Обратно
11.10.2020

Какви ползи за здравето ни носи яденето на мед?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Медът е известен по цял свят с лечебните си свойства и със своя сладък и приятен вкус. Той е дар от природата, на който всеки от нас може да се наслади относително лесно. Какви обаче са неговите ползи? Освен че е изключително вкусен, медът има редица ползи. Преди да пристъпите към купуването на мед обаче, ще е хубаво да се запознаете с видовете мед. Трябва също да знаете, че различните видове мед могат да имат различни свойства. Освен това има някои свойства, които са присъщи само на конкретен вид мед.

Видове мед

Първото нещо, което може да прочетете на бурканчето, е монофлорен или полифлорен. Досетливите вече се сещат какво означават тези термини. Монофлорен – когато пчелите са посещавали само един вид цветя; полифлорен – когато пчелите са събирали нектар от различни видове цветя. Според източниците монофлорният мед е рядко срещан. Сортовете мед пък се определят по преобладаващото растение, посетено от пчелите. Сортът влияе на цвета и химическия състав на меда. Като цяло медът съдържа голям процент въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза), някои витамини (А, C, E), ферменти, минерални соли и други съединения.

Вадене на мен от пчелна пита

Мед – алтернатива на захарта

Захарта е сладка, пристрастяваща и изключително опасна. Тя се съдържа в почти всички всекидневни храни и прекалената консумация води до неприятни здравословни проблеми. Най-малкото – кара ви да дебелеете. Медът еднозначно е по-здравословен вариант на захарта. Освен това е изключително вкусен. И все пак внимавайте – по-евтините марки включват мед, смесен със сироп. Освен това медът трябва да се консумира с мярка, все пак той също е с високо съдържание на калории и захар.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са популярни сред любителите на здравословното хранене. Те се рекламират гордо в много храни, чайове, напитки и таблетки. Ето защо ентусиастите навярно знаят за антиоксидантите в меда. Възможно е те да намалят риска от сърдечни болести и помагат при високо кръвно налягане. Медът има антиоксиданти, които, според някои проучвания, водят до намаляване на кръвното. Резултатите от изследванията не показват феноменални резултати, но са факт. Освен това тези антиоксиданти допринасят за подобрен пренос на кръв към сърцето и намалени шансове за поява на тромбове.  Факт е обаче, че изследванията са малко и не бива да се приемат за абсолютна истина.

Подобрено ниво на холестерол

Друг злодей по отношения на сърдечните болести е холестеролът. Натрупването на вреден холестерол в артериите може да доведе до инфаркти и сърдечни удари. Съществуват проучвания, които свързват яденето на мед с подобрени нива на холестерол. Резултатите показват намалени нива на вреден холестерол и повишени нива на безвредния такъв.

Рани и изгаряния

Една от ползите, за които вероятно всеки е чувал в детството си, е именно лечебното действие на меда. Някой може да си е мазал мед или прополис върху кокоши трън. Медът е известен и с използването му за лечението на рани и изгаряния. Данни за този метод датират още от времената на Древен Египет. Десетки проучвания сочат, че медът е ефективен при някои по-леки изгаряния. Други пък показват смесени резултати в лечението на рани. Учени смятат, че този ефект е свързани с антибактериалните и противовъзпалителните свойства на меда. Медът също така се използва срещу псориазис.

Мед против кашлица

Медът се препоръчва от редица доктори и като средство против кашлица. Тук противоречия почти няма и успешното действие на меда е всъщност съвсем логично. Той успокоява гърлото и освен това е приятен за приемане. Кашлицата може да пречи на съня, спокойния живот и нормалното функциониране на човек. В по-леки случаи медът е доказано ефективен успокоител на кашлицата. Съществуват дори изследвания, които са открили по-добрия ефект при използването на мед, отколкото на обикновени медикаменти.

Мед за спортисти

Има изследвания, които показват, че медът може да се използва от атлети като енергиен източник. По този начин той може да замени глюкозата или захарта. Тези изследвания обаче не са достатъчни и определено трябва да се направят повече, за да се стигне до категорично заключение относно ползите на меда за спортистите. Ентусиастите не бива да очакват, че медът ще ги направи спортни машини – най-добре да наблегнат на традиционните тренировки.

Медът срещу болестите

Освен че има славата на природен лек, медът често се свързва с намален риск от сериозни болести като рак, диабет и сърдено-съдови заболявания. Тези изследвания все още не могат да се нарекат достатъчни обаче. Факт е, че медът има ползи за здравето, но и не бива да се прекалява с него или пък да се прави опит да се заменят медикаменти или медицински процедури.

Бурканче с мед, пчелна пита, ядки и нарязан портокал

Рецепти

Има хора, за които директният прием на мед не е особено приятен. Ето защо за тях освен при директна консумация медът може да се включи в редица рецепти, които може да откриете навсякъде в интернет. Или пък просто попитайте бабите си, които със сигурност ще ви подскажат някоя друга тайна за използването на меда.

Рискове

Както стана ясно, медът си остава висококалоричен и със съдържание на захар. Освен това той е доста опасен за бебета и деца под една година, затова категорично не бива да им се дава. При тях той може да доведе до ботулизъм, което е рядко заболяване. За по-възрастни деца родителите следва да се консултират с лекар. Що се отнася до възрастните, не прекалявайте с количеството. Повечето източници препоръчват да се ограничавате със средно 100 гр. мед на ден. Освен това е хубаво да разпределите приема на мед, а не да го изконсумирате наведнъж. Мярката е важна, защото любителите на здравословно хранене са фенове на шейкове, смутита и други смесици, към които добавят мед и могат да не забележат какво количество са изяли за деня.

Още по темата