Обратно
22.9.2021

10-те най-красиви църкви и храмове в България

Автор:

Официалната действаща църква в България е православната. Държавата подпомага и поддържа службата и храмовете в страната. На територията ни има много древни храмове, а някои от тях представляват исторически, архитектурни и културни паметници. Дори да не сте православен, си струва да разгледате красотата на тези здания. Някои от църквите се отличават със своята възраст, а други са свързани с важни исторически събития. Нека направим кратка обиколка сред 10-те най-красиви църкви и храмове в България.

1. Говорейки за църкви и храмове, не можем да не започнем с катедралата „Свети Александър Невски“ в София

Освен че е главната катедрала на Българската православна патриаршия, „Свети Александър Невски“ е един от символите на столицата на България. Много от младите хора може би не знаят, че тази църква е посветена на руската армия. По време на Руско-турската война от 1878-1879 г. червената армия изиграва основна роля за освобождението на България от Османско робство. Това иго продължило почти половин хилядолетие – близо петстотин години. Името Александър Невски е в чест на тогавашния руски император Александър II.

Площта на храма е малко над 3 дка и може да побере под куполите си до 10 000 човека. Куполите са златни и привличат погледите на минувачите отдалеч. Посетителите могат да видят красиви мраморни украси, стенописи и над 80 икони, сътворени от художници от източния блок. Изложена е голяма колекция от картини и реликви, които се считат за шедьоври на българската религиозна култура.

2. Църкви и храмове? Продължаваме със „Света София“ - най-древната работеща църква в Европа

Знаете ли произхода на името на българската столица – София? То произлиза от тази сграда, която дава името си на най-големия български град. Храмът е от най-старите в страната и е сред най-ценните архитектурни паметници в християнска Европа. Сградата е построена през VI-ти век по времето на император Юстиниан върху основите на друга църква от четвъртото столетие.

3. Мислите си за още познати ви църкви и храмове? Ние продължаваме със „Св. Николай Чудотворец“ или “Руската църква”

Един чудесен пример за руската религиозна архитектура в България е „Руската църква“, която се намира в центъра на София. Тя се отличава със специфичните си руски архитектурни черти, а изящните декорации я правят особено красива. Ако сте решили да направите обиколка на различните църкви в района, е добре да знаете, че на 10 минути пеша се намира и катедралата „Свети Александър Невски“. Ще можете да сравните „Руската църква“ с Българската патриаршия.

4. Катедралата „Успение Богородично“ във Варна

Храмът е разположен на главно кръстовище в центъра на морската столица на България. Църквата е добре осветена през нощта и това я прави особено зрелищна през късните часове на деня. Тя е една от най-големите забележителности във Варна и мнозина я възприемат за емблема на морския град. Официално сградата отваря врати 8 години след Освобождението от турско робство – през 1886 г. По големина катедралата във Варна се нарежда на второ място в България след катедралата „Свети Александър Невски“.

5. Храм-паметник „Рождество Христово“ в Шипка

Изреждайки известните църкви и храмове, не можем да не споменем и „Рождество Христово“ в Шипка. Православният храм-паметник носи белезите на руската архитектура. Той изглежда наистина зашеметяващо красив и е построен в памет на всички геройски загинали за свободата на България бойци. Построен е близо до връх Шипка, високо в полите на най-голямата планинска верига в страната - Стара планина. Преди да се обособи като такава, църквата е била част от голям манастир. Около църквата се простира разкошна градина, от която може да се наслаждавате на дивните планински гледки.

6. Рилският манастир

В най-високата планина на Балканите е построен красивият и защитен от ЮНЕСКО Рилски манастир. Това е може би най-значимият туристически атракцион в страната. Този грандиозен обект е обявен за световно наследство и хора от всички краища на света се стичат, за да го посетят. “Светата Рилска обител” е основана от св. Йоан Рилски Чудотворец. Ако желаете, можете да намерите галерия със снимки на манастира на неговия интернет сайт.

Рилският манастир - не можем да го пропуснем, говорейки за красиви църкви и манастири

7. „Св.св. Константин и Елена“ в Пловдив

Този храм се намира в Стария град на Пловдив точно на стената на Акропола. В него се помещават множество редки икони и реликви. През IV-ти  век на това място е имало християнска гробница. Църквата е част от историческото наследство на Пловдив. Иконостасът на църквата е изработен в уникален виенски стил от изтъкнатия български майстор Йоан Паскуалис.

8. Църкви и храмове? Добавяме в списъка и църквата „Света Параскева“ в София

Това е третата по големина църква в столицата на България. Дизайнът е нетипичен за православните храмове. Неин архитект е спечелилият конкурс за църковен дизайн Антон Торньов, който през 1910 г. създава плановете за строежа й. Заради Първата световна война строежът се отлага чак за 1922 г, след което продължава до 1930 г., когато основната сграда е завършена. Довършителните работи по портиците продължават до 1940 г.

9. Църквата „Свети Четиридесет мъченици“ във Велико Търново

От тази църква можете да научите много за историята на древна България. Цар Иван Асен II-ри построява църквата през 1230 г. Самият цар дава името на църквата в резултат на победата му над водача на епирците Теодор Комнин точно на празника Свети Четиридесет мъченици. С тази победа България става най-голямата политическа сила в югоизточна Европа по онова време. В сградата е запазена колона, върху която е изобразена историята на тази велика битка.

10. Руините на малката и голямата Епископална базилика в Пловдив

Към красивите църкви и храмове ще добавим и Епископалната базилика в Пловдив. Градът още от древни времена е бил център на християнството. Тук са останали руините на тези две базилики, датиращи от IV-ти и V-ти век, които със своите забележителни мозайки днес кандидатстват в ЮНЕСКО за исторически паметници на културата. Голямата базилика е най-големият раннохристиянски храм в страната. Архитектурата й включва няколко корпуса с преддверия и открит двор (атриум). Разстоянието между малката и голямата базилика е много близко и лесно може да се измине пеша.

Всички тези исторически забележителности на България разкриват голяма част от нейната история, бит и култура. Посещавайки ги, можете да се върнете в далечното славно минало на страната ни и да се докоснете до частица от живота по онова време.

Още по темата