Обратно
4.9.2021

Как да се справяш, ако си студент и разполагаш с малък бюджет?

Автор:

Почти всички млади хора мечтаят за деня, в който ще заживеят сами, далеч от опеката и контрола на родителите си. Студентските години предлагат не само осъществяването на тази мечта, но и много други забавни и незабравими моменти – запознанства с нови приятели, изграждане на личността сред интелектуалци, забавни мероприятия и най-вече самостоятелност. Недостатък обаче за почти всеки студент обикновено се явява липсата на достатъчно средства.

Не всички родители могат да обезпечат студентските години на децата си така, че да разполагат с всичко, което са имали преди това. Обикновено студентите живеят сред много лишения и ограничени финансови средства. В по-голяма степен това важи за онези, които са на стотици километри от родителите си. Може би най-големият месечен разход е квартирата. Освен нея обаче трябва да се плащат и разходи за храна, обучение, консумативи и транспорт.

Тук искаме да споделим с вас няколко съвета как да се справяте, ако сте студенти с ограничен бюджет. Те могат да ви помогнат да прекарате студентските си години много по-приятно и без чувството за постоянни лишения.

Докато сте студент, станете личен счетоводител

Не е нужно да сте завършили счетоводство и контрол, за да водите елементарните финансови сметки всеки месец. Познаването на вашите финанси е първият и най-важен фактор в старанието ви да подобрите благополучието си. Трябва да сте наясно, че всички приходи, които имате, трябва да надвишават вашите разходи. В противен случай може да прекалите с молбите си за още малко пари, а родителите ви все пак не са неизчерпаем източник.

Целта на тази задача е да редуцирате разходите си и по възможност да увеличите приходите си. Дори и последното да не е възможно през този период, съвсем скоро ще се уверите в ползата от тази дейност. Най-просто казано, в края на всеки месец трябва да имате положителен баланс, т.е. да ви останат някакви пари. Когато сте наясно с всички месечни разходи, ще знаете от кое можете да се лишите и от кое не бихте могли. Така умело ще се научите да разпределяте наличните си пари, а това ще бъде добра основа и за бъдещия ви живот.

Квартира или студентско общежитие, докато сте студент?

Студентите могат да ползват общежитие, за което наемът е много малък. Не всеки студент може да се възползва от тази възможност обаче. Обикновено е нужен успех от следването, доказване на доходи на родителите и кандидатстващият за общежитие да не е от съответния град. Като цяло си струва да увеличите вашия успех не само заради финансови облаги, но и заради образователния ви ценз в края на следването.

Общежитието предлага стаи за двама или трима студенти, които не живеят в лукс. Понякога може да ви се налага да учите с антифони (предпазни наушници) заради шума, но животът там има и положителни страни. Ще възпитате в себе си повече толеранс и търпение към различните от вас. Ще цените повече личното пространство на околните. Ще натрупате много приятели и весели моменти. Можете да получите помощ от колеги в трудните учебни казуси. Столовата предлага евтина храна, а отоплението и водата са на много ниски цени.  

Наемането на частна квартира също може да бъде добър вариант. Вземете под внимание освен месечния наем и разходите за транспорт до учебното заведение и важните за вас райони в града. В крайните квартали цените на квартирите са по-достъпни. В случай че се съберете няколко човека, можете да наемете апартамент и да разделите парите за наема. Друг по-евтин вариант е да наемете стая с хазяи. Това има своите недостатъци, но ако сте двама в стая, разходите за наем все пак ще бъдат по-ниски.

Къде да се забавлявате, докато сте студент?

Не можете да прекарвате времето си единствено в учене и упражнения. Рано или късно трябва да си вземете малко почивка. В градовете има много места за развлечения, но за всички тях се заплаща. Не е задължително да похарчите маса пари в дискотеки или барове с музика на живо. Върнете се към реалността и проверете в кои културни центрове се предлагат студентски отстъпки. След като такива действително се предлагат на много места, защо да не се възползвате от тях?

Освен това понякога е много по-приятно да прекарате няколко часа сред природата - в парка или на плажа - отколкото да бъдете на шумно и задимено място. Преценете вашите желания и възможности и бъдете балансирани, защото това ще ви даде възможност да похарчите парите си за нещо, от което се нуждаете много повече.

Студент, броящ последните си пари, обмисляйки как да му стигнат за по-дълго време

Можете ли да промените статута си с добри постижения в университета?

Почти всички висши учебни заведения лансират добрите студенти със стипендии и други парични награди. Това е добра мотивация не само да учите по-прилежно, но и да получите място в студентските общежития. ВУЗ-овете предлагат различни по вид и време стипендии, които въпреки скромните суми биха могли да облекчат финансовото ви положение на студент.

Може да получите стипендия за добър успех или за участие в различни конкурси и проекти. Обикновено сумите, които се отпускат на добрите ученици, не са за всички години от обучението, а се изисква всяка година да показвате добро старание в учебния процес. От това ще спечелите двойно, така че се постарайте да дадете всичко, на което сте способни.

Има ли алтернатива на учебниците и помагалата?

Разбира се, че за вас, като студент, такава алтернатива има и това е университетската или градската библиотека. Запишете се в библиотеката и ползвайте всички трудове, които влизат в програмата ви, а защо не и нещо допълнително. Ползвайте употребявани учебници, освен ако не смятате, че дадена дисциплина ще ви е потребна и в бизнеса. Учебниците могат да се намерят и от по-големите курсове, ако имате възможност да се запознаете с колеги от по-горните курсове. В интернет книжарниците също се предлагат учебници втора ръка.

Разходи за транспорт

Това перо от бюджета може да бъде сведено до минимум, ако ползвате колело или вървите пеш. Това зависи и от разстоянието от квартирата ви до университета. В някои градове вече има удобни велоалеи, които предлагат чудесно и безопасно преживяване с колелото. По-трудно е през зимните месеци, когато температурите са ниски и можете да измръзнете. Но поне за студентите има карти с отстъпка за градския транспорт, така че се възползвайте.

Още по темата