Обратно
5.8.2021

Съвети и трикове как да готвим вкусно

Автор:
Kaloyan Stoyanov
Kaloyan Stoyanov

През последната една година, прекарана в карантина, всички натрупахме много нови хобита и интереси. Но това, което обединява всички нас, е времето, което прекарвахме в кухнята, компенсирайки за невъзможността да посетим любимите си ресторанти. И докато едни станаха почти професионални готвачи, то други успяха най-сетне да се научат как да правят любимата си баница или пица. За да ви помогнем да развиете допълнително своите умения и да впечатлите вашия партньор или приятели, в тази статия ще ви представим някои основни съвети и трикове, които ще ви помогнат да готвите по-умело и вкусно.

1. За да е вкусно, винаги запържвайте чесъна в студена мазнина

Постарайте се винаги, когато пържите чесън, да го слагате в тигана с мазнината, когато още е студена. Едва след като сте сложили чесъна, можете включете котлона. Това позволява запържването да става бавно, нежно и равномерно. Също така по този начин избягваме бързото покафеняване на чесъна.

2. Задължително опитвай, докато готвиш, за да ти е вкусно накрая

Изключително разочароващо е, когато прекараме часове в кухнята, мислейки че приготвяме произведение на изкуството, а накрая, опитвайки готовия продукт, да осъзнаем, че това всъщност далеч не е така. Много е важно, докато готвим, периодично да опитваме, за да сме сигурни, че ако евентуално е необходимо да добавим повече сол, пипер или друго, ще можем да го направим навреме, преди да е твърде късно.

3. Преди да започнете да готвите и ако искате да се получи нещо вкусно, бъдете подготвени

Още преди да направите каквото и да е, запознайте се много добре с рецептата. Това, от една страна, ще ви помогне да си представите отделните стъпки, които ще трябва да предприемете, но също така ще можете да визуализирате как ще изглежда финалното ястие. Ще можете да подготвите всички необходими съдове, дъски за рязане, ножове и други. Нашият съвет също така е да подредите всички съставки, продукти и подправки, необходими за вашата рецепта. Веднъж започнете ли да готвите, често нещата се случват твърде бързо и нямате достатъчно време да реагирате и да извадите необходимата подправка например. Затова винаги бъдете подготвени предварително.

4. За да ви е вкусно, слагайте повече подправки на студените ястия

Не много хора знаят, че има разлика в овкусяването на топлите и студените ястия (най-често салати). Щом става дума да топли храни, човек може да усети вкуса много по-лесно и ясно. При студените храни обаче това е точно обратното. Именно затова, когато овкусяваме салатата си, трябва да бъдем по-смели с подправките, за могат нашите гости да ги усетят.

5. Недейте да препълвате тигана

Когато готвим, особено когато трябва да приготвим по-големи количества храна, често се изкушаваме да препълваме тигана - било то със зеленчуци или с месо. Уверете се, че оставяте в тигана си достатъчно свободно място, както и че продуктите ви не са влажни. Ако това е така, то продуктите няма да покафенеят от изпичане или пържане, а просто ще се сготвят на пара.

6. Никога не може да прекалите с чесъна

Чесънът е подправка, към която често хората имат смесени чувства. От една страна, всеки я обича, но от друга, никой не желае да ухае на чесън след това. Въпреки всичко ние съветваме – за да успеете да направите едно неустоимо и вкусно ястие, слагайте много чесън. Много известни готвачи дори казват, че често удвояват количеството чесън, посочено в рецептата. Опитайте и няма да съжалявате.

7. Натиснете лимоните, преди да ги изстискате

Правите любимия си дресинг за салата или прясна риба за вечеря. Всички знаем, че тези две неща имат една обща много важна съставка – прясно изцеден лимонов сок. За да използвате целия сок от един лайм, лимон или друг цитрус, предварително натиснете плода, разточете го с ръка върху кухненския шкаф или просто го направете между дланите си. След това сте готови да го срежете и изцедите. Веднага ще забележите колко повече сок бива изцеден.

8. Запържване на зеленчуци

Когато сотираме или запържваме зеленчуци, е много важно да започнем първо с лука. Това е така, тъй като на него му трябва повече време да се отпусне и да стане прозрачен. След него обикновено се добавя чесънът, с който обаче трябва да се внимава, тъй като много лесно покафенява и загаря.

9. Не яжте месото веднага, след като е сготвено

Това е много важно правило, което всички ценители на вкусно приготвената пържола трябва да знаят и да следват. Знаем, че е трудно да стоите настрана от току-що приготвеното месо, но се налага. Когато свалите пържолата от огъня, соковете й се отделят към краищата на месото. Ако в този момент срежете месото с ножа си, тези невероятни сокове, ще изтекат в чинията ви. Ако имате търпението да изчакате малко обаче, соковете ще се върнат обратно към центъра на месото и ще попият в него. Така че ни се доверете и следващия път оставете месото си десетина минути, преди да му се нахвърлите.

10. Следвайте някои прости правила при приготвянето на паста

На първо място, за да се получи всичко вкусно, задължително трябва да посолите водата, в която варите пастата. Някои хора слагат и олио или зехтин във водата, но това е грешно, тъй като когато пастата се покрие с мазнина, тя пречи на соса да се задържи върху нея.

11. Ножовете, които използвате, имат значение

Знаете ли добре разликите между ножа за месо, риба или хляб? Преди да започнете да готвите, трябва много добре да сте запознати с теорията зад рязането и, разбира се, как трябва да се реже правилно. За щастие, това е изключително лесно и достъпно да се намери в YouTube. Упражнявайте се редовно да режете на кубчета, на резени или на жулиени. Когато станете по-умели в използването на ножа, ще видите колко време ще започнете да си спестявате в кухнята. Научете се също така как да се грижите правилно за колекцията си от ножове. Хубавият и добре подострен нож прави огромна разлика в готвенето.

Още по темата