Обратно
25.2.2022

Как да печелим от инфлацията: опции за инвестиции

Автор:

През втората година на пандемията от коронавирус в много държави се появи инфлация, която засили още повече световната криза. Мерките, обхванали голяма част от бизнеса, както и стремежът да се намали производството на атомна електроенергия доведоха до поевтиняване на парите. Промяната в цените на електроенергията засегна целия производствен сектор и това рефлектира върху цените на крайните продукти и услуги у нас.  

Всички знаем, че инфлацията се отразява неблагоприятно на финансовото ни състояние. Онези, които притежават големи банкови депозити, ще бъдат най-силно засегнати от поевтиняването на парите. Това важи в пълна сила най-вече, ако не правим нищо с финансите, които притежаваме, за да съхраним или увеличим стойността им чрез инвестиции. Но как можем да го направим, след като лихвите по банковите депозити са сведени до нула? Продължаващата инфлация е фактор, който може да увеличи лихвените проценти, но дотогава загубите в стойността на депозитите остава голяма.

Инфлацията - време за теглене на заеми или за инвестиции?

Ако очаквате инфлацията да се задържи по-дълго, може би това е моментът да изтеглите кредит. По този начин няма да се изложите пряко на инфлационния натиск, а ще разпределите този риск с кредиторите. Можете да направите това, при условие че изтеглите кредит с фиксиран лихвен процент. По този начин ще можете да изплатите по-скъпия си дълг с евтини пари в бъдеще. При такъв сценарий можете да увеличите още повече приходите си, ако инвестирате парите от кредита в недвижим имот или друг вид активи, които с течение на времето ще повишат цената си.

Инвестиции в американски TIPS облигации

Една от най-добрите инвестиции по време на инфлация в САЩ може би е закупуването на така наречените TIPS (Treasury inflation protected securities). Това са ценни книжа, които са защитени от инфлация и се явяват държавни облигации. Те са така индексирани, че ефективният лихвен процент винаги да е реципрочен на нивото на инфлация. Тъй като ценните книжа са пряко свързани с управлението на федералните резерви на САЩ, те се считат за едни от най-безопасните инвестиции в света. Емитират се с падеж на 5, 10 и 30 г., а лихвата по тях се изплаща на всеки 6 месеца.

Инвестиции в къща или недвижим имот

Може би считате, че недвижимите имоти не са добро средство за намаляване на ударите на инфлацията. Но ако ползвате ипотека, за да купите къщата си, това може да бъде отлично средство. С дългосрочна ипотека при ниски лихви ще излезете от сделката с евтино финансиране на вашата недвижимост. Данъците, таксите и други разходи по имота ви ще се повишават с времето, но месечната ви вноска за жилището няма да се промени с десетилетия. Няма да се получи същият резултат, ако решите да наемете жилище, защото наемите наред с останалите услуги също ще скочат. При покупка пък в края на срока на погасяване на кредита се очаква ще притежавате дом, чиято цена ще бъде доста по-висока от тази в момента на закупуването му (ако нивата на инфлация продължат да нарастват).

При условие че притежавате достатъчно авоари в банката и желаете да ги инвестирате, без да теглите кредити, инвестицията в недвижим имот е отново актуална. Цените на имотите не се променят толкова бързо надолу, а наемите, които ще получавате от наемателите на имота ви, със сигурност ще надвишават настоящите доходи от банкови депозити.

Инвестиции в стари имоти също са вариант, особено ако притежавате познания и способности, свързани с ремонтните дейности. По този начин ще намерите начин да работите за себе си, а себестойността на ремонтните дейности се намалява драстично, когато я извършвате вие, а не плащате на майстори. Инфлацията ще повиши цената на ремонтираното жилище и така бихте могли да спечелите допълнителен ресурс.

Инвестиции в акции

Акциите са добро средство за регулиране на риска от инфлация дори и в случаите, когато някои краткосрочни инвеститори повлияват за кратко върху пазара. Инвестирането в акции обаче изисква да бъдете доста по-запознати с компаниите, които ги продават, както и с други тънкости на тези инвестиционни инструменти. Работата с фондовите борси понякога може да бъде подвеждаща и трудна поради притесненията от нарастващата инфлация и това как най-силните компании ще успеят да се справят в кризата.

Има акции, които определено не са добри инвестиции за хеджиране на инфлацията. Съветваме ви да потърсите компании, които имат стабилна позиция в ценообразуването на пазара и при евентуална инфлация могат да повишат цените си за клиентите. Така пазарната стойност на акциите трябва да се повиши значително заради увеличената пазарна капитализация на компанията.  

Кой печели от инфлацията?

За да знаете в какво да инвестирате, е добре да сте наясно кои сфери на бизнеса са печеливши в тази ситуация. Не всеки бизнес страда по време на инфлация. Банките например тогава процъфтяват, защото повишават лихвените проценти по кредитите, а спредът (разликата между цена продава и цена купува на всеки търгуем актив) между процентите за депозитите и заемите се увеличава. Така техните печалби нарастват много повече отколкото при нормален процент на годишна инфлация.

Други печеливши могат да бъдат компаниите на пазара, които не се нуждаят от голямо финансиране, за да осъществяват дейността си. Когато един такъв бизнес има способността да повиши цените на пазара по време на инфлация, той се позиционира изключително добре и стойността на акциите му нараства. Тези предприятия могат да увеличават своята производствена мощност многократно, без да се налага постоянно да реинвестират свежи и по-скъпи пари от оборота.

За да правите разумни инвестиции, е добре да сте наясно как инвестират големите инвеститори, къде печелят и къде губят. Един от най-известните инвеститори в света днес - Уорън Бъфет - казва, че построяването на мост с нерегулирана такса за преминаване е най-добрата инвестиция в един инфлационен свят, защото след като го построите, той ще остане, но вие можете да повишите цените, за да компенсирате инфлацията. „Строите моста със стари пари, без да ви се налага да го подменяте“ - казва милиардерът.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Дисклеймър: Информацията в тази блог статия има разясняваща цел и не включва всички възможни случаи, поради което същата не е всеобхватна и не следва да се счита за инвестиционен съвет. Целта ни е да предоставим обща информация на език, достъпен за широката аудитория, но без това да има силата на инвестиционен съвет. При необходимост от такъв ви препоръчваме да се обърнете към специалист.

Още по темата