Обратно
27.7.2021

Какво трябва да преценим, когато си купуваме първа кола?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Купуването на първа кола е голяма стъпка и отговорност за всеки. Това е също така един много емблематичен и емоционален момент. Първата кола е символ на независимост и зрялост. Всеки още от дете си мечтае какъв ще бъде неговият първи автомобил и едва дочаква този ден да дойде. Но често допускаме емоцията и нетърпението да вземат решенията вместо нас и действаме прибързано в покупката. Често купуването на първия автомобил е и първия голям разход за човек и е много опасно, когато той се прави с лека ръка. Тук ще ви разкажем кои са основните неща, които трябва да обмислите и прецените, преди да изхарчите спестяванията си за първия си автомобил.

Бъдете реалисти относно бюджета, с който разполагате за първа кола

Това определено не е най-вълнуващият аспект от купуването на първата кола, но е най-важният и задължителен такъв. Започнете оттам колко печелите и какви са разходите ви. Това включва всичко - от разходи за храна, сметки, образование до такива за забавления и други. Вижте с какво разполагате, щом извадите всички тези разходи от приходите си и ще разберете каква кола реалистично можете да си позволите. Тук трябва също да заделите в бюджета си средства за поддръжка на автомобила. Ще трябва да помислите за винетка, застраховка, гориво, смяна на масла и различни части. Това са всички разходи, които започват в момента, в който вземете в ръка ключовете на вашата първа кола.

Решавайки какъв бюджет можете да си позволите, трябва също да прецените и това, че бъдещите ви разходи много зависят от избора ви на кола – някои автомобили горят повече, което означава, че ще ви трябват повече средства за гориво. Горивото, от своя страна, в зависимост от вида си – бензин, дизел, газ – има различни цени. Когато дойде време за ремонт пък, цените на частите на едни автомобили са много по-скъпи от тези на други.

Бъдете наясно с нуждите си при избор на първа кола

Ето, че вече сте наясно със своя бюджет. Сега ви предстои най-вълнуващата част – избирането на самия автомобил. След като знаете какво можете да си позволите, трябва да направите много подробно проучване какво се предлага на пазара. Задължително трябва да си отговорите на въпроси като: „За какво ми е необходима колата?“, „Трябва ли ми много място за багаж?“, „Къде ще я карам?“, „Сам ли ще я ползвам или ще бъде семеен автомобил?“, „Кои екстри биха били задължителни и от кои нямам нужда?“, „Имам ли претенции какво ще бъде горивото?“.

Преди да купите своята първа кола, посетете сервиз

Тук трябва да внимавате, да не прибързвате и да не действате импулсивно, заради което впоследствие бихте могли да съжалявате. Ако вече сте си набелязали даден автомобил и той е втора употреба, задължително го закарайте на сервиз, на който се доверявате. Обикновено, ако продавачът е сериозен, той не би имал нищо против. Така имате възможност да покарате колата и да видите дали усещате някакъв проблем с нея. Ако сервизът, който сте избрали да посетите е оторизиран, вие можете да погледне цялостната история на автомобила, проверявайки неговия Vehicle Identification Number. Той показва всички ремонти, проблеми и дори произшествия. Това е едно своеобразно досие, което може много сериозно да повлияе на решението ви. Този преглед при професионален техник потенциално може да ви спести огромни суми пари за бъдещи ремонти. Така че не пропускайте тази стъпка, когато купувате своята първа кола.

Не се доверявайте на километража

Всички сме били в автокъщи и сме слушали историите на продавачите как колата едва е карана. И едва ли не не е била изваждана дори от гаража. За съжаление, тук не можете да се доверите нито на думите на продавача, нито на това, което показва километражът, който може много лесно да се манипулира. За да добиете по-добра представа колко километра е изминала колата и дали наистина не е била карана, можете да погледнете колко изтъркани са педалите, воланът или шофьорската седалка.

Ръчни или автоматични скорости

Това е друго важно решения, което трябва да направите, още преди да започнете да обикаляте автокъщите, търсейки своята първа кола. Разбира се, и двата варианта имат положителни и отрицателни черти. Вие трябва да изберете кое е най-доброто за вас. Например, кола с ръчни скорости е доста по-евтина от същата с автоматични, а също и цената за поддръжка не е висока. Ако търсите как да спестите средства от закупуването на първия си автомобил, това е един добър вариант. Също така често колите с ръчни скорости са много по-икономични, тъй като горят по-малко гориво. Автоматичните скорости, от друга страна обаче, са много по-лесни за използване и днес много хора ги предпочитат въпреки по-високата цена.

Къде ще държите автомобила си?

След като веднъж купите първата си кола, знаете ли къде ще я съхранявате? Имате ли собствен гараж или ще паркирате на улицата? Или на закрит паркинг? Отговорът на тези въпроси отново би наклонил везните в избора ви на автомобил. Ако дадете повече пари за скъп автомобил, естествено, ще искате да се уверите, че нищо няма да му се случи. И, че той е защитен както от природните стихии, така и от кражби и вандализъм. В случай че не притежавате собствен гараж, а ви се налага да държите колата си на улицата, то ние ви съветваме да инвестирате в добра застраховка, която покрива всички опасности, на които би бил изложен автомобилът ви.

Не се притеснявайте да се пазарите относно цената на автомобила

Много хора попадат в капана на високите първоначални цени на колите. Това важи с особена сила за тези, които тепърва купуват първия си автомобил. Те се притесняват да се пазарят, нетърпеливи са да хванат ключовете в ръка и правят грешката да приемат първата предложена им оферта. Затова проучете добре пазара, запознайте се с пазарната цена на мечтаната ви първа кола и разгледайте за колко пари се предлага тя и на други места.

Още по темата