Обратно
17.5.2022

Как да използваме принципа на Парето 80:20 в живота?

Автор:
Vivus.bg

Принципът на Парето е известен още като „Правилото 80:20“. Той може да промени до голяма степен живота ви, когато приложите същността му в своята работа и проекти, постигайки по-висока продуктивност и уравновесеност в бизнеса и ежедневието си. Този принцип е открит от италианския икономист Вилфредо Парето, който освен това е бил и математик. Как обаче да се възползвате от принципа на Парето? Разбира се, за целта трябва да се запознаете с неговата същност. Тук ще разгледаме какво представлява това правило и какви са принципите, които можете да приложите в живота си.

Същност на принципа на Парето

Всички влагаме много усилия в работата си, за да постигнем желаните резултати. Дали прекомерните усилия обаче ще бъдат увенчани с пропорционалния на тях успех? От опит знаем, че това невинаги е така. Дори често резултатите са по-високи в област, където не са вложени максимум усилия. Принципът на Парето няма за цел да ни убеди, че мързелът се възнаграждава богато, а да ни накара да разпределим усилията си според „Правилото 20:80“.

Според това правило при 20% усилия и труд ще получите 80% от очакваните резултати. Звучи невероятно, но тази теорията има подкрепата на математически изчисления. Не бива да считаме, че тези числа са задължително точни и в известна степен могат да варират. Правилото на Парето отразява неравномерното разпределение на причини и следствия в живота и природата. Много известни бизнесмени и предприемачи използват метода, за да получат максимума с правилно подбраните усилия и методи.

В случай че решите да добавите останалите 80% усилия, ще ви бъдат прибавени реципрочните за метода 20% резултати. А това не може да се нарече ефективна и разумна дейност поради ниската възвръщаемост на вложените усилия.

Социологично измерение на принципа на Парето

Правилото 80:20 се нарича още и „Закон за елита“, който гласи, че разпределението на благата в обществото става на същия принцип - 80% от богатството се намира в 20% от хората. Теорията за елита отделя малка група хора, която има желание и възможност да управлява, докато по-голямата група няма нито желанието, нито възможността за това. Изследвайки разпределението на недвижимите имоти в Италия по негово време, Парето установява, че 80% от земята се намира във владението на 20% от сънародниците му. Подобно било и разпределението на богатството във Великобритания, където 70% от богатството било съсредоточено в 30% от населението на острова.

А ето и още няколко примера за неравномерното разпределение, погледнато от призмата на бизнеса и спорта:

• През 2015 г. Google тотално надделява в интернет търсачките и печели 64% от всички търсения.

• Два отбора от NBA (Националната баскетболна лига на САЩ) са печелили почти толкова турнири колкото всички останали отбора в асоциацията, взети заедно - Лос Анджелис Лейкърс и Бостън Селтикс – общо 34 от 75 титли са тяхно притежание (всеки от отборите има по 17 спечелени към днешна дата).

• Във  футбола три отбора от общо 77 са спечелили 13 титли от 21 проведени Световни първенства и това са националните отбори на Германия, Италия и Бразилия.

Прицип на Парето, показан на черна дъска

Правилото на Парето отразява реалността не само в неравномерното разпределение на доходите, но и в други причинно-следствени връзки. От гледна точка на спорта можем да формулираме извода, че по-голям процент от наградите отиват при един малък процент от участниците. Един по-задълбочен анализ върху принципа на Парето показва, че целта може да бъде достигната със съвсем минимално превъзходство над останалите състезатели (конкуренти). Един от всички участници печели, но той обикновено не го прави с огромно превъзходство, а със съвсем малко надмощие.

С малко предимство - тотално превъзходство

При наличие на някакво качествено превъзходство се акумулират натрупвания, които с времето дават огромно надмощие. Ако в началото имаме две растения, които растат в близост едно до друго, между тях съществува конкуренция за светлина, вода и качествена почва. С времето едното става все по-голямо, получава много повече слънчеви лъчи и улавя по-голяма част от дъждовната вода с листната си маса. Колкото по-голямо става то от другото, толкова повече блага придобива и толкова повече пораства. Освен това репродуктивните му способности са много по-добри от тези на малкото растение и така с времето неговият вид тотално би започнал да доминира в околността.

Дали в бизнеса е същото като в природата?

Този принцип на Парето е валиден не само в природата, но и в икономическата „джунгла“, в която хиляди компании се борят за надмощие в умовете на потребителите. Малкото превъзходство води до количествени и качествени натрупвания и в резултат на допълнителни инвестиции, популярност и реклама се оказва, че 20% от компаниите успяват да привлекат 80% от потребителите на пазара.

При правилно управление и една по-добра начална фаза на растеж може да помогне на компанията с времето да достигне тотално надмощие и доминация на пазара. Ако имате бизнес, локализиран на удобно за потребителите място или вашите продукти са с по-висок ноу-хау, технологии или с друго предимство, е много вероятно в кратки срокове повечето хора да започнат да предпочитат вас и постепенно да изпреварите съперниците си на пазара.

Повече приходи, повече инвестиции и реклама, по-добро качество, по-бърз технологичен темп на развитие и доминиране – ето как с малко по-добро начало може да се постигне много по-голям успех.

Принципът на Парето доказан ли е като закон?

Не, теорията на Парето няма точна математическа формула, която да го прави закон, но той дава принципи и закономерност, която на практика се наблюдава в социологичен и икономически план. Невинаги 20% от работниците в една фабрика ще допринесат за 80% от приходите на собственика, но това е ориентир, който твърде често показва асиметричната природа около нас.

Още по темата