Обратно
30.3.2022

Съвети при избор на кола втора ръка

Автор:
Vivus.bg

Карането на кола е начин да се справим с времето, отговорностите и задълженията си. Да имаме кола в съвремието не е просто лукс, а e предимно отговор на нуждите на ежедневието ни. Обикновено решаваме да се сдобием с първата си кола в ранен етап от живота ни, когато все още нямаме финансовата възможност за покупка на чисто нов автомобил. И съответно решаваме да потърсим кола втора ръка, която ще ни струва по-евтино. Важно обаче е да подберем правилно тази употребявана кола, за да не се окаже впоследствие, че се налагат много ремонти и поправки, които неимоверно биха оскъпили цената й. Темата с избора на употребяван автомобил е изключително обширна, но в този материал ще се опитаме да подберем най-основните точки, които трябва да бъдат изпълнени.

Какво трябва да знаем за покупката на кола втора ръка?

Почти всеки човек, решил да се обзаведе с употребяван автомобил, се пита „Каква кола да избера?”, „Как да я подбера правилно, без да се окажа прецакан?“ и „Как точно да я купя?“. Ето няколко основни момента, които ще ви дадат насока за отговорите на тези въпроси.

Съберете информация за разглежданата от вас кола втора ръка

Първо трябва да изберете определена марка и модел автомобил, който бихте искали да шофирате. След това  трябва да намерите кой предлага съответната кола. Вариантите са ви да разпитате ваши близки и познати, да потърсите предложения в някой от сайтовете за продажба на автомобили или да отидете директно до някоя от многобройните автокъщи.

Ако решите да купувате кола втора ръка директно от собственик, се пригответе с основни въпроси, които да му зададете. Попитайте колко километра са изминати с колата и за какво време; какви ремонти е преминала; колко често е ползвана и обслужвана; на колко години е и човекът първи собственик ли е; в гараж или на улицата е държана; имало ли е катастрофи с нея и т.н.

Ако купувате автомобил втора ръка от търговец в автокъща, то можете да зададете същите въпроси. Но е много вероятно да не получите пълен отговор. Причината е, че в повечето случаи колите са нов внос от чужбина. Закупени са и са докарани в България, за да могат да „намерят“ своя нов собственик. Доста често търговците не знаят пълната им история. Все пак са направили ремонти по тях с цел колите да добият приличен продажбен вид, но споменаването на тези ремонти може да бъде пропуснато. Особено ако колата е била удряна и въпреки че е привидно оправена, това би могло да откаже един потенциален купувач. Затова и такава информация може да бъде тактично пропусната. Тук идва моментът, в който вие трябва внимателно да огледате състоянието на автомобила. Ситуацията налага да бъдете максимално предпазливи и да прецените дали наистина си заслужава.

Преди да купите кола втора ръка, проучете я обстойно

Когато сте се спрели на конкретен модел автомобил, е нужно да проучите неговите технически характеристики. Опитайте се да проверите максимално много подробности за тази потенциална ваша първа кола. Има специални технически справочници и ръководства за всеки автомобил, даващи такава информация. Чрез тях можете да проучите кое как функционира и за какво служи; можете да научите какви точно части се използват – така ще се ориентирате за продължителността на техния живот и ще можете да прецените откъде и дали ще можете да си добавите такива при нужда впоследствие. Можете да се разровите из форуми в Интернет, където ще научите какви са най-често срещаните проблеми в съответния автомобил или пък кои са силните му страни и защо точно той трябва да бъде избран. Тези детайли със сигурност са важни при избор на кола.

Задължително преди покупка проверете състоянието на автомобила с майстор автомонтьор или на сервиз. Ползата от това ви действие е огромна – ще можете да минимизирате възможностите тази кола втора ръка да ви бъде продадена с много проблеми и дефекти за оправяне. Да, най-вероятно ще има нещо за ремонтиране, но все пак купувате употребяван автомобил. Шансът да попаднете на не нова кола без проблеми е минимален. Но ако има проблеми, нека поне да не са много на брой.

Особено в случай че не разбирате особено много от коли, прегледът от професионалист ще ви бъде безценен. Чрез него ще можете да се ориентирате какви ремонтни дейности ще са нужни. Ще можете да направите списък с евентуалните разходи за тези поправки. И, прибавяйки самата цена на колата, ще можете да решите дали изобщо си заслужава тази покупка.

Важно е по начало да се заредите с търпение. Не прибързвайте да купувате първата кола, която ви попадне. Огледайте обстойно предложенията, съберете мнения и информация и вземете рационално решение.

Преценете къде и как ще бъде карана тази кола втора ръка

Преди да си купите кола, помислете за местата, пътищата и маршрутите, по които ще я карате. Изборът ви на кола трябва да бъде направен и на тази база. Има различни коли с различни технически характеристики, които биха ви донесли определени предимства в зависимост от това къде и по какъв начин ще бъдат шофирани - на дълги или на кратки дистанции, в града или в провинцията, по магистрали или по пътища с много завои. Именно затова е важно да направите и тази преценка.

Бюджет

Не забравяйте, че трябва да предвидите бюджет за тази кола. А този бюджет трябва да е съобразен с цялостния бюджет, с който разполагате.

От една страна, първоначалната инвестиция за покупката със сигурност ще е по-сериозна и ще се отрази осезаемо на паричните ви активи. Имайте предвид и следното нещо – когато купувате кола втора ръка, задължително предвидете и около 30% допълнително към цената, която ще платите. Те ще са ви нужни за обслужване на този употребяван автомобил – смяна на масла, филтри, течности, ремъци, ролки и прочие. С пример това означава, че ако платите 3 000 лева за колата, трябва да сте предвидили допълнително още към 1 000 лв. за обслужването й.

От друга страна, когато разполагате с автомобил, трябва да предвидите и регулярните разходи, които ще имате заради нея. А те са разходи за гориво, винетки, данъци, застраховки, технически прегледи, обслужване, консумативи, почистване и разходи за всякакви ремонти, които могат да изникнат.

Какво да гледаме на колите втора ръка на пазара?

Тук отново наблягаме на това, че ще бъдат изброени най-основните неща, които трябва да проверите, докато правите оглед на кола втора ръка, но и тук по принцип темата е повече от обширна.

Двигател, спирачки, скоростна кутия, ходова част

Погледнете двигателя. Той е сърцето на автомобила. След запалване гледайте за странен цвят на пушека през ауспуха и слушайте внимателно звука от двигателя. Добре работещ двигател със сигурност е добър знак, че може да сте попаднали на добър автомобил. Ако звукът на двигателя не е добър, нещо трака или хлопа, това трябва да е сигнална лампичка, че това може да не е вашата кола. Тук идва и моментът, в който вашият майстор или служителите на сервиза биха могли да ви потвърдят със сигурност какво е състоянието на двигателя и заслужава ли си да се купува колата.

Оглед на двигател на кола втора ръка

Въпреки че двигателят е като сърце на автомобила, все пак не е единственото нещо, което да определи избора ви. Нужно е да проверите спирачната система. Ако не функционира, то това би означавало нужда от ремонт. И съответно трябва да прецените дали този допълнителен разход за кола втора ръка си заслужава.

Скоростната кутия е друго нещо, на което трябва да обърнете внимание. Скоростният лост трябва да се движи гладко и без проблеми при смяна на предавките. Ако това не се случва, то колата вероятно има скрити дефекти. Погледнете, естествено, ходовата част и амортисьорите, усетете хидравликата.

Ръжда, боя

Когато избирате кола втора ръка, задължително проверявайте обстойно за ръжда. Голяма част от колите имат корозирала конструкция, особено ако са съхранявани на улицата. Избягвайте покупката на автомобили с ръжда, защото това би ви донесло единствено главоболия. Веднъж появила се ръжда по носещите части, макар и да е минимална, тя не може да бъде спряна, каквото и да се опитате да направите.

Огледайте дали колата е удряна. Бързо ще разберете това заради наличието на усуквания по различните елементи, неравни разстояния между тях, издутини и вдлъбнатини. Огледайте и покритието на боята, за да разберете дали колата е била пребоядисвана. Това ще ви даде информация дали колата е ожулвана и задирана.

Салон

Проверете и състоянието на салона – има ли пукнатини и драскотини по таблото; има ли разкъсвания по облицовката на седалките; колко са износени воланът, скоростният лост и педалите; функционират ли правилно всички бутони и копчета; уплътненията здрави ли са; прозорците отварят ли се и затварят ли се безпроблемно; парното и климатикът изправни ли са и прочие.

Задължително огледайте обстойно тази кола втора ръка в абсолютно всеки аспект. Направете и тест драйв на автомобила, за да можете да го усетите цялостно. Само ако направите сериозен оглед на колата, ще можете да сте сигурни, че взимате такава, заслужаваща цената си.

Каква е възрастта на колите в Европа?

Потребителите в Европейския съюз биха желали да карат добри коли с перфектни характеристики за гориво и  по-ниски емисии. Шофьорите не искат да замърсяват околната среда. Същевременно обаче хората в ЕС не разполагат с много пари за закупуване на коли. Типичната европейска кола е на повече от 10 години. 52,2% от колите в Европа са на тази възраст. Само 11,8% от колите са нови (с възраст от максимум 2 години). 15,3% от колите са на възраст между 2 и 5 години. А 20,7% от тях са на възраст от 5 до 10 години. Гледайки тези цифри, ясно се вижда защо имаме толкова голям избор от коли втора ръка, когато тръгнем да си търсим такива.

Още по темата