Обратно
4.6.2022

Как да изберем подарък за рожден ден?

Автор:
Vivus.bg

На всеки му се е налагало неведнъж да избира подарък за нечий рожден ден. Сигурно си спомняте колко сте били затруднени, когато подаръкът е бил за някой по-специален човек и не сте били сигурни дали изборът ще е подходящ. Подаръкът трябва да притежава няколко характеристики, които да донесат задоволство на получателя: да бъде нещо смислено, да носи някаква полза на новия си собственик и не на последно място - да е забавен. Не бихте искали да подарите нещо, което например би напомняло на някого за досадните му задължения. Нека дадем няколко практични съвета за това как да изберете подходящ подарък за рожден ден.

Опаковката на един подарък за рожден ден е важна

Подаръкът винаги има специална стойност за получателя, но това, което го прави особено ценен, е жестът. Времето, което отделяте да го намерите и опаковате със стил и красота, може да бъде по-затрогващо от цената, която плащате за покупката. Не го пренебрегвайте и ще видите, че резултатите ще са много добри. Понякога може да имате желание да подарите нещо не толкова практично, но с по-екзотичен привкус. В такива случаи опаковката би дала още по-голям ефект на подаръка.

Не създавайте проблеми, когато правите подарък за рожден ден

Възможно е да подарите нещо, което може да се окаже потенциален проблем. Не подарявайте нещо, което може да създаде главоболия, допълнителен стрес или физически травми. Понякога може да подарите нещо, което би се повредило (като да речем надуваема лодка) или което би наранило някое от децата на притежателя. Помислете дали съществува някаква опасност за някого и бъдете по-внимателни в избора си. В случай че решите да подарите животно за домашен любимец, добре премислете дали няма да създадете прекалено много главоболия и ангажименти на хората и какво е тяхното отношение по въпроса.

Добавете поздравителна картичка към вашия подарък за рожден ден

Важен аспект към всеки подарък е личното послание, пожелание или благодарности, написани на картичка. Освен пожелание за рожден ден картичката може да представлява просто обяснение за това как работи подаръкът, за какво може да се ползва и т.н. Обяснете на човека по какъв начин може да го ползва по-лесно и забавно. Това ще направи подаръка по-специален и по-практичен. В бележката може да споменете и евентуалните опасности, за които да се внимава, което ще бъде оценено високо особено при наличието на малки деца.

Знаете ли какво харесва рожденикът?

Как да разберете какво харесва човекът, чийто рожден ден наближава? Това е съществен въпрос, тъй като някои хора са особено придирчиви към подаръци. Добре е да имате представа от техните вкусове, навици и желания, преди да си изготвите списък с опции за подарък. Може да е полезно да отделите време и да попитате някой приятел или роднина на рожденика, за да научите необходимата информация. В случай че нямате такава възможност или прецените, че няма да бъде удобно да водите подобен разговор, може да поразровите в профилите му в социалните мрежи, в които евентуално да намерите жокер за това какво би харесал.

Билет за подарък за рожден ден

Вашият приятел може да харесва да посещава определени клубове, представления, събития, състезания или концерти. Ако предстои такъв тип събитие, което би му допаднало, това ви дава възможност да му подарите билет за него, което истински би го зарадвало. Помислете дали има някой, който ще отиде с него (примерно половинката му), защото ако случаят е такъв, ще се наложи да купите поне два билета.

Билет или резервация за почивка са по-скъпи и екстравагантни изненади и не много хора биха могли да си позволят да подарят такива. Но ако имате възможност и ако става дума за много близък човек, също е идея.

Купете това, което човекът иска

Има хора, които говорят много прямо и директно за желанията си. Ако вашият случай е такъв, може да купите именно онова, което рожденикът ви е споменал, че иска. Ако знаете от човека точно какво иска, по-добре не мислете да купувате други подаръци. Купете желания подарък, защото получателят вече знае за какво и как ще го ползва.

Друг вариант е, ако в случаен разговор разберете, че например пасаторът на приятеля ви е повреден и иска да си купи нов. В този случай можете да предложите да му купите вие и да му го дадете като подарък за рожден ден. Ако не му кажете, че ще го вземете и има много време до празника му, има известен шанс човекът да си го осигури сам и това би провалило идеята ви. Така че преценете спрямо ситуацията как точно да процедирате.

Мъж подарява подарък на жена

Едни и същи подаръци?

Лоша идея или липса на въображение е да подаряваме едни и същи подаръци на различни хора? За някои това може да изглежда като липса на креативност и оригиналност, но за други - не. Все пак подаръците отиват в ръцете на различни хора, а мнозина пожелават да имат това, което са видели, че други получават. Подаряването на едни и същи подаръци пък, от своя страна, може да бъде икономически по-изгодно за вас заради евентуална отстъпка, която можете да получите за закупени по-големи количества.

Купете общ подарък за рожден ден заедно с приятели

Невинаги ще е по силите ви да закупите подаръка, който искате. Понякога това може да бъде скъпа пералня или миялна машина, друга техника, луксозен подарък или скъпо обучение. В тези случаи е най-добре да обедините усилията си с приятели, други поканени на тържеството или роднини на рожденика, за да можете да осигурите този по-скъп подарък. Така може да помогнете в най-голяма степен на получателя и да го зарадвате извънредно много. Освен това общият подарък ще сплоти компанията и ще притежава по-голяма морална стойност за притежателя му.

Може ли да подарим храна за рожден ден?

Дали ще купите сладолед, хайвер или някаква по-специална храна за рожден ден зависи само от вас. За мнозина лакомници „От храната по-хубаво няма!“, но все пак е добре да прецените добре ситуацията. Повечето хора ще се зарадват на храна - дори и малчуганите, които винаги копнеят за нови играчки. Ако сте решили да подарите някаква храна, най-добре е все пак да бъде нещо по-специално и изискано, защото в противен случай може да направите досадна грешка.

При всички положения, дори да сбъркате с избора си, когато подарявате нещо, ако сте го направили от сърце, няма да съжалявате.

Още по темата