Обратно
25.9.2021

Как да се възстановим бързо след грип?

Автор:

Днес думата „грип“ придоби ново и по-сериозно значение. Пандемията от коронавирус промени не само разбирането ни за грип, но и в голяма степен засегна икономиката, здравните закони и донякъде ограничи свободното ни придвижване. Освен COVID-19 в пространството продължават да циркулират всички останали забравени донякъде грипни вируси, които през есенните и зимните месеци редовно напомнят за себе си.

Пораженията от грип при различните хора не са еднакви. Те зависят от много фактори като възраст, хронични болести, условията, в които болният прекарва болестта и други. Понякога вирусното заболяване протича за два-три дни, но след острата му фаза може да се появят последващи бактериални инфекции. Тяхната локализация в организма предвещава по-тежка борба и необходимост от включване на тежки лекарства за ограничаване на последващата инфекция. Какво да направим, което зависи от нас, за да може грипът да протече по-леко и срокът на възстановяване да се съкрати? Нека спрем вниманието ви върху няколко важни здравни принципа.

Ако сте си грип, най-добре си останете у дома и почивайте

По време на заболяването тялото ви се нуждае от всяка капка енергия, за да я включи в борбата против нашествениците. Това предполага да си осигурите необходимата почивка и спокойствие от дневните рутинни действия и работа. Можете да се изкушите да отидете до магазина за хранителни стоки, да пуснете прането или да отидете на работа, но така може да си направите „мечешка“ услуга.

Също така, ако си останете вкъщи, ще предотвратите и разпространението на вируса сред хората, с които бихте се срещнали. За някои възрастови групи грипът може да бъде по-опасен, отколкото за вас. Поради това избягвайте контакти през времето, когато вирусът е най-вирулентен, а именно през острата фаза на заболяването.

Когато сте с грип, спете по възможност повече

Не е проблем, ако гледате телевизионни предавания, за да се разсеете през деня. Но не бива да правите това до късните часове на нощта. Имайте предвид, че сънят е отлично лекарство против грип и други заболявания. Той също помага и за бързото възстановяване след прекарана инфекция. Почивката предоставя на тялото ви възможност да възстанови силите си от борбата с нашествениците. Затова си лягайте по-рано, дори и след като болестта вече отшуми, за да подпомогнете тялото си да се възстанови по-бързо от стреса.

Според специалисти, ако отделяте повече време за сън по време на тежката фаза на грипа, ще намалите риска от развитие на сериозни усложнения като пневмония. Прекаленото лежане обаче също може да увеличи риска от пневмония, затова когато се почувствате по-добре, може да правите леки разходки.

Овлажнявайте и освежавайте редовно въздуха в помещението

Сухият въздух влошава симптоматиката на заболяването. А ако увеличите влагата в помещението, докато сте с грип, секретите и налепите по-лесно ще се втечняват и изхвърлят от въздушния тракт. Трябва да се снабдите с изпарител или овлажнител от пазара, но ако не намерите такъв, просто поставете на отоплителния уред съд с вода. Климатиците изсушават въздуха и не са препоръчителен уред за отопление при подобни състояния.

Освен че въздухът трябва да има по-висока влажност, задължително е да снабдите болния с достатъчно чист и свеж въздух. Помещението трябва да се проветрява често, но тялото на болния не бива да се преохлажда. Освежаването на застоялия и пълен с въглероден двуокис въздух в стаята ще помогне на дробовете по-лесно да снабдят с кислород кръвта.

Друг начин да втечните съдържимото в дихателните пътища е да правите инхалации през носа и устата с топла билкова отвара. Специалистите обаче предупреждават, че горещите инхалации могат да предизвикат по-бързо разпространение на вирусната инфекция поради по-високата влага и температура, което благоприятства нейното развитие. За да избегнете такава опасност, можете да ползвате сух инхалатор за етерични масла, който се продава в търговската мрежа.

Пийте много течности

Високата температура дехидратира тялото, особено ако приемате аналгетици, които изпотяват обилно. При някои болни може да се наблюдава повръщане или диария, които допълнително ги дехидратират. Знаете ли, че 70% от човешкото тяло е вода? Това е доста над половината ни тяло, така че трябва да внимаваме да не се обезводним и да оставим вътрешните органи да страдат.

Поемането на течности по време на болест и грип не включва алкохол, газирано и тежки чайове и кафета. Пийте чиста вода, билкови чайове, както и зеленчукови или плодови сокове, които по възможност е добре да са приготвени у дома. Плодовите или зеленчуковите сокове е добре да са свежи и да не престояват дълго време в хладилника. Може да направите и лимонада от лимон, вода и мед, като не забравяте, че не е добре да загрявате лимона над 40 градуса.

Приемът на вода от порядъка на 1.5 - 3 литра на ден ще освободи тялото ви от натрупаните в уретралния тракт частици от лекарствени препарати. По-високият прием на вода ще помогне на бъбреците да обработват кръв с по-ниска медикаментозна концентрация, което ги пази от нежелани странични реакции и бъдещи хронични увреждания. Освен това по-лесно ще отделите от организма токсините, които тялото ви изхвърля по време на болестта, а и впоследствие през възстановителния период.

Хранете се със здравословна и лека храна

Както по време на грип, така и след отминаване на заболяването е добре да не претоварваме храносмилателната система с тежки храни. Огромна част от енергията ни се изразходва за храносмилателните процеси, които продължават с часове. Към този момент тази енергия е необходима за елиминиране на патогените, атакуващи нашето тяло.

Поради това по време на много заболявания болните “страдат” от липса на апетит, но това не бива да ви притеснява особено, тъй като човек може да живее дълго време без храна. Приемът на плодове и зеленчуци по време на заболяването ще даде възможност на храносмилателната система бързо да се справи с храната и да даде възможност на имунната система да заработи пълноценно.

Всеки има възможност да приложи тези основни здравни принципи при разболяване, за да ускори процеса на оздравяване. Но най-добре е да започне да ги практикува още сега като превантивна мярка срещу грип. Както казва една добре позната мисъл: „Превенцията е по-добра от лечението“.

Още по темата