Обратно
2.8.2021

Как да преборим събирането на прах вкъщи?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Всеки дом е уникално различен по дизайн, излъчване и обзавеждане. Всяка домакиня обаче среща един и същ проблем - праха. Малък и незабележим, прахът може да влоши изгледа на вашия интериорен дизайн и мебелировка. Той би могъл да причини също и респираторни заболявания. На пръв поглед няма голям смисъл да се борим с него,  тъй като той е навсякъде, но понякога важните неща се крият именно в детайлите. Това важи в голяма степен и за праха. Домашният прах съдържа акари, които се хранят с нежива човешка кожа. Макар това да не звучи приятно, този факт е установен от учените, които наблюдават организмите под микроскоп. Тези акари са в състояние да предизвикат раздразнения и алергии на податливите организми.

Тези микроорганизми са по-малки от две десети от милиметъра и са прозрачни на цвят. Това ги прави почти невидими за човека. Всъщност най-често те битуват в спалното бельо и възглавниците, а миризмата, която понякога е доста неприятна, произтича от техните екскременти. Така че на първо място, когато планирате почистване от праха, не забравяйте пликовете и чаршафите, защото освен акумулирания прах в тях има и някои вредни организми. Някои хора съветват да не прибирате сутрин леглото си след като се събудите, а да оставите чаршафите непокрити със завивка, за да се проветрят по-добре.

Не всеки прах в дома ни е съставен от този вид акари, но е полезно да поддържаме обитаваните от нас стаи в чистота и порядък. Борбата с праха в жилището изглежда като невъзможна мисия. Дори след основно почистване са достатъчни около 24 часа, за да установим наличието на ново прашно покритие. Какво можем да направим, за да станем победители в тази неравна битка? Нека ви предложим някои универсални идеи как да се преборите по-лесно с праха в жилището ви.

Обувките - източник на прах в дома

Чрез тях в дома ни се внася голямо количество прах отвън. Той може да съдържа тежки метали, животински изпражнения и кал. Когато се прибирате, не влизайте в жилището си с обувки, а ги оставете близо до входната врата или ги измийте в банята. Не всеки има време да мие обувките си, но поне може да ги постави в полиетиленов плик. Така няма да се разнася прахът от подметките. В магазините за битови стоки можете да откриете пластмасови контейнери за обувки, които също могат да се ползват за тази цел.

Прах по килими, мокети и други изтъкани завивки, завеси и настилки

Всички тъкани настилки акумулират и произвеждат прах. Тези интериорни придобивки могат да задържат големи количества фини частици в себе си. Колкото една завивка е по дебела и плътна, толкова повече прах може да задържа. Въпреки че не го виждаме на обикновена светлина, когато стъпваме върху такава настилка, прахът се вдига и разнася из стаята. Въздушните течения също вдигат падналия на по-ниско прах и го издигат по рафтове, полици и всички предмети в стаята. Можем да видим праха най-лесно, когато в стаята влезе пряка слънчева светлина. Ако искате да проверите колко е запрашен вашият мокет, тупнете върху него в момент на добра осветеност.

Хората, които не желаят да се разделят с любимите си килими, мокети и дебели китеници, би трябвало да полагат повече грижи за тяхното обезпрашаване. Те трябва периодично да бъдат прани и тупани. А ако имате възможност да ползвате услугите на специализирани почистващи фирми, можете да го правите. Модерната техника днес позволява на място да бъдат изпрани тъканни настилки с вода и резултатите не са никак лоши.

По-евтиният вариант за елиминиране на праха по пода е да замените подовата настилка с паркет, ламинат,  плочки, балатум или друга гладка повърхност, която не акумулира толкова прахови частици. Такива настилки могат лесно и бързо да бъдат почистени с моп, стирка, парцал или домакинска техника без много грижи и финансови средства. Този вид подове са по-практични, но за сметка на това ще загубите приятния и топъл допир.

Някои особености при ползването на прахосмукачка

Много прахосмукачки всъщност не смучат прах, а го разпространяват обратно в цялото помещение поради некачествените си или захабени и пълни филтри. За да намалите изходящия прах от уреда, ползвайте прахосмукачка с воден контейнер и сменяйте често филтрите за изходящ прах. Не допускайте торбичката да се препълва, защото е възможно да се спука и да не го разберете навреме. Това е последното нещо, от което имате нужда, когато почиствате от прах стаите си. Винаги отваряйте прозорците, за да влиза свеж въздух, докато използвате прахосмукачката си.

Прах влиза най-вече през прозорците

В зависимост от това в какъв микрорайон живеете, запрашаването би могло да се ограничи, ако затваряте прозорците си през по-голяма част на денонощието. Това не е добре за качеството на въздуха, но ако живеете до строящи се сгради или натоварени булеварди, ще си спестите доста прах, ако не отваряте много през работно време или час пик.

Работа с кърпи, микрофибър и подръчни материали

Когато ползвате микрофибърна кърпа, парцал или стари чорапи за почистване, не започвайте от пода, а от високите части на помещението. Така ще избегнете повторно почистване на едно и също място. Имайте предвид, че почистването със сух парцал директно върху праха само ще го разнесе и запраши. Влажната кърпа е много по-ефикасна. След като първоначално започнете почистването на праха с влажен парцал, можете да подсушите, като ползвате сух. Можете ръчното да почистите праха с влажна и суха кърпа, след като сте пускали прахосмукачка. Така няма да ви се наложи отново да бършете след работа с уреда.

Още по темата