Обратно
16.10.2021

Как да замразявате плодове и зеленчуци за зимата?

Автор:

Зимата, за голямо съжаление на доста хора, наближава и летните плодове вече трудно се  намират из магазините. Или ако успеете да ги намерите, то те нито са толкова вкусни, нито са на достъпна цена, какъвто беше случаят преди месец или два. Затова все повече хора избират да замразяват плодове и зеленчуци, които да съхраняват във фризера в продължение на година до година и половина. Кой е най-правилният начин за замразяване на плодове и зеленчуци и кои са някои от тънкостите, които трябва да знаете? Това ще ви разкажем в статията по-долу.

Как се замразяват плодове?

Имате градина, пълна с красиви и отрупани плодови дръвчета? Тогава не мислете дълго, а използвайте възможността да замразите вкусните домашни плодове за студените зимни месеци, когато пресни плодове няма на пазара. Ако пък нямате собствена градина, можете да се възползвате от ниските цени на плодовете в съответните месеци и  отново да ги замразите. Ако не сте сигурни как, ще ви обясним малко по-долу.

След като наберете или купите своите плодове, измийте ги старателно и отделете тези, които са развалени. Имайте предвид, че някои плодове се замразяват най-добре с помощта на захар или захарен сироп. На други обаче - като например боровинки, касис, банан и къпини - не им е необходима никаква захар.

За да замразите деликатни плодове като ягоди или малини, най-напред ги подредете в един слой върху хартия за печене. След като замръзнат, ги прехвърлете в найлонова торба или в кутия за съхранение.

При замразяване на склонни към покафеняване плодове, сред които праскови, ябълки, кайсии, нектарини и много други, можете да прилагате аскорбинова киселина (това е известна форма на витамин С). Потърсете прахообразната форма в магазините за здравословни храни, аптеките и някои хранителни магазини. След това разтворете 1/2 чаена лъжичка аскорбинова киселина на прах (или фино натрошени таблетки витамин С) в 3 супени лъжици вода и поръсете тази смес върху нарязаните плодове. Ако пък нямате витамин C, можете да нарежете плодовете и да ги потопите в подкиселена водна баня, която включва около една литър вода и една супена лъжица лимонов сок.

Как се замразяват зеленчуци?

Някои от зеленчуците, които издържат добре на готвене като например царевица или грах обикновено се замразяват лесно.

Ако желаете да замразите зеленчуци, първо ги бланширайте за кратко във вряла вода. След това бързо ги потопете в ледена вода, за да можете да прекратите процеса на готвене. Тук изключително важно е да изсушите зеленчуците много добре, като ги подредите на един ред и ги покриете с хартиена кърпа. Преди да ги приберете във фризера, подредете зеленчуците в добре затворена кутия или плик за замразяване.

Замразени плодове и зеленчуци във фризер

Някои допълнителни съвети при замразяване на плодове и зеленчуци?

Много важен момент при опаковането на плодове и зеленчуци за замразяване е да запазите влагата вътре в опаковката, а въздухът да оставите отвън. За това трябва да се внимава, тъй като контактът на плодовете или зеленчуците с въздуха може да доведе до промени във вкуса и цвета. Опаковайте вашите плодове и зеленчуци в херметически затворени контейнери или устойчиви на влага фризерни торбички и изтласкайте възможно най-много въздух навън. Старайте се да не използвате обикновени найлонови торбички, тъй като те не могат да изолират въздуха толкова добре.

Също така, няколко часа преди да добавите храната във фризера, не забравяйте да го настроите на най-ниската му температура. Старайте се да не претоварвате фризера, тъй като това може да забави процеса на замразяване.

Годността на замразените плодове и зеленчуци варира, но средно зеленчуците издържат около година, а плодовете – до година и половина. По-дългото съхраняване във фризер също е възможно, но качеството на храната може би ще се понижи.

Много от  замразените зеленчуци могат да се извадят от фризера и директно да се сложат във вряла вода за готвене. Други обаче имат нужда да бъдат първоначално размразени на стайна температура дори и за кратко. Някои плодове като деликатните боровинки или малини могат да станат много кашкави, ако ги оставите напълно да се размразят. Затова, ако ще ги консумирате в сладкиши, като топинг на кисело мляко или за смути, по-добре е да ги използвате, докато са все още леко замръзнали.

Друг важен съвет е да имате предвид, че не всички плодове и зеленчуци могат да се замразяват. Например краставица, кейл, репички, маруля, цикория, целина, цитрусови плодове и други не се замразяват добре.

Кои са по-полезни – свежите или замразените плодове и зеленчуци?

Пресните плодове и зеленчуци са едни от най-здравословните храни, които можем да включим в диетата си. Те са богати на всякакви видове антиоксиданти, витамини и минерали, като всички те се отразяват положително на здравето на нашия организъм. Изследвания доказват също, че консумацията на повече плодове и зеленчуци може дори да помогне за предпазване от сърдечни заболявания.

За съжаление обаче, както вече споменахме, достъпът до пресни плодове и зеленчуци силно зависи от сезона. Затова тук много добра и удобна алтернатива са замразените сортове от рафтовете в близкия магазин. Те обаче често се различават по хранителна стойност от пресните. Плодовете и зеленчуците, които ще бъдат замразени, винаги се берат, когато са най-хранителни и достатъчно добре узрели. След като бъдат набрани, зеленчуците често се измиват, бланшират и нарязват. След това се замразяват и пакетират в рамките само на няколко часа. Бланширането води до загуба на витамини от група В и витамин С, но въпреки това хранителните нива остават доста стабилни дори и след замразяване. Някои вещества като например каротеноиди и феноли могат значително да се увеличат при замразяването на някои плодове, като това се дължи на продължаващото узряване дори и след откъсването им.

Още по темата