Обратно
24.11.2017

Високи сметки – какви са причините за тях и как да ги намалим?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Високи сметки – това е нещо, от което много хора се оплакват редовно. Средно 14,27% от разходите на домакинство отиват за покриването на битови сметки като ток, вода, горива и наеми за първите 3 тримесечия на 2017 г. Данните на Националния статистически институт (НСИ) за първите 3 тримесечия на 2017 г. показват следното:

  • Първо тримесечие – на човек се падат по 187.99 лв. за ток, вода, горива и наеми и по 434.69 лв. на домакинство.
  • Второ тримесечие – на човек се падат по 152.87 лв. за ток, вода, горива и наеми и по 355.28 лв. на домакинство.
  • Трето тримесечие – на човек се падат по 185.53 лв. за ток, вода, горива и наеми и по 424.40 лв. на домакинство.

Като се вземе предвид постоянно растящите цени на енергията, пестенето на тока става все по-актуална тема. Затова е добре да знаем кое “товари” най-много сметката ни и какви са начините да я намалим.

Електроенергията – основна причина за това да имаме високи сметки?

Основен виновник да имаме високи сметки за ток у дома е бойлерът. Той генерира поне една четвърт от общата сметка. Заедно с климатиците и другите уреди за отопление той е отговорен за две трети от общата сума, която отива за електроенергия всеки месец.

Най-голямото перо от сметката за ток идва от отоплението и охлаждането на дома. То формира 50% от общия разход на енергия. Затова и основните съвети за икономии са насочени към уредите за отопление и изолацията на жилището. Това означава инвестиране и в по-хубава дограма, защото се губи енергия, равна на между 10 и 25% от сметката за ток. А ако не губим тази енергия, няма да имаме толкова високи сметки.

Според енергийните експерти, ако жилището е енергийно ефективно, потребителите могат да спестят от 65 до 90% от парите за отопление през зимата и лятото.

Следващият по големина разход са домакинските уреди – печки, хладилници, перални и сушилни. Те харчат около 15% от сумите, които отиват за ток.

Високи сметки – как да ги намалим?

Подмяната на обикновена 100-ватова крушка с 20-ватова енергоспестяваща, която доставя същото количество светлина, спестява електроенергия за над 200 лв. за целия си жизнен цикъл. Енергийно-ефективните крушки ползват 5 пъти по-малко ток от обикновените. В същото време работят 10-15 пъти по-дълго, така че си струва да се инвестира в такава подмяна.

1 см лед в камерата вдига разхода на ток със 75%. Затова хладилникът трябва да се размразява редовно, за да се държат чисти охлаждащите му ребра. Експертите съветват хладилникът да се държи пълен на три четвърти, защото така работи най-ефективно. И това е още един съвет за избягване на високи сметки.

Редовните проверки на температурата вътре в него също са важни. Хладилниците трябва да поддържат температурата от 0 до 4 градуса, а фризерите – между -6 и -18 градуса.

Повечето от енергията, използвана в перални, сушилни или миялни машини, отива за нагряването на водата или дрехите. По тази причина може да се използват програми на по-ниска температура или енергоспестяващите програми.

Трябва да се има предвид, че когато не се ползва пълният капацитет на тези уреди – кратките им програми ползват два пъти повече вода и ток, отколкото ако пералнята се напълни догоре. Така че с добро планиране и пестеливо използване на много функции на уредите, можем да намалим сметките си за ток и вода и като цяло това да нямаме прекалено високи сметки.

Високи сметки за парно – има начин и за тяхното намаляване

В момента вече сме в отоплителния сезон. А той неминуемо носи със себе си и високи сметки. Има начини обаче, които можем да приложим, за да ги държим в норма:

  • Не трябва да поставяме дивани, тежки пердета или гардероби пред радиаторите. По този начин се губи част от енергията и се увеличава разходът.
  • Не трябва да се опитваме да затоплим цялото жилище с един радиатор. Мощността на радиатора не е достатъчна за това, той работи „на макс“ и това отчита по-голям разход накрая. По-добре да използваме всички налични радиатори.
  • Ако проветряваме по-дълго време, трябва да затворим вентилите, тъй като се увеличава консумацията на енергия. След като ги затворим, можем да отворим вентилите отново, за да работят нормално.
  • Не трябва да оставяме радиаторните вентили на максимална позиция. В такова положение те консумират повече енергия, не се затварят автоматично и водят до високи сметки.
  • Трябва да оставяме вентилите на ниски положения, като ни няма, за да отопляват жилището. По-икономично е отколкото, ако се изстуди напълно и след това искаме да го загреем.

Още по темата