Обратно
25.10.2017

Как да се справим със състоянието на есенна депресия

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Лятото вече свърши и все повече хора започват да усещат симптомите на състоянието, наречено есенна депресия. Завръщането от отпуската към рутината на работния ден и хладното и дъждовно време оказват влияние върху много хора. Освен това в края на тази седмица връщаме часовника с един час назад и преминаваме към зимното часово време. Денят ще стане още по-къс, а нощта още по-дълга. Ако не сме отпочинали добре или ни липсва слънчевото и топло време, е много по-вероятно да сме предразположени към страдане от есенна депресия. Все пак няма универсално правило кого засяга тя.

Есенна депресия – как можем да я опишем?

Да се намираме в есенна депресия е особено психо-емоционално състояние. То се характеризира с неустойчивост на настроението, което по-често е в негативна посока. Освен това са характерни и затруднения на мисловния процес и дори двигателна затормозеност. Повишено чувство на тревожност, раздразнителност и липса на желание за социализация са сред симптомите, които ни пречат да се чувстваме удовлетворени.

Причините за появяването на есенна депресия могат да бъдат най-различни. Могат да са чисто физиологични заради намаляването на количеството слънчева светлина, на която сме изложени. Могат да са и социални – породени от стреса заради прехода към пълен работен или учебен ден. Но дори и да усетим симптомите на това сезонно разстройство, няма причина да се отчайваме – съществуват множество решения.

Трябва да обърнем внимание на здравето си

Ако имаме хронично заболяване, което се проявява или обостря в преходните сезони като пролетта и есента, трябва да бъдем нащрек. Такива заболявания са неща, които могат да ни предразположат към есенна депресия. Хубаво е да предприемем навреме действия като прием на витамини или хранителни добавки. Така ще сме сигурни, че на организма ни няма да му липсва нищо. Можем да си направим и профилактични изследвания, за да следим нивата на важни елементи в кръвта си.

Трябва да се храним правилно

Някои от симптомите на една есенна депресия са раздразнителност, бледа кожа, лесно уморяване, безсъние и липса на концентрация. Те съвпадат със симптомите, които показват липса на важни витамини и минерали. Това може да са Витамин Д, Б12, Б6, Магнезий, Калций или Цинк. Трябва да се храним балансирано и разнообразно, за да сме сигурни, че тялото ни си набавя всичко, което му е нужно. В периоди на стрес организмът се нуждае от повече калории, за да компенсира натоварването.

Трябва да излизаме навън въпреки по-мрачното време

Дори и в мрачно и дъждовно време излизането на чист въздух не може да бъде заменено с нищо друго. Физическата активност в комбинация с пресния кислород имат удивителен ефект върху тонуса на тялото и ума. Винаги когато можем, е хубаво да ходим пеша и да проветряваме често помещенията, в които работим и живеем.

Трябва да се социализираме

В дъждовно време всеки иска да се скрие с чаша чай и хубава книга под одеялото. Не трябва да забравяме обаче, че човекът е социална единица. За да избегнем възможността да ни „хване“ есенна депресия, трябва да търсим приятелите, колегите и познатите си. Трябва да си намираме поводи за срещи, за да излизаме от вкъщи и да се движим в приятен кръг. Общуването с други хора е от особена важност, когато усещаме емоционална и психическа натовареност. За депресивните състояния е характерна самовглъбеността, така че трябва да избягваме да стоим сами вкъщи.

Полезно е да си намерим ново хоби

Есента е краят на лятото, но началото на много нови начини за забавление. Не трябва да позволяваме на времето да ни ограничава да правим това, което ни се струва интересно. Не трябва да му позволяваме да ни спира да излизаме, да се срещаме с нови хора и да експериментираме. Сега е чудесен момент за започването на ново хоби или занимание като курс за чужд език, тренировки или пътуване например. А в тази статия пък могат да бъдат намерени интересни факти и информация за най-странните хобита на света. А кой знае – някой може да почерпи и малко вдъхновение за нови неща, които са му допаднали и иска да започне да прави, ако има есенна депресия.

Не трябва да прекаляваме с антидепресантите

За съжаление повечето лекари бързат да изписват тежки медикаменти дори и при първите симптоми на есенна депресия. Многобройни изследвания са доказали, че те не влияят върху сезонни състояния (като есенна депресия) толкова успешно както върху хронични такива. По-добре е да заложим на естествени добавки и средства. Можем да пием чай с мента или лайка преди сън, да взимаме вана с етерично масло и лавандула и прочие. Има много варианти.

Не трябва да забравяме, че есента е просто един сезон както всички останали и също има своя чар. Трябва да се подготвим психически за промяната след края на лятото и да продължаваме да живеем живота си както досега, за да не изпаднем в есенна депресия. Срещи с приятели, спортуване, посещаване на изложби и други мероприятия ще отвлекат вниманието ни от смяната на времето и ще продължават да ни карат да се чувстваме активни, полезни и нужни на тези около нас. А това е рецептата, за да се чувстваме удовлетворени от живота си.

Още по темата