Обратно
12.3.2022

Какво е NFT и как се използва?

Автор:
Vivus.bg

В света на криптовалутите вече се говори за следващото голямо нещо, а именно NFT. Растящата със скоростта на светлината дигитална среда на XXI-ви век не спира да изумява хората с гениални иновации. Безспорно е, че NFT е една от най-нашумелите теми през последните месеци. След цялата експлозия от новини, информация и многобройни мнения на хората все пак се питаме за какво е тази суматоха? Не се притеснявайте, ние ви пазим гърбовете. В тази статия ще научите точно какво представлява NFT и как се използва, какво го прави уникално от останалите средства за размяна и как можем да се възползваме от тази нова тенденция.  Нека започнем с основите.

Какво е NFT?

Накратко, NFT - Non-fungible token или преведено „незаменяем токен“ - е единствен по рода си дигитален актив, на който автентичността му може да се верифицира в блокчейн технология и следователно може да бъде разменян, колекциониран или търгуван. Съществува под всевъзможни форми на дигитално изкуство, като най- популярни са изображенията, кратките клипове, съобщенията в Twitter и колкото и невероятно да звучи - всичко останало, което можем да намерим в интернет и свързваме с определена стойност. NFT-тата отварят една голяма врата за артисти, инфлуенсъри и компании. Те получават възможност да си осигурят печалби чрез създаване на дигитални активи, представени на пазар от нова вълна инвеститори и колекционери. Някои от тези активи вече се продават за колосални суми, стигащи близо 70 милиона долара.

Какво означава определен NFT актив да бъде Non-fungible (незаменяем)?

За да можем да си отговорим на този въпрос, първо трябва да поясним кои активи са заменяеми. Най-явният пример са физическите пари, които са заменими, понеже имат точно определена стойност, която ще се запази след размяна. Тоест, ако банкнота от 100 лева бъде заменена с две банкноти от 50 лева или пет банкноти от по 20 лева, или без значение в каква физическа форма на лева бъде върната, първоначалната стойност на столевката ще се запази. Друг пример за заменяем физически актив е златото. Колкото до дигиталната среда - един биткойн винаги е равен по стойност на друг биткойн. Въпреки че цените на криптовалутите постоянно се променят, тази характеристика на взаимна заменяемост ги прави подходящи за използване като сигурна мярка за осъществяване на ред транзакции.

NFT-тата, от своя страна, са пълната противоположност на заменяемите активи. В контраст на криптовалутите, всеки токен е уникален и незаменим, като по този начин е невъзможно едно NFT да бъде напълно еднакво с друго.

Как се постига и доказва тази уникалност на един NFT?

Всеки токен съдържа уникална, непрехвърляема идентичност във формата на сериен номер, с помощта на който се разграничава от другите токени. Той може да бъде оприличен на един вид дигитален паспорт или сертификат. Доказаната му автентичност се осъществя благодарение на публичния блокчейн.

Физическият еквивалент на NFT-тата биха били колекционерските вещи като карти, фигурки, комикси и много други. Или пък могат да са произведения на изкуството като картини на известни художници.

В крайна сметка един биткойн, въпреки постоянно променящата му се цена, може да се размени за друг биткойн. Единствена по рода си колекционерска Yu-Gi-Oh карта обаче или каквато и да е друга единствена по рода си карта е незаменима. Ако я размените за друга също толкова рядка карта, накрая ще притежавате коренно различен продукт.

Цена на NFT

Цените на подобен вид „акции“ са постоянно вариращи. Решаващ фактор за стойността им е търсенето и предлагането им на пазара. Определят се на аукционен принцип.

Кои са най-популярните творби и артисти?

Ако все още се питате какво чак пък толкова специално виждат хората в това, нека ви запознаем с най-големите артисти, компании и колекции на пазара.

  • Mike Winkelmann, който се подвизава под името Beeple, оглавява списъка за най-скъпо продадено дигитално произведение от артист след търг с аукционната къща Christie's. Продадена за 69.3 милиона долара, творбата, озаглавена „Всеки ден: Първите 5000 дни“, до голяма степен е отговорна за отразяването на продажбите на NFT от основните медии. Това е и първият път, когато установена аукционна къща продава крипто изкуство и приема криптовалута като плащане.
  • Pak, анонимен дигитален художник, е класиран като най-печелившият художник в света на NFT. Pak е активен член в дигиталните медии през последните 20 години, но си остава анонимен и до днес. След като продаде 66 319 броя от собствените си NFT-та, средната му цена на продажба се изчисли на 4 000 долара. Най-популярното му произведение носи името The Switch и е продадено за 1 444 444 долара.
  • Създадени от Larva Labs, CryptoPunks са серия от 10 000 изображения, превърнати в NFT в блокчейна на Ethereum, с цени вариращи от над 2 милиона долара. Всеки CryptoPunk се генерира на случаен принцип от списък от десетки характеристики, като има и набор от дизайни на хора, зомбита, маймуни и дори извънземни. Те вдъхновиха надигаща се вълна от колекции на NFT профилни снимки от Bored Ape Yacht Club до Doodles и много други.

Как да купим NFT? Кои са най-надеждните платформи?

Всеки, който иска да се впусне в света на тези NFT-тата, без значение от инвестиционна или колекционерска гледна точка, трябва първо да се запознае и сдобие със следните средства:

  • Дигитален портфейл, който да ви позволява да съхранявате NFT и криптовалути. Повечето доставчици на незаменяеми токени приемат като платежна опция криптовалути, като най-разпространена е Ethereum.
  • Това означава, че на първо място трябва да се сдобиете с криптовалута. Начините да закупите такава са много и всяка една фирма предлага различни предимства. Уверете се, че сте подготвили разплащателната си опция под формата на кредитна или дебитна карта, и се впуснете в търсене на най-подходящия сайт за вас: eToro, Kraken, Coinbase, а вече дори и PayPal. След това остава само да заредите избрания от вас портфейл с криптовалута.
  • След като настроите и напълните портфейла си, можете да се възползвате от голямо разнообразие на NFT сайтове за закупуване и разменяне. Покупките в платформите се осъществяват предимно на база аукцион. В момента най-големите NFT пазари са OpenSea.io, Foundation и Rarible.

Важно е, преди да направите поръчка, внимателно да проучите какво и от кого купувате. Поради големия трафик на купувачи и колекционери, някои художници са ставали жертва на фалшификатори, които са продавали имитации или копия без разрешение.

Сигурна и надеждна инвестиция ли са NFT-тата?

Инвестирането в NFT, както всяка друга инвестиция, трябва да се базира на личностна преценка в зависимост от финансовото състояние и познанията. Дали откривате значение, дали имате интерес към продукта, дали искате да се опитате да постигнете възвръщаемост и печалба, дали очаквате да получите личностно удовлетворение или просто ви допадат проектите на определен творец, то опитът със сигурност си струва, стига да имате финансовата възможност. Информация за кампаниите на артистите и фирмите може да намерите, като се присъедините към общества и групи в социалните мрежи и останалите мрежи за комуникация. Най-отличителни за момента са NFT Discord и Telegram. В тях хората споделят собствените се мнения за този нов бум в индустрията. Винаги изследвайте обстойно дейността на компаниите. Повечето от тях имат официални сайтове, свързани с техния труд.

Имайте предвид, че цената винаги варира въз основа на колко някой друг е готов да инвестира в дадения проект. Следователно цената ще се управлява изцяло от търсенето (за разлика от акциите, чието търсене се формира от ред други технически или икономически фактори).

Има много спекулации, че всичко това е един икономически балон, който скоро ще се спука. Истината обаче е, че NFT все още е прекалено млада индустрия, за да може де се определи какво е със 100% точност.

Още по темата