Обратно
31.10.2021

Какво е да си веган? Разлика между веган и вегетарианец

Автор:

В много разпространен начин на хранене и на живот през последните години се превърна веганството. Но ако някои хора спазват строги правила в диетата си, то други дори не знаят каква е разликата между вегетарианец и веган и защо хората биха предпочели да ограничават начина си на хранене по този начин. Било то заради опазването на околната среда, ползите за здравето, религия, морал и други веганството вече не е просто диета, а начин на живот, мислене и лична философия. Ако искате да научите повече за това или се колебаете дали да не опитате и вие да ограничите месото или млечните продукти, тази статия ще ви бъде от полза.

Какво е да си веган?

Веганската диета се смята за най-стриктната форма на вегетарианство. Това е начин на живот, който се опитва да изключи максимално всички форми на експлоатация и жестокост над животните, като това включва експлоатацията им за храна и всякакви други цели. Така веганската диета изключва не само месото, но и млечни  и животински продукти като яйца, сирене, кашкавал, мляко и съставки като желатин, мед, някои форми на витамин D и много други.

Растителната диета при един веган е начин на хранене, при който акцентът е върху запълването на чинията изцяло с растителна храна. Някои примери за това включват: плодове, зеленчуци, бобови храни, зърнени култури, ядки, семена и други. Колкото повече тези храни наподобяват начина, по-който са открити в природата (т.е. колкото по-малко обработени са те) и колкото повече превес вземат в диетата ни, толкова по-добре е това за нашето здраве.

Надпис веган, написан със зеленчуци и обграден от зеленчуци, плодове и ядки

Противно на често срещаното мнение за веганите, този начин на хранене не цели ограничения. Хората, които се хранят основно с растителни храни, все още могат да изберат да ядат малки количества месо, домашни птици, риба, морски дарове и млечни продукти. Тези хора се наричат полувегетарианци, флекситарианци или пескатарианци. Красотата тук е, че няма подход, който е универсален за всички.

Разбрахме какво е да си веган, а ето и какво е да си вегетарианец

Според общоприетото понятие вегетарианец е човек, който не включва в диетата си месо, домашни птици, дивеч, риба, морска храна  или всякакви други животински видове. Подобно на веганството, във вегетарианския начин на хранене се включват също различни видове ядки, зърнени храни, плодове, зеленчуци, бобови растения и семена. Дали в диетата се включват и млечни продукти, яйца, мед и други, зависи изцяло от вида вегетарианска диета, която се следва.

Най-често срещаните видове вегетарианци биват четири вида. От една страна имаме лакто-ово вегетарианци. Това са  тези, които избягват всякакво животинско месо, но пък консумират както млечни продукти, така и яйца. Лакто вегетарианците, от друга страна, избягват животинско месо и яйца, но консумират млечни продукти. Ово вегетарианците избират да не консумират никакви животински продукти с изключение на яйца. И на последно място е може би най-известната група вегетарианци – веганите. Всеки веган, от своя страна, избягва както консумацията на месо, така и на всякакви продукти с животински произход.

Има и две допълнителни групи, които обаче се отличават донякъде от вегетарианците. Това са хората, които не ядат месо или домашни птици, но консумират риба и се наричат пескатарианци. Вегетарианците пък, които си позволяват понякога да хапнат месо, често се наричат флекситарианци. Именно поради факта, че те на практика консумират месо, много хора твърдят, че пескатарианците и флекситарианците не принадлежат към групата на вегетарианците.

Илюстрация на хора, ядящи месо и веган хора

Някои от разликите между веган и вегетарианец

Веганите и вегетарианците обикновено избягват яденето на животински продукти по подобни причини. Първата и най-съществена разлика е степента, до която считат животинските продукти за приемливи. Ако вегетарианците смятат за необходимо единствено да изключат месото поради здравословни, екологични или морални причини, то веганите избягват като цяло всички животински продукти, като смятат, че именно те имат най-голямо негативно въздействие върху здравето на човека.

От гледна точка на етиката, вегетарианците се противопоставят на убиването на животни за храна, но като цяло подкрепят консумацията на странични животински продукти като мляко и яйца, в случаите когато животните се отглеждат в подходящи условия. Веганите пък смятат, че животните трябва да бъдат свободни от човека, независимо дали се отглеждат за облекло, храна, забавление или научни изследвания. Поради това всеки веган се опитва да избягва всички животински продукти, независимо от условията, в които животните са били отглеждани. Именно с цел да се избегнат всички форми на експлоатация над животните, веганите не се хранят с млечните продукти и яйцата - продукти, които много вегетарианци нямат проблем да консумират.

Как да изберем правилната диета?

Не сте сигурни коя диета е правилната за вас? Съществуват много начини на хранене, които ще ви помогнат да живеете здравословно, независимо дали изцяло отхвърлите месото или си позволявате понякога да си похапнете от него.

Нашият съвет тук е, какъвто и начин на хранене да изберете, винаги да бъдете сигурни, че чинията ви е пълна с необходимите хранителни вещества като витамини, фибри, протеини и други. Много лесно можете да се възползвате от яденето на повече растителни храни и по-малко преработени такива, без да се налага да избягвате напълно животинските продукти. Флекситарианският подход може да бъде най-реалистичният и устойчив начин за много от нас да преминат към растителна диета, но и да не се натоварват и стресират от крайното ограничение от някои храни.

А ако желаете да преминете към вегетариански начин на хранене или пък към такъв на веган, добра идея е да започнете да го правите бавно и плавно. Можете да започнете с намаляването на месото от няколко пъти в седмицата на един път. Или вместо да закусвате с бекон, опитайте да го замените с овесени ядки. Възможностите са безбройни, стига да имате желание да опитате.

Още по темата