Обратно
3.7.2021

Колко струва да се занимаваме с риболов?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Денят на заплатата – времето, когато най-сетне получаваме възнаграждението си за положения през месеца труд. В много случаи заплатата вече е предварително разпределена – за сметки, за джобни, за кредита, спестяване за почивка, подаръци за празници, пазаруване за децата… Варианти за харчене на заплатата много. Но пък тя е само една и в много случаи не стига. Когато се стигне до ситуацията парите да са изчерпани, а следващата заплата да е на няколко дни разстояние, следва търсеИскате да пробвате с риболов? Това е интересна идея, но за нейното осъществяване ще са ви необходими средства. Трудно може да се определи точната сума, която ще ви е нужна за целта, тъй като риболовните принадлежности може да са различни. Всичко зависи до каква степен сте решили да се посветите на това занимание и колко време ще отделяте за него. Не на последно място стои и въпросът за бюджета, с който разполагате.

На пръв поглед най-лесно е да се допитате до опитни рибари, които практикуват занаята от десетилетия. Отговорите им обаче може да ви объркат доста, защото през годините те са похарчили голяма сума пари за риболовни принадлежности. Някой от тях го практикуват професионално, а това е много по-различно от любителския или спортен риболов.

Ако никога не сте ходили за риба и това е “първият ви полет”, трябва да знаете, че може да започнете и с много малко средства за най-основния риболовен инвентар. Не е необходимо да купувате от най-скъпите макари, стръв и пръчки, само за да се пробвате. Имайте предвид обаче, че много хора, които са започнали с малко, ги е хванала тръпката и решават да си закупят много по-скъпи принадлежности в бъдеще. Всичко зависи от вашата страст към рибата.

Кои са най-необходимите принадлежности за риболов?

Това са рибарската пръчка, макарата с мисина, кукички и стръв. В случай че не можете да си закачите кукичките за основната корда, трябва да потърсите готови такива, но това не е толкова трудна задача, а и във всеки риболовен магазин биха могли да ви покажат как се прави това. Тук няма да споменаваме професионален риболов, моторни лодки, мрежи и други съоръжения, защото те не са предмет на тази статия.

За да отговорим по-конкретно на въпроса за необходимите принадлежности, трябва да уточним вида на риболова, който ще се практикува. Освен споменатия по-горе, може да ловите риба на плувка, на блесна и на муха. При всеки от тези три вида риболов ще са ви необходими някои основни (общи и за трите) и по няколко допълнителни специфични такъма.

Куфарче с принадлежности за риболов

Риболов на плувка

Тук ще имате нужда от въдица (прът с макара), корда – дебела и тънка – за кукички, плувка, тежести и по желание допълнителни екстри. При ловенето на плувка може да използвате телескопи без водачи, които се продават на различни цени в диапазона 10-300 лв. Те могат да достигнат внушителни размери и изискват свободно пространство за замятане. Телескопите не са задължителен инвентар и можете да минете с обикновена пръчка и лека макара.

Дебелината на кордата зависи от рибата и нейната големина, но се предпочита тънката и неразличима под вода корда. Комплект въдица с корда и кукички може да ви излезе от 35 лв. до доста над 1000 лв., но качествени изделия можете да намерите и за 150-250 лв.

Плувките са визуалния ви контакт с рибата. Продават се най-различни плувки, но всяка от тях ви дава нов усет за риболова. Можете да пробвате с няколко различни вида и да придобиете по-добра представа за този вид риболов, а те не са въобще скъпи.

На блесна и на муха

При риболова на блесна и на муха се ползват същите основни принадлежности, като разликата основно се състои в примамката. Блесната и мухата са движещи се примамки и за тяхното придвижване във водата са необходими макари с по-високо предавателно число. Желателно е да се използват дълги телескопи, но не е задължително. Цените за тези комплекти отново са като на гореспоменатите. Друга особеност при риболова на муха е поводът, който всъщност е шнур. Различава се от кордата съществено и бива няколко вида – под вода, над вода и други.

Някои по-специфични риболовни принадлежности, които може да ви бъдат от голяма полза и да ви дадат по-приятно преживяване, са: звънчета за кълвене, поставка на въдици, рибарско столче, кеп за жива риба, лопатка за стръв и други.

Ако желаете да се потопите под вода, за да практикувате подводен риболов с харпун, ще са ви необходими по-скъпи принадлежности – неопренов костюм, ръкавици, маска, бутилка с кислород, харпун, различни видове стрели (пневматични или ластични) и много други. Този вид риболов е много атрактивен, но същевременно и опасен поради спецификата на водолазната дейност. Подводните гмуркания може да се практикуват и през студените месеци, когато водата е с ниски температури. Тази опция е възможна благодарение на дебелия неопренов костюм, който изолира много добре външната температура.

Откъде можете да намерите всичко необходимо, за да хванете първия улов?

Винаги можете да опитате с въдицата на съседа или на някой приятел, който едва ли ще ви откаже подобна услуга. Ако все пак искате собствена въдица и не сте много претенциозни, най-евтините риболовни принадлежности се продават на вехтошарските пазари. Все пак, ако купувате стока от такъв вид пазари, е добре да ви придружава някой познат, който разбира от риболов. Защото има вероятност това, което купите, да не е в пълна изправност. На вехтошарските пазари една въдица с макара може да струва и 20-50 лв., което е нищо в сравнение със скъпите професионални макари. Не забравяйте, че тук продавачите са склонни да се пазарят. И реално можете да купите стоката много по-евтино от първоначално обявената цена.

В случай че не сте почитатели на най-евтините стоки и решите да се насочите към риболовния магазин във вашето населено място, можете първо да проверите цените, предлагани в интернет. Повечето уважаващи себе си бизнеси, изработват уеб сайтове и електронни магазини. Там лесно бихте могли да разгледате характеристиките и цените на най-различни по качество и свойства рибарски принадлежности. Цените на въдиците (пръчките за риболов) в сайтовете варират много – от 10 до 300 лв. и дори повече.

Още по темата