагат само на територията на САЩ.

Apple смарт часовниците се отличават с широк екран 44 мм и 40 мм, като корпусът се състои от стомана и алуминий. Увеличеният екран предоставя възможност за повече данни и информация, а цената им варира от 420 до 450 долара. Срещу тези пари получавате най-скъпата защита от кристала сапфир, безжична технология, която освен WiFi и Bluetooth, включва още A2DP, LE, LTE, NFC, GPS и GLONASS. Този смарт часовник е снабден с 5 вида сензори, сред които сензор за светлина, барометър, жирометър, пулсомер и акселерометър. Съществува опция за офлайн работа, при която батерията издържа до 18 часа, като имате възможност да проследявате данни като изминато разстояние, калории, време, стъпки, физическа активност, пулс и др.

Смарт часовник №2: Samsung Gear s3

Следващият по популярност смарт часовник е на фирма Samsung. Сред предимствата му са превъзходният дисплей, специално здравно приложение, поддържане на известия и достатъчно дълго време за работа на батерията. Сред минусите са недостатъчната водоустойчивост, фактът, че приложението се нуждае от поддръжка, както и високата цена, която възлиза на 350 долара.

И все пак този часовник е добър за спорт, а сензорите му включват жироскоп, барометър, акселерометър и пулсомер. В допълнение можете да следите изминатото разстояние, калориите, които сте изгорили, изминати стъпки, време, сърдечен ритъм, физическа активност и сън. Когато е офлайн, батерията му издържа до 72 часа.

Смарт часовник №3: Samsung Gear Sport

За разлика от разгледания по-горе модел, този смарт часовник на Samsung изглежда доста по-скромно и е очевидно предназначен за спортисти. Въпреки семплия си вид, той е достатъчно стилен и изработен от висококачествени и трайни материали.

Сред предимствата му са надеждно стъкло, което предпазва от драскотини, пръстови отпечатъци и петна, наличието на хранилище от 4 GB, което ви позволява да слушате музика или други аудио файлове, както и различни функции, следящи брой стъпки, прогноза за времето, календар и други. Цената му е по-евтина и възлиза на 170 долара.

Смарт часовник №4: Asus Zenwatch 3

Този смарт часовник определено има стилен дизайн, но не това е главното му предимство. Много хора смятат, че той е най-добрият смарт часовник в света, притежаващ сензори, разпознаващи жестове и движение, както и проследяващи периода на сън. С този умен часовник можете да слушате любимата си музика, благодарение на хранилището, разполагащо с 4 GB пространство.

Нещо повече, освен бягане или изминато разстояние, часовникът показва и броя на клековете и лицевите опори. Батерията при офлайн режим издържа до 48 часа, след което се зарежда много бързо. Единствените недостатъци на модела са липсата на мониторинг на сърдечния ритъм и GPS, но за сметка на това цената е доста привлекателна. Можете да си закупите този спортен смарт часовник за 230 долара, като той еднакво подходящ и за мъже, и за жени.

Смарт часовник №5: Xiaomi Amazfit Bip

Часовникът на китайския мобилен бранд Xiaomi предоставя добър дисплей, който е достатъчно широк, за да побере необходимите функции, включващи изгорени калории и проследяване на данни при разходка, бягане, колоездене и занимания с бягаща пътечка. Включен е и датчик за измерване на пулса, както и барометър, висотомер, жироскоп и акселерометър. Този смарт часовник е идеален за хора, които се занимават със спорт и искат по-евтин смарт часовник. Цената му е 100 долара.

Тук разгледахме пет часовника, чиято цена варира от 100 до 450 долара. На вас оставяме избора на подходящия за вас смарт часовник в зависимост от вашите изисквания и бюджет.

Още по темата