Обратно
26.12.2020

Да правим добро! Защото винаги си струва!

Автор:
Vivus.bg

Вършенето на добро е добродетел, която всеки би трябвало да развива. Днес доброволчеството става все по-популярно както по света, така и в България. Хора от всякаква възраст се включват в доброволчески инициативи, за да направят добро на някой нуждаещ се. А ще се съгласите, че нуждаещи има навсякъде около нас! Какви са ползите и струва ли си и вие да се включите в такива начинания? Надяваме се, че информацията по-долу ще ви насърчи да се включите, за да преживеете от личен опит емоциите и ползите от оказването на помощ!

Ползи от вършенето на добро

Доброволчеството е двустранен процес, който носи ползи и на двете участващи страни. В нас е заложена нуждата да правим добро. Да сме полезни. Да творим нещо, което носи полза и променя света към по-добро.

Помощта на друг и правенето на добро носят щастие

Ако искате да прогоните мрачните мисли, депресията и стреса, помагайте на хора, които са в нужда. Проучвания показват, че доброволците са по-щастливи от останалите хора, особено ако помагат редовно – примерно веднъж в седмицата или месеца. От друга страна, разтоварването от безпокойството и напрежението на ежедневието подобрява не само психическото, но и физическото здраве.

Помощта на друг и правенето на добро обогатяват опита

Бихте могли да натрупате ценен опит във всяка област, в която изберете да се включите като доброволец. Дали това ще са социални умения и педагогически способности при работата с деца и младежи без родители или в неравностойно положение, медицински опит при помагането в домове за възрастни хора или помощ от всякакво друго естество на социално слаби семейства – възможностите за помощ и правене на добро са многобройни и от вас зависи в коя област ще се чувствате най-комфортно, за да помагате пълноценно.

Помощта на друг създава приятелства

Правенето на добро не само разширява вашия кръгозор, но и способността ви да допускате до себе си хора от всякакво съсловие и да създавате повече приятелства. Доброволчеството отваря сърцето на доброволеца към другите. А те в замяна откликват на тази проявена грижа и внимание към тях с признателност. Това са приятелства за цял живот. Никой не знае как ще се развие по-нататък животът, не се знае и дали хората, на които някога сте помагали в труден момент, няма да ви окажат така необходимата помощ, когато самите вие изпаднете в нужда.

Помощта на друг и правенето на добро заздравяват обществото

Всеки един от нас влияе на останалите около себе си с примера си. Ако помогнете на човек в нужда, не само ще облекчите моментното му затруднение. Вие ще дадете добър пример на вашите съседи, роднини и приятели, които също биха могли да се вдъхновят и да се включат в правенето на добро.

Помощта на друг развива добродетелите

Доказано е, че доброволците имат по-добро самочувствие от останалите и се чувстват полезни и значими. Това ги прави и по-дейни и решителни. Същевременно помощта, която оказват, развива добродетели като щедрост, трудолюбие, икономисване на средства, добри организационни умения и разпределение на приоритети. Ако започнете да се занимавате с доброволчество, хората около вас ще забележат положително израстване не само в способностите ви за комуникиране, но и в характера ви.

Доброволчество, независимо от възрастта

Въпреки че мотивите при участието в доброволчески дейности могат да се различават в зависимост от възрастта, те всички постигат една цел – правене на добро и оказване на помощ на нуждаещ се. Нека разгледаме какво дава доброволчеството на различните възрастови групи:

Ученици

Учениците участват в такива инициативи, за да разнообразят скучното си ежедневие в училище от една страна. А от друга – могат да придобият практични знания и умения, каквито не могат да бъдат усвоени в класната стая или у дома. В такива инициативи те се учат и да работят в екип, да бъдат полезни на обществото, да бъдат инициативни, да преодоляват трудности и да са достатъчно постоянни, за да постигнат успех.

Студенти

Студентите имат различна мотивация при правенето на добро и при участието си в доброволчески инициативи. Те търсят възможности за общуване и приятелства, възможност за реализиране и развиване на уменията си в професионалната сфера, който стаж им гарантира възможност да бъдат впоследствие приети на желаната длъжност. Освен това не са редки случаите, когато доброволци в специфична сфера на дейност като IT-технологиите или педагогика намират постоянна работа именно благодарение на доброволческата си дейност. Работодателите предпочитат да наемат хора, работили като доброволци, не само заради опита им, но и заради личностните качества, които са развили по време на тази дейност.

Хора на средна възраст

Хората на средна възраст обикновено страдат от най-голяма липса на време и по-рядко се включват в редовни доброволчески инициативи. Това са и хората, които имат редовни доходи. Такива хора обикновено стават доброволци, защото виждат, че щастието в живота не се състои единствено в печеленето на достатъчно материални средства за задоволяване нуждите в семейството. Те биха искали да почувстват, че животът им има смисъл. А това става именно чрез помощта, оказана на другите и правенето на добро за тях.

Пенсионери

В България все още процентът на пенсионерите, които са доброволци, е много нисък. Мотивацията на тези, които участват в доброволчески инициативи, е възможността да намерят среда, където да се чувстват значими и приети въпреки трудностите на възрастта, за да преодолеят изолацията и самотата. Заниманието на ума с нещо полезно и правенето на добро за другите съдейства да забравят за проблемите и/или физическите си недъзи и да се концентрират в нещо облагородяващо.

Кога е денят на доброволчеството?

Ако сте доброволец или смятате да станете такъв, то на 5 декември имате празник. В България нараства броят на организациите, занимаващи се с доброволчество и облекчаващи нуждите на различни групи нуждаещи се. Ако пък не желаете да се обвързвате с организации, можете да потърсите подходящи доброволчески инициативи в сайтове като timeheroes.org.

Станете доброволец, правете добро и бъдете нечий герой!

Още по темата