Обратно
17.2.2020

Пътуване с малко пари – съвети как да го организираме

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Организирането на екскурзия не е просто нещо, особено ако бюджетът ви е ограничен. И все пак, ако заради липсата на много средства не желаете да пропускате годишната ваканция и приятното прекарване, тук ще ви предложим няколко съвета как да организирате пътуване с малко пари.

Пътуване с малко пари, изхарчени за самолетни билети

Ако планирате да пътувате в чужбина, за да спестите пари, трябва да избирате нискотарифни авиокомпании. За да направите пътуването си още по-икономично, трябва да го планирате много време предварително, за да успеете да откриете удобните за вас дати на възможно най-ниски цени. Това означава, че времето за отпуска трябва да бъде планирано според възможните дати на самолетните билети, а не обратното. Ако планирате пътуване с малко пари на конкретна дата и търсите самолетни билети за тогава, най-вероятно то няма да ви излезе евтино.

Що се отнася до закупуването на самолетни билети, най-добрият вариант е да ги закупите сами. Ако използвате услугите на туристически сайтове или агенции, трябва да заплатите комисионна, което ще оскъпи ненужно цената на билетите.

За да направите пътуване с малко пари, избягвайте то да е в пиковите сезони

Изберете да пътувате в дни, които са извън пиковия сезон, т.е. не са по празници и не са в периоди, в които на съответните места тече отпускарският почивен сезон. Периоди, които да избягваме, са около Коледа и Великден или в разгара на лятото. В такъв период е много трудно да намерите достъпни цени на билети. Използвайте слабите сезони за пътуване, защото тогава самолетните билети ще ви излязат доста по-евтино. Освен това в слаб сезон често пускат специални намаления и промоции – да речем през есента в някой морски курорт – осигуряващи ви именно пътуване с малко пари. За да следите такива изгодни оферти, бихте могли да се абонирате за имейл бюлетина на предпочитаната авиокомпания например.

Тъй като допълнителният багаж се заплаща отделно, ако пътувате с някой друг, бихте могли да се комбинирате с него в закупуването на един багаж и всеки да заплати половината от таксата. За да си спестите високите летищни такси, си изкарайте бордна карта.

Пътуване с малко пари, използвани за разходи за нощувки

Как да уредите нощувките? Това съвсем не е маловажна тема, тъй като те поглъщат много пари.

Повечето хора предпочитат мястото за настаняване да е близко до основните забележителности или до центъра на града, но там цените обикновено са най-скъпи. Ако искате да спестите пари от нощувки, потърсете по-отдалечено място, което да има добри транспортни връзки до мястото, което ви интересува. Например, изберете място за настаняване в близост до метростанция, удобна автобусна спирка и прочие.

И все пак…

И въпреки желанието да организирате пътуване с малко пари, когато избирате място за нощуване, не избирайте най-евтиния възможен вариант, тъй като все пак сте дошли на почивка, а не да се измъчвате поради липса на удобства. Когато избирате място за настаняване онлайн, винаги преглеждайте коментарите на предишни гости, за да добиете представа какво ви очаква там. В повечето случаи собствениците не разкриват цялата информация за обекта, затова е добре да проверите мнението на трети лица.

По-добре да проверите

Преди да направите резервация на стая, непременно проверете на картата в Google Maps местоположението и околните обекти, за да се ориентирате по-лесно на какво разстояние ще се намирате от интересуващите ви обекти, плажове, забележителности, паркове и прочие.

Ако пътувате с компания от приятели, наемането на апартамент ще ви излезе по-изгоден вариант, отколкото резервацията на хотел. Друг още по-евтин вариант е да наемете стая в апартамент и да се договорите със собственика да ползвате кухнята. Не забравяйте да напомните за вашето пристигане няколко дни предварително.

Организиране на прекарването на чуждото място

За да можете да се поберете в ограничения си бюджет, при пристигането си вече трябва да имате готов план за разглеждането на града, така че да успеете да видите всичко, което ви интересува по време на престоя.

3 прегърнати приятелки на ЖП гара, организирали си пътуване с малко пари

Ако пътувате в европейски град, често на туристите се предлагат комбинирани карти, които ви позволяват да посетите градски музеи и забележителности на намалени цени, като картите важат и за градския транспорт. Ако се възползвате от такива карти, разглеждането на забележителностите може да излезе доста по-евтино и да е още един от факторите, осигуряващи ви пътуване с малко пари. Преди да закупите такава комбинирана карта, проучете за какъв период от време важи след активирането й.

За музеи, галерии и хранене

Ако желаете да посетите местна галерия или музей, проверете предварително на сайта й какви билети за вход се предлагат и дали може да се възползвате от по-евтини оферти. Например, възможно е в определени дни от седмицата цената на билетите за вход да е по-ниска. В такъв случай бихте могли да планирате своето посещение именно в такива дни. Ако пътувате заедно с деца, предварително направете проучване какви отстъпки можете да ползвате за тях.

Друго, за което трябва да се погрижите, е храната. Намерете заведения с достъпни за вас цени, където можете да опитате традиционно ястие или напитка и да се потопите в местната култура.

Допълнителни съвети за по-евтино пътуване

А ето и още малко съвети, които могат да ви помогнат да си организирате пътуване с малко пари:

  • Когато се налага да пътувате от едно място на друго, използвайте автостоп, но само ако сте сигурни, че това е безопасно.
  • Следете всички промоции на туристическите компании, които рекламират офертите си в социалните мрежи, за да не пропуснете изгоден случай да се възползвате от тях.
  • Ако действително притежавате малък бюджет за пътуването си, избягвайте да се храните в изискани и модерни ресторанти. По-добре купувайте храна от местните супермаркети и си я приготвяйте сами.

И още малко съвети

  • Не взимайте със себе си много вещи и дрехи, за да спестите пари от допълнителния багаж. Ако успеете да поберете вещите си в ръчния багаж, няма да се налага да плащате тези такси.
  • Използвайте нискотарифни авиокомпании и автобуси за своята екскурзия, които до голяма степен ще ви спестят пари за транспорта.
  • Можете да участвате в инициативата за споделяне на дома си. Това означава, че можете да приютите за известно време някой чужденец в дома си и след време той да ви върне услугата, като ви приюти в неговия дом. Така ще посетите неговия град, без да заплащате за нощуване.
  • Съществува онлайн платформа, наречена Airbnb, която предлага различни варианти за нощувки, без да е необходимо да споделяте помещението с някой друг. Цените, обявени в платформата, варират в зависимост от вашите предпочитания.

Колкото по-добре се приготвите и колкото по-подробен план разработите, толкова по-безпроблемно ще бъде прекарването ви през тези дни, толкова по-малко излишни разходи ще имате и толкова по-лесно ще постигнете целта си да си организирате пътуване с малко пари.

Още по темата