Обратно
21.8.2020

Настолни игри – любим начин за забавление на хората

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Карантина, самоизолация, социално дистанциране – тези думи станаха активна част от речника ни през последните няколко месеца. Много от нас са принудени да си стоят вкъщи. Съответно сега прекарваме много повече време със семейството и близките си. Какъв начин да измислим, за да направим това време по-приятно и полезно за нашите отношения? Настолните игри! Имате десетки популярни варианти за настолни игри, от които да се възползвате. Ако не сте фенове на класическите игри, то на пазара се продават още стотици съвременни настолни игри, които могат да забавляват и най-капризния вкус.

Настолни игри – хилядолетия забавление

Настолни игри съществуват още от древността и са израз на няколко основни желание на хората. На първо място това е желанието ни да творим – всяка една настолна игра има интересни правила, които са предизвикателство за всички участници. След това е общуването – играта не е просто начин за съревнование, но и за общуване, за прекарване на времето в полезно развитие на нашите отношения. Разбира се, настолните игри са израз и на желанието ни просто да се забавляваме и да се разтоварваме. А и са сигурен метод да не ни е скучно. Това е място, на което можем да премерим сили, без да сме си реални врагове.

Настолни игри – забавление, но и много повече от просто игра

В наши дни настолните игри обаче са прераснали и в нещо много повече от семейно забавление. Има стотици, ако не и хиляди турнири по най-различни настолни игри, които привличат най-големите мераклии да покажат уменията си на някоя игра. Това са събития за хора, които са развили хобито си до доста по-сериозно ниво и могат да се считат за едни от най-добрите в света. Турнирът създава чувство за значимост, придава вълнение и дава смисъл за развитие в дадената игра. Много хора приемат настолните игри като спорт и са готови да се борят за титла. Със сигурност сте чували за турнирите по шах, но дали знаете за турнирите по монополи, Yu-Gi-Oh, табла, скрабъл?

Монополи

Монополи е първата семейна настолна игра, която може да ви дойде на ум, когато говорим за тях. Тя е с история от над един век – съвременната версия на Монополи за първи път е публикувана от братята Паркър през 1935 година. Първообразът на играта обаче може да се проследи до играта на Елизабет Маги, която тя създава през 1903-та година. Иронията в случая е, че Елизабет всъщност е била противник на монополистите.

Днес Монополи е любима игра на малки и големи и също се предлага на компютър. Тя е забавна и предизвиква търговските инстинкти на цялото семейство! Може да сте чували иронични истории за това, как монополито по-скоро може да скара някое семейство, отколкото да го забавлява, но това далеч невинаги е така!

Табла

Таблата е още една от изключително популярните настолни игри. В България тя се асоциира с по-възрастни играчи, но това не е абсолютна истина. Има и много млади почитатели на таблата в страната ни. Табла се играе с основни елементи на настолните игри: дъска, пулове и зарове. Историята на таблата започва преди поне 5 хиляди години. По време на разкопки в Иран са открити версии на таблата, които датират от преди 5 хиляди години. Различни модели на играта са откривани в Египет, Месопотамия, Древна Елада, Кипър и други места. Таблата е до известна степен игра на шанса, но най-добрите играчи умеят да изработят победоносни тактики за победа. Играта предизвиква ума и е забавен начин за прекарване на времето вкъщи, особено ако се налага да стоите под карантина.

Скрабъл

Скрабъл става популярна в България през последните две десетилетия, най-вече с развитието на интернета и социалните мрежи. Скрабъл всъщност е създадена от американския архитект Алфред Бътс през 1938 г. Той доразвива своя по-ранна версия на играта – Лексико. Играта се изразява в събиране на думи върху дъска, използвайки предварително раздадени букви. Играе се от 2 до 4 души на една дъска. Скрабъл проверява досетливостта, речниковия запас и умението ви да се съобразявате с обстановката. Това съдейства Скрабъл да бъде една от доста популярните и забавни за много семейства настолни игри.

Шах

Всички са чували за шаха – това е играта на ума. Шахът е игра, която предизвиква вашите умения да предвиждате противниковите ходове, да мислите стратегически и да надхитрите своя опонент. Шахът е и игра за аристократи, мислители, редица световни лидери играят шах. Играта на шах е също така световноизвестно поле за изява на най-великите майстори на шаха. Турнирите по шах се следят с голям интерес от милиони хора по света. Но шахът е също така игра за забавление сред приятели, независимо от възрастта им.

Съвременни настолни игри

Съществува също така изключително богата палитра на съвременни настолни игри, които могат да бъдат базирани на компютърни игри, исторически събития, фентъзи книги, филми и други художествени произведения. Едни от най-известните са Yu-Gi-Oh, Magic the Gathering, Cards Against Humanity, Ticket to Ride, Catan и др. Те придават съвременен привкус на настолните игри и са изключително популярни сред младите хора: ученици и студенти. Много от тези игри организират турнири, в които участие вземат хиляди млади хора от България и света.

Приятели, играещи на една от забавните настолни игри - дженга

Настолните игри сплотяват семейството

Някой може шеговитo да твърди обратното, но настолните игри сплотяват семейството. Те създават стотици забавни моменти, които запомняме и пазим в спомените си. С настолни игри цялото семейство може да си прекара добре и в забавление, като същевременно се обсъждат най-интересните теми от семейния живот. Това не само разпуска и забавлява, но и заздравява връзката, която членовете на семейството имат един с друг. Ако няматe настолни игри вкъщи, помислете за инвестиция! Вариантите, сред които да изберете, са стотици и със сигурност ще се намери такъв, който да забавлява всички членове на семейството. А защо не си купите няколко?

Още по темата