Обратно
13.5.2021

Съвети за пролетно почистване на дома

Автор:
Kaloyan Stoyanov

През пролетта слънцето засилва топлината си, но заедно с това в дома ни прониква и повече светлина, която започва да разкрива всички дефекти, петна и мръсотии, които сме неглижирали през студените и мрачни зимни месеци. Затоплянето и пробуждането на всичко в растителния и животинския свят въздейства и върху човешката психика. Слънчевите лъчи се явяват антидепресант, който влива нова енергия в нашето тяло. Появява се желание за нов живот, в който да се започне от нулата с нови по-добри идеи. Именно това е моментът да променим дома си по наш вкус и да почистим основно всичко, което ограничава личното ни пространство. Нека спрем вниманието си върху някои идеи как да направим това пролетно почистване по-ефективно и приятно.

Планирайте вашето пролетно почистване в годишния си календар

Ако искате да бъдете не само психически подготвени за пролетното почистване, но и да се снабдите с необходимите материали и препарати навреме, планирайте предварително датата на почистването. Така възможността да го забравите ще бъде много по-малка и няма да планирате други мероприятия по същото време. Ако то съвпадне с някакво непредвидено обстоятелство, можете да използвате сутрешните неделни часове, за да разтребите поне едно помещение. Може да ви е налегнала пролетна умора, но все пак това е нещо, което е препоръчително да бъде отметнато като задължение.

Направете си списък с точки за пролетно почистване

Седнете удобно сами или в компанията на половинката си и решете какъв ще бъде дневният ред. Пролетното почистване е мащабно събитие, което трябва да бъде добре планирано. То може да обхваща всяка точка и ъгъл на жилището ви. За да не пропуснете нещо важно, е необходимо да направите списък със задачи. Когато изготвяте списъка, е добре да предвидите времето, което ще ви бъде необходимо за всяка дейност и да се снабдите с необходимите почистващи препарати или да потърсите професионални почистващи услуги. Ако решите, че няма да вършите всичко сами, можете да ползвате помощ за прането на килимите и мокетите от външни фирми.

При пролетно почистване организирайте разделното извършване на работата по различните стаи или зони. По такъв начин няма да губите време, като прескачате от задача на задача и да забравите да довършите част от започнатото. Освен това ще можете да наблегнете повече върху всяко помещение и в края на работата няма да познаете, че това е вашият дом.

Сами изгответе този списък, вместо да получавате готов стандартен списък, защото всеки дом е уникален с различни по големина и брой стаи и балкони. Ако видите, че работата е много и надхвърля реално възможностите, не се претоварвайте. Дори да не свършите цялата предварително планирана работа, със сигурност ще бъдете доволни и удовлетворени от свършеното дотук.

Не ограничавайте работата по пролетното почистване в рамките на един ден!

Ако го направите, не бихте могли да свършите качествена работа и ще получите посредствени резултати. Някои хора действително предпочитат да направят почистването само за един ден по обясними причини. Но имайте предвид, че за толкова време не можете да почистите щателно къщата си от натрупаната мръсотия през годината. Старателното почистване на целия дом е огромна работа, която може да отнеме и седмици. Бихте могли в процеса на работата да променяте и актуализирате списъка си и така да удължите или съкратите вашето пролетно почистване.

Ако нямате много свободно време, за препоръчване е да отделяте по няколко часа на ден и да разхвърлите програмата си в няколко седмици. Така няма да получите бързи резултати, но качеството на работата вероятно ще бъде по-високо. Все пак не е добре да протакате много дълго работата, защото накрая ще загубите ентусиазма си. За да поддържате свеж ентусиазъм, може да погледнете идеи на други семейства, които публикуват снимки от напредъка в подредбата на дома си във фейсбук или друга социална мрежа. Това може да ви даде допълнителен стимул да продължите с работата.

Опишете всички почистващи препарати, които са налице в дома ви

В процеса на планиране на предстоящото пролетно почистване най-добре е да проверите с какво разполагате. Содата за хляб е необходима не само в кухнята, но има добро приложение в премахването на стари петна по различни повърхности. Запасете се с необходимите консумативи, за да не прекъсвате работата си поради липса на почистващи средства. Не биха били излишни няколко големи торби за отпадъци, в които ще изхвърлите всички ненужни вещи и боклуци.

Препарати и материали за пролетно почистване на дома

Някои практични съвети за почистването

Приберете зимните дрехи и одеяла. Дрехите, които ползваме през зимата, са много по-дебели и обемисти. Най-добре е да бъдат почистени, подсушени и прибрани в полиетиленови пликове или нещо, в което не проникват влага и насекоми. Влагата може да предизвика появата на мухъл, който ще повреди тъканите. Съхранявайте ги на тъмно и сухо място, каквото обикновено е килерът в апартаментите.

След като сте се снабдили с почистващи средства и сте прибрали дебелите дрехи настрана, може да започнете със същинската работа. Посоката на работа е отгоре на долу и отвътре навън. Тоест, започва се от тавана към пода и от прозорците на стаите и терасите към входната врата. Това се прави с цел да не се зацапва вече почистената площ и да се налага да се чисти наново. В стаите започнете от вратата и се движете по посока на часовниковата стрелка. Преминавайте постепенно през ъгли и стени, за да не се връщате и да губите време.

По време на пролетно почистване, преди да миете каквато и да била част от интериора, първо почистете праха от нея. Свалете пердетата и щорите, за да можете да имате достъп до прозорците. При прането на пердетата може да ги третирате с антистатичен агент, който предпазва от залепването на прах до следващата пролет.

Съвет! Ако нямате под ръка микрофибърна кърпа за почистването на прозорците до блясък, може да използвате амоняк и дамски чорапогащник, като предварително разтворите амоняка в четири части вода 1:4. В аптеките продават 10% разтвор на препарата.

Надяваме се, че тези практични съвети ще улеснят почистването на дома ви през пролетта на тази година и вие ще се радвате на подреден, чист и уютен дом!

Още по темата