Обратно
9.3.2020

Как да се предпазваме от вируси?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Една новина през последните два месеца се появява всеки ден и практически във всяка информационна емисия, а и по всички електронни медии: коронавирусът. Отношението към вируса придобива все по-пресилени реакции, като започва да се всява все повече смут сред обществото. Нещо, което е напълно излишно и ненужно. Едно е ясно обаче: неговата поява заостри вниманието ни към защитата на нашето собствено здрави и по-конкретно към предпазването от заразяване с вируси. Какви стъпки можем да предприемем, за да се предпазим?

Що е то вируси?

Когато става дума за вируси на обикновен грип, а почти същото се отнася и за коронавируса, то трябва да сме наясно, че най-разпространеният начин на заразяване е по въздушно-капков път. Това означава, че ако човек, носител на вируса, има пряк контакт с вас – здрависва се, диша близо до вас или киха, кашля в непосредствена близост с лицето ви – то той най-вероятно ще ви предаде вируса. Важното в случая е да имате предвид, че привидно здрав човек, който няма никакви симптоми на вирус (било то грип или коронавирус), може да ви зарази, защото той е носител на този вирус. Последният просто е своя инкубационен период.

Личната хигиена е изключително важна за предпазване от вируси

Първата и най-важна стъпка, която да предприемете, за да се предпазвате от вируси, е да обръщате специално внимание на личната си хигиена. Ако имате постоянен контакт с хора в офиса на работа, докосвате ръкохватки, клавиатури, бутилки и други предмети, докосвани от колегите ви, то не забравяйте да миете ръцете си в разумен интервал от време. Антибактериалните лосиони са ефективен начин за дезинфекция на повърхността на ръцете ви, но не трябва да се прекалява с тях.

Избягвайте тълпи, за да избягвате и потенциални вируси

Избягвайте стълкновения от хора и места, където много хора са събрани на едно място – например тесни кафенета, концерти, зали и т.н., освен ако не ви се налага да присъствате там, разбира се. Когато сте сред много хора, имате контакт с тях и има шанс да бъдете заразени от хора, които са болни и са решили да не се приберат вкъщи, за да се лекуват или пък са носители на вредни вируси, без дори да подозират.

Маски

Първото нещо, което трябва да знаете за маската, е че тя на първо място предпазва не вас от заразяване, а околните. Ако вие сте заразен и имате кашлица или течащ нос, функцията на маската е да ограничи разпространението на вируса от вашата уста и нос, а не обратното.

На второ място имайте предвид, че обикновените маски, които се продават в аптеките, не предлагат идеална защита, защото имат отвор между устата и ушите ви, през който могат спокойно да попадат вредоносни вируси. Има специални маски с по-висока защита, но дори те не са гаранция, че няма да се заразите. Единствените сериозни защитни маски са на разположение на квалифицирания и оборудван медицински персонал в болниците.

Проветряване

Ако живеете с друг човек или други хора в едностаен апартамент и един от вас се разболее, то шансът другите жители на апартамента да не се разболеят е малък. Всичко се дължи на малкото пространство, в което живеете. Вашата надежда е да намалите концентрацията на вируса във въздуха, като проветрявате интензивно помещението, в което живеете.

Изолиране на болните ви роднини

Ако се стигне дотам, че някой в семейството ви вече се е разболял, другият начин за предпазване, е да изолирате доколкото е възможно болния, като му приготвите собствени прибори, чашки и прочие и той си стои в собствена стая.

Дезинфекция на повърхностите

Погрижете се за това редовно да дезинфекцирате повърхностите, с които се докосват вашите ръце. Дезинфекцията може да стане чрез дезинфектант, но ако нямате възможност да използвате такъв, може да нанесете сапунисана вода. Важно е да го правите редовно и да сте внимателни. Повърхностите, за които става дума, отново са ръкохватки, маси, прозорци, кранове и други. Това е особено важно, в случай че ваш роднина, който живее с вас, е болен.

Ваксина

Доказан начин за предпазване от вируси е ваксинацията. В страни, където има опасност от грипна епидемия, някои от техните политически лидери предприемат ваксинация от грип и даже „рекламират“ този метод за предпазване. Не се притеснявайте от думата ваксина или от слуховете и митовете, които я заобикалят. Ако имате каквито и да било съмнения относно здравето си, вашият личен лекар би трябвало да ги разсее.

Естествено имунизиране срещу вируси

Единственият начин за естествено имунизиране от вируса на грип е да се разболеете от него. Тогава тялото ви ще запомни вируса и ще може да образува антитела, имунизирайки ви срещу него.

Консултация с личния ви лекар

Ако имате някакви съмнения относно вирусите, как те работят и как се разпространяват, дали предприемате правилни стъпки – не се притеснявайте да се консултирате със специалист в областта. Повечето лекари ще ви помогнат във вашето начинание с радост.

Малко момиче на преглед при доктор с майка си, с цел превенция срещу вируси

Избягвайте фалшива информация

За съжаление, в интернет може да се разпространява неправилна информация за едни или други вируси, като целта е всяване на паника или създаване на фурор, шок и т.н. Тази информация може да бъде написана от хора, които нямат ни най-малка представа, какво представляват вирусните инфекции, но имат за цел да всеят смут и паника. Бъдете предпазливи към всички новини, които четете и не се поддавайте на шокиращи и грандиозни заглавия, които разкриват една или друга „тайна“ на някой вирус.

Запазете рационалното си мислене

Едно от най-важните правила: запазете спокойствие, когато има опасност от заразяване с вирусна инфекция. Ако спазвате основните стъпки за лекуване и предприемете активни действия да оздравеете, то заразяването не е страшно. Реагирайте спокойно на случилото се и го приемете като нещо естествено.

Пазете околните

Предприемете стъпки да не заразите околните – носете маска, бъдете активни в „образоването“ на вашите близки за това как да се предпазят от заразяване с вируси и след седмица благополучно трябва да оздравеете. Спазването на здравословен начин на живот също би могло да спомогне за по-лесното ви преборване с всякакви такива симптоми на разболяване, а дори може да не позволи такова.

Още по темата