Обратно
10.6.2022

Как да направим оглед на апартамент преди покупка?

Автор:
Vivus.bg

Търсенето и закупуването на ново жилище е важен процес, който изисква време, средства и внимателен оглед на всички набелязани имоти. За предотвратяването на каквито и да е проблеми ще трябва да направите задълбочена проверка на физическата структура и системите на апартамента. Изключително важно е оглед на апартамент да се прави правилно, тъй като по този начин ще можете да обсъдите с продавача поправката на намерените щети, да договорите по-добра цена спрямо повредите или в най-лошия случай - да откажете покупката. Дори и да не успеете да се договорите, имайте предвид, че е важно всички тези неща да се знаят, преди да купите имот, защото ще можете да ги оправите на момента или ще бъдете подготвени, ако излязат проблеми в бъдещето.

Някои продавачи или брокери ще ви предоставят контролен списък за проверка на апартамента, който можете да използвате, за да си водите записки по време на огледа. Други могат просто да ви оставят на произвола. При всички положения си водете бележки за дефектите, които откривате, като отбелязвате какви са точните проблеми и къде се намират. Направете снимки за допълнителна документация. За да сте сигурни, че работата, която вършите, е максимално изчерпателна, огледайте внимателно всички ключови помещения и уреди, изброени по-долу.

1. Основни неща, на които да обърнете внимание при оглед на апартамент

Проверка на електроинсталацията при оглед на апартамент

Включете и изключете всички светлини, за да сте сигурни, че работят правилно. Направете същото с всички вентилатори в банята и проверете всеки контакт, за да се уверите, че работят. Лесен и бърз начин за проверка на контактите е просто да включите зарядното устройство на телефона във всеки от тях. Ако телефонът ви започне да се зарежда, можете да продължите.

При оглед на апартамент проверете детекторите за дим и въглероден оксид

Вашият апартамент трябва да има поне един детектор за дим, но повечето ще имат няколко - един в кухнята и по един във всяка спалня. Апартаментът трябва да е оборудван с тези устройства и индикаторните им да светлини да светят в зелено.

Отопление и охлаждане

Ако жилището има централна климатизация или климатик/климатици, включете отоплението и след това охлаждането, за да сте сигурни, че въздухът преминава през всеки вентилационен отвор. Ако имате парно, може да се наложи да помолите вашия хазяин да го включи, за да проверите дали работи, стига времето от годината да позволява. Уверете се, че видимите части на отоплителната и охладителна система изглеждат чисти и добре поддържани, включително филтрите.

Проверете и прозорците при оглед на апартамент

Уверете се, че всички прозорци са непокътнати, което означава, че нямат пукнатини или счупени стъкла. Потърсете за конденз между стъклата и уплътненията. Трябва да можете да отваряте, да затваряте и да заключвате всеки от прозорците с лекота. Обърнете внимание дали пердетата и щорите са здрави и дали нямат някакви дупки или повреди.

Врати

Всички врати трябва да имат работещи дръжки и да могат лесно да се отварят и затварят. Тествайте два пъти всички врати, за да се убедите, че техните брави функционират точно както трябва и също дали е възможно да се заключват и отключват.

Стени и тавани

Когато правите оглед на апартамент, погледнете отблизо стените и таваните. Внимавайте за стружки и пукнатини, петна, мухъл и признаци за захабяване от вода (обикновено се забелязват като петна или подпухналост в боята).

Подови настилки

Разгледайте килимите за петна, накъсвания или други следи от захабяване. Проверете дървените подове за драскотини и повреди от вода, а плочките за стърготини и следи от мухъл във фугите. Освен ако имотът не е чисто нов, можете да очаквате подовете да са малко износени. Все пак е по-добре да документирате текущото им състояние още на момента, а не да се обвинявате за пропуска, след като сте се нанесли.

Състояние на помещенията

Обърнете внимание на цялостното състояние и чистотата на апартамента, като не забравяйте да прегледате и местата, които лесно се пропускат - шкафове и килери например. Потърсете за следи от мухъл, изпражнения от гризачи или признаци за заразяване с вредители.

2. Банята

При оглед на апартамент обърнете сериозно внимание на състоянието на банята, тъй като тя може да ви създаде сериозни главоболия и да ви принуди да изхарчите доста средства, ако се нуждае от ремонт. Какво да гледате?

Тоалетни

Пуснете водата на казанчетата, за да разберете, дали се оттичат и пълнят правилно. Върнете се отново няколко минути по-късно, за да чуете дали има продължаващи звуци на течаща вода. При наличие на такива най-вероятно казанчето не работи както трябва.

Душове, вани и кранове

Пуснете всички кранове, за да проверите, дали има добър поток и налягане на водата. Тествайте както топлата, така и студената вода. Потърсете за мухъл или плесен около каналите, във фугиращата смес и върху плочките. Потърсете и за ръжда на местата, където може да се образува – метални сифони, мивки, кранчета, тръби и прочие. Прегледайте и плочките в душ кабината, ваната и мивката за стружки, драскотини или пукнатини.

Шкафове

Погледнете във всички шкафчета за следи от изтичане на вода. Също така изпробвайте дали вратите се отварят и затварят както трябва и дали са правилно поставени на пантите си.

3. Кухнята

Другото място, на което трябва да обърнете много внимание при оглед на апартамент, е кухнята. В нея прегледайте:

Уреди

Тествайте всеки уред, за да се уверите, че работи. Не забравяйте да проверите всяка плоча/котлон на печката, реотаните на фурната, вентилатора на микровълновата печка и аспиратора. Тествайте и всички други функции на отделните уреди, които намерите в кухнята.

Хладилник

Вижте чистотата на хладилника. Освен че трябва да е напълно празен, той също трябва да бъде почистен от всякакви остатъци от храна или петна.

Мивка

Изпробвайте дали работи кранът и погледнете под мивката, за да видите дали има изтичане на вода от тръбите.

Чекмеджета и шкафове

Чекмеджетата и шкафовете трябва да са чисти и лесни за отваряне и затваряне. Това е мястото, където наистина ще искате да огледате за изпражнения от гризачи или буболечки, тъй като те обитават помещенията, където има храна. Не трябва да изпускате този неприятен детайл, понеже много трудно можете да се отървете от тях впоследствие.

4. Спалнята

Разбира се, при оглед на апартамент, не трябва да пропускате и спалнята.

Погледнете шкафовете и гардеробите - вижте дали всички рафтове и механизми са здрави и в добро състояние.

Когато стигнете до спалнята, вие вече ще сте разучили основните характеристики - неща като прозорци, подове, стени, отопление и охлаждане - като част от инспекцията на апартамента. Обърнете внимание за някакви характерни миризми, които биха могли да дойдат от нещо разлято на килима или за щети от вода зад стените.

Мъж и жена правят оглед на апартамент

Помислете също за квартала и мястото, на което се намира апартаментът

Кварталът е определящ фактор при купуването на апартамент и съответно влияе на крайната цена. Основните удобства, за които трябва да гледате в един квартал, са следните:

  • Безопасност на квартала;
  • Има ли наблизо супермаркети, бакалии, аптеки и други;
  • Има ли наблизо детски градини и училища (особено важен въпрос, ако имате деца);
  • Има ли наблизо паркове или удобни места за разходка на домашни любимци (или просто за разходка за вас);
  • Далеч ли е апартаментът от работното ви място;
  • На достатъчно комуникативно място ли е (има ли удобни спирки на градския транспорт).

Какво да направите, ако откриете нещо нередно по време на оглед на апартамента?

От решаващо значение е да документирате всички некачествени открития ясно и писмено. Направете снимки на всяка повреда и ги запазете. Бъдете възможно най-задълбочени в доклада си и отбележете всеки един детайл. Така, ако има нужда от допълнителна поддръжка и ремонти,  имате подробен отчет какво трябва да се поправи и следователно можете да договорите условията с продавача на апартамента.

Още по темата