Обратно
23.4.2022

10 ценни умения, които човек трябва да притежава

Автор:
Vivus.bg

Животът е най-големият учител! Може би сте чували от възрастни хора да казват, че човек цял живот се учи и си отива ненаучен. Познанието е необятно и колкото и да се опитваме да го обхванем, толкова повече разбираме, че е трудно да се докоснем дори до част от цялата налична информация. В училище, в университета, на работното място и като цяло навсякъде човек непрестанно се учи и възприема важни житейски уроци, които са ценни колкото е ценен и самият живот. Въпреки че ученето е продължителен процес, не е излишно да разберем кои са някои от най-важните за хората умения. Това са не само техническите умения за инженерите или логичното мислене за програмистите. В списъка се включват 10 основни ценни умения, които допринасят много за успеха във всяка сфера и етап на живота.

1. В списъка с ценни умения ще започнем с общуването

Несъмнено много психолози ще кажат, че това е едно от най-важните средства за успех в семейството, на работа и в обществото. Това е основна нужда, която ако не бъде задоволена, психиката може да пострада и дори да доведе до различни психични заболявания. Общуването се извършва само между хората и същевременно най-трудно се работи именно с хора. Защо? Защото нямаме нужните навици и способности да общуваме. Много семейства страдат и се разделят именно поради тази причина. Издигането на много хора в службата им спира не поради липса на професионални качества, а заради неспособността им да комуникират правилно с ръководителите или екипа си.

2. Постоянството е едно от тези ценни умения, които би ни помогнало в личното развитие

Може да го наречем и упоритост. Или пък целеустременост. Постоянството е необходимо качество за всеки, който желае да постигне нещо по-голямо в живота си, вместо да се остави да бъде „носен по течението“. То невинаги е лесно и може да бъде уморително и досадно, карайки мнозина да се замислят дали всички тези усилия си заслужават. Но прогрес и развитие на кариерата се постигат само с постоянство.

3. В списъка с ценни умения не можем да пропуснем взаимопомощта

Мнозина предпочитат да обърнат поглед към собствената си „градинка“ и да забравят за това, че и други хора съществуват и също се борят с трудности и проблеми. Ако гледате само към вашата „бетонна стена“, която днес трябва да прескочите, препятствията със сигурност ще ви изглеждат невъобразимо големи. Но когато почувствате какво трябва да преодоляват и приятелите ви, ще разберете, че вашите проблеми понякога не са толкова тежки. Необходимо е да проявяваме разбиране към другите и да им подаваме ръка, за да може да изградим добра среда, авторитет и доверие към себе си. Така ще бъдем по-щастливи, животът ни ще се изпълни със смисъл, а и все пак „доброто име е по-желано от многото пари“, както се казва.

4. Коректност

Това е от тези ценни умения, които са основа за здрави взаимоотношения между хората. Това е и основна линия в бизнеса, която не може да бъде пренебрегвана за дълго. Дори и някой да успее да надлъже конкурента или партньора си, това рядко пъти би се случило повече от веднъж. А като цяло защо е нужно да опропастявате дружба, от която можете да изкарате изключително много позитиви, вместо просто да работите в посока доизграждането и затвърдяването на тази дружба. Честността в семейството, на работа и в бизнеса е нещо, от което ще спечелите много повече, отколкото от лъжите и манипулациите, които рано или късно изплуват пред всички. Помислете дали искате да изглеждате като измамник в очите на хората и вземете решение да бъдете човек, на когото може да се вярва.

5. Любознателност

Ако четете тази статия, най-вероятно спадате към категорията любознателни хора, търсещи нови познания. Силата на знанието е много голяма и може да ви отвори много врати в живота. Липсата на професионализъм може да бъде компенсирана с превъзходно общуване и ентусиазъм, а липсата на увереност в себе си – с постоянство. Някои неща в живота се научават бавно, а други по-бързо, важното е да има желание. Защото ако нямате интерес, това вече е беда.

Изображение на човек, избиращ между различни ценни умения в списък

6. Към раздел ценни умения със сигурност спада и находчивостта

Може би находчивостта се наследява по генетичен път от родителите, но много учители казват, че за успеха са необходими 1% талант и 99% труд. Находчивите хора винаги намират точните хора, материали и отговори в правилното време, организират се добре и предвиждат опасностите, преди те да са се превърнали в непреодолими препятствия. Те не само имат добра производителност, но помагат и на другите да са успешни, защото знаят, че екипната работа печели и че сами няма да постигнат много.

7. Решаване на задачи

Тук не става дума за математически ребуси, а за справянето с конфликти, проекти и други препятствия. За мнозина решаването на математически задачи е твърде досадна и неприятна работа, но това в известна степен показва отношението им и към живота като цяло. Всяка преодоляна трудност, задача или проблем ни прави малко по-знаещи, по-можещи и с по-високо самочувствие и увереност в собствените сили. Това са много важни фактори за бъдещите бизнесмени и лидерите на екипи. Трудно можете да ръководите хора, ако преди това вие сами не сте решавали техните настоящи задачи. Затова способността да решавате задачи също влиза в графата с ценни умения.

В програмирането например решаването на задачи е основа, върху която се гради софтуер от десетки и стотици хиляди редове код. Ако сте човек, който иска да се реализира в тази сфера, това умение е задължително.

8. Творчество

Всяка професия в даден момент може да се превърне в досадно занимание поради рутината на действията, които трябва да повтаряте. Може би най-лесните и рутинни професии са толкова нежелани именно поради липсата на творчески елемент в тях. Наличието на творческа нагласа, креативност и изобретателност може да влее нов импулс и ентусиазъм в ежедневието ви. Във всеки от нас е вложено желанието да твори и да създава, а това може да ни даде нови сили, както и да вдъхнови околните да се присъединят към каузата ни.

9. Организираност

Да бъдем организирани е със сигурност в списъка с ценни умения. И затова няма как да го пропуснем. Ще спестите много време/средства/нерви, ако добре организирате всичките си дейности, разходи, приходи и срещи. Един майстор може да има отлични умения и качества, но когато постоянно си губи инструмента, той ще изразходва много време в неговото търсене, което ще отнеме от енергията и творчеството в работата. Подредете живота си, за да не губите време в търсене на това, което ви е необходимо, и не купувайте по три пъти едно и също нещо, само защото не знаете къде сте го сложили. Ако не сте организирани по природа, се научете да бъдете и ще видите, че така е по-лесно.

10. Толерантност

Всички хора са различни и това е чудесно! Представяте ли си какво щеше да е, ако всички бяхме еднакви и по всичко си приличахме? По-добре е да приемаме останалите и да имаме подход към тях, отколкото да ги осъждаме и избягваме. Ако ги избягваме и страним от тях, рискуваме да се превърнем в отшелници, които се изолират от всеки, който мисли различно от тях. Днес почти всяка компания изисква от кандидатите за работа да могат да работят в екип, а приемането на другите хора е ключово изискване. И това не е случайно. За да бъде силен екипът, членовете му трябва да се приемат, разбират и подкрепят.

Още по темата