Обратно
6.3.2022

Какво е мисловна карта и с какво ни помага тя?

Автор:
Vivus.bg

Не всеки е чувал за мисловна карта или за метода на мисловно картографиране. Динамиката на съвременната информация е много висока. За човек е по-трудно от всякога да бъде в крак с времето, защото всичко се променя много бързо. Мисловното картографиране е практичен инструмент за творческо мислене и се ползва от над четвърт милиард души. Можете да срещнете метода под названието „мисловно картографиране“, „паяк диаграма“, „мозъчна буря (brainstorm)“, „мисловна карта“ и други. Някои може вече да са използвали метода по време на образованието си, други - в професионалната си кариера, а трети - някъде другаде.

С негова помощ можете да обмисляте нови идеи, да структурирате презентации, доклади и есета, да планирате срещи, екскурзии с много хора и дори да преговаряте информацията за важен изпит. Съвременни личности, които ползват тази техника, са Бил Гейтс, Ал Гор, а в миналото философът Порфирий е сред най-ранните документирани примери. Сред съвременните лидери в преподаването и използването на мисловни карти е Тони Бюзан. Според международния гросмайстор Реймънд Кийн все още няма по-ясни и практични методи за развиване на мисленето от мисловните карти на Бюзан.

Какво всъщност представлява една мисловна карта?

Много от вас може би се питат: „Защо да ползвам непознат метод, а да не се доверя на старите изпитани конвенционални методи за учене със записки от лекции?“. Идеята се състои в радиалното (лъчисто) мислене или кръгово позиционираните картинни идеи, които отстоят от една централна тема. Всички те формират една цялостна визуална диаграма. Започваме от централната идея или тема в центъра на картата и от нея се разклоняват (излъчват) други допълнителни теми, концепции (представени чрез думи, фрази, картини), които трябва да бъдат изследвани. Това придава на мисловното картографиране естествена и организирана структура.

Човешкият ум има удивителната способност да запомня картинно информацията и точно тази концепция е залегнала в този мощен метод на запаметяване. Чрез мисловните карти много по-лесно може да обхванете цялата информация, тъй като те активизират едновременно и двете полукълба на мозъка. Това става възможно поради картинното представяне на информацията, а едновременно с това и включването на ключови думи, което асоциира два вида мозъчни процеси (за които отговарят различните полукълба в мозъка - асоциации и въображение) за една и съща дейност. По този начин можете да видите едновременно както малките детайли от пъзела, така и по-големите елементи.

Как да си направим наша собствена мисловна карта?

Всички знаем колко е трудно да се справите с материала за предстоящ изпит, особено когато е доста обемист. Вместо да четете и препрочитате информацията, която трябва да запомните, можете да си направите мисловни карти, с помощта на които много по-лесно ще запаметите информацията. Мозъкът ни работи точно по същия начин, по който са систематизирани мисловните карти - картинно представени с различен цвят ключови думи и термини. В центъра стои главната тема и радиално разположени спрямо нея са всички останали детайли. Невронната мозъчна система работи по сходен стереотип и може би затова възприемаме лесно мисловните карти.

Можете да създадете мисловни карти по най-различни начини. Зависи как ще ви бъде по-удобно, приятно и лесно да ги създадете. Най-лесният и евтин начин да се сдобиете с мисловна карта е да си я направите сами на хартия. За целта ще ви е необходим бял лист по хоризонтал, цветни моливи или маркери и творческа мисъл.

1. Централна идея на вашата мисловна карта

Започва се от центъра на листа - там е основната идея. Тя не бива да бъде много дълга и е най-добре да бъде съставена от една дума. Ще имате желание да напишете нещо по-дълго, но просто го съкратете. Това е начинът да направите мисловната си карта по-ефективна. Тъй като говорим за карта, използвайте за централна идея някаква картина или снимка. В една картина може да бъде събрана информацията от хиляда думи и именно това прави метода толкова ефикасен.

2. Подтеми и идеи, свързани с дъги и ключови думи

Следва да направите нови подтеми и идеи, които да са разположени около централната. Не чертайте прави отсечки, които да свържат централната идея с подтемите, а вместо това рисувайте дъги. Това се възприема по-добре от мозъка, тъй като е забавно. Не забравяйте да ползвате и различни цветове. На едно разклонение е подходящо да се използва само една ключова дума. Винаги е по-добре вместо ключови думи и фрази да ползвате картинки. Вече стана ясно, че така по-бързо ще предоставите много повече информация на паметта си.

Има ли готови шаблони за създаване на мисловни карти?

Да, има много видове софтуер, които може да ползвате за създаването на мисловна карта. Има както безплатни, така и платени, а сред най-разпространените програми са MindRaider, MindMeister, Cytoscape, iMindMap, XMind и други.

Примерна мисловна карта

В какви области намират приложение мисловните карти?

Картите са средство за запаметяване, но се използват успешно и за подобряването и усъвършенстването на определена идея или проект. Можете да ги ползвате за:

  • Запаметяване на информацията в учебния процес

С този метод процесът на запаметяване е много по-лесен, интересен и систематизиран. Той може успешно да се прилага за заучаване на материали с голям обем, за курсове и учебни занятия.

  • Изграждане на нови проекти

Винаги има вероятност да пропуснете нещо заради многото детайли и това в края да доведе до нежелани резултати. Чрез ползването на мисловна карта по-успешно ще забележите всички малки детайли, без да отделяте поглед от големите централни идеи. Освен това по-лесно се раждат нови идеи заради интензивното участие на въображението и картинното имплементиране на информацията.

  • Управление на времето

Систематизирането на всички малки и по-големи по приоритет ангажименти може да стане много по-креативно и успешно с този метод.

Може да бъдат споменати и много други дейности, които влизат в списъка на приложение на мисловните карти. От вас зависи дали ще приложите визуалния метод на мислене, за да промените бързината и качеството на работата си. Мисловните карти могат успешно да се ползват и в сфери като планиране, решаване на задачи и проблеми (не само в математиката), изготвяне на организиран план за действие, организаторска дейност, анализиране на информация, свързване на думи с графичен дизайн и много други.

Още по темата