Обратно
29.1.2018

Замърсяване на въздуха - фактори, вреди и мерки

Автор:
Kaloyan Stoyanov

В последните седмици в София една от основните теми, за които се говори е относно чистота на градския въздух. Някои от районите в столицата отчетоха много негативни резултати и се оказа, че градът е не само най-големият в България, но може би един от най-мръсните. Причини могат да се намерят във всичко, но според много от специалистите основните са автомобилният трафик, който в немалка степен е от стари автомобили и отоплението на твърдо гориво през зимния сезон. Не на последно място – фините прахови частици във въздуха предизвикват множество заболявания и макар да са невидими, са фактор за немалко здравословни проблеми. През месец януари тази година темата особено за столицата стана основна, поради факта че влошеното качество на въздуха е повече от осезаемо. Не само столицата обаче страда. И други градове като Пловдив, Горна Оряховица, Бургас, Видин, Благоевград са отчетени високи степени на замърсяване на въздуха.

Основни фактори за замърсяване на въздуха

Като главни фактори, които причиняват тези високи показатели на замърсяване на въздуха, се посочват автомобилите, отоплението на твърдо гориво, редица промишлени предприятия, органични отпадъци отделящи метан. Не е тайна фактът, че автопаркът в България е стар и повечето автомобили са над 10 години, а средната възраст е около 16 години. Някои от превозните средства нямат катализатори, което ги прави още по-опасни за околната среда. Въпреки че отдавна около София не димят комини на големи предприятия като Кремиковци, столицата е запълнена с автомобили, които изхвърлят вредни емисии газове.

Автомобилите - основна причина за замърсяване на въздуха

Друг основен проблем на столицата, а и на повечето градове, е отоплението с твърдо гориво. Неслучайно в зимните месеци цените на кубик дърва достигат сериозни цифри. В много от кварталите централното парно отопление е изключение, а не правило. Клиентите се отказват от услугите на топлофикационните дружества и вместо с парно, се отопляват с твърдо гориво или на ток. В немалко от крайните квартали, където това е възможно, повечето апартаменти са оборудвани с камини с дърва. Всички тези фактори влияят осезаемо да има замърсяване на въздуха.

Фините прахови частици – що е то?

Фините прахови частици се отделят при изгарянето на горивото на автомобилите, горенето на дърва, битови отпадъци, промишлени дейности. Тяхното натрупване в околната среда довежда до образуването на мъгла и усилено запрашаване. А това естествено означава замърсяване на въздуха. Този феномен се наблюдава често в големите градове, където има засилен трафик и голяма концентрация на промишлени предприятия. Особено силно частиците се виждат на местата, където градът е разположен в котловина – като София например и естествените течения не могат да преминават свободно. Това води до натрупване на частиците навсякъде в околната среда както по улиците, така и по сградите – навсякъде.

Какви са вредите при замърсяване на въздуха?

За съжаление мръсният въздух и наличието на фини прахови частици водят до немалко здравословни проблеми. Според Световната здравна организация това са водещи причини за някои от най-разпространените болести на белите дробове и сърцето като инсулт и рак на белия дроб. Частиците са един от главните причинители на белодробни заболявания не само при възрастните, но и при децата. Продължителното излагане на мръсен въздух води до появата на хронични болести като астма например. Лошото качество на въздуха влияе изключително много върху централната нервна система. Животът в такава среда обрича дори малките деца на непрекъснати проблеми с дихателната система и често боледуване.

Мерки срещу замърсяване на въздуха или не съвсем

След разбунтуването на някои от кварталите в София, общината даде заявка да предприеме определени мерки. Една от тях вече е направена – закупуването на уреди за измерване на газовете, отделяни от леките автомобили. Ограничаването на достъпа до централната градска част на автомобили, по-високи цени на платените зони за престой, подмяна на автобусите от градския транспорт са друга част от предвидените мерки. И въпреки че един от главните виновници са автомобилите, все пак повечето хора отказват да слязат от тях и да ползват градски транспорт.  Мерките срещу това замърсяване на въздуха не са достатъчни, за да се постигне трайно решение на проблема. След като дойде топлото време и спрем отоплението, проблемът потъва в забрава, появявайки се пак  на следващата зима. По отношение на данъците новите автомобили все още се облагат с по-високи данъци за сметка на старите такива. Изключение правят електромобилите, които обаче са доста скъпи за стандарта на живот в страната.

Замърсяване на въздуха – как да го проследим в реално време?

Замърсяването на въздуха, особено в големите градове води до изключително влошаване качеството на живот на хората. Старият автопарк, отоплението на твърдо гориво и дори използването на стари дрехи за отопление значително повишават запрашаването на въздуха. А това е фактор, който разболява всички. Честите мъгли не са само природно явление, а опасен феномен, чието значение се разбира след години.

Данните за състоянието на въздуха в България вече се отразяват и в интерактивната карта за качеството на въздуха в Европа. С нейна помощ в реално време можем да следим какво е нивото на замърсяване на въздуха.

Още по темата