Обратно
20.5.2020

Как да печелим пари от YouTube?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

YouTube е любимото ни място за разпускане, саморазвитие, слушане на музика, обучение. През последните десет години платформата се развива с невероятни темпове. Гледанията, каналите и новите зрители се увеличават постоянно. YouTube все повече се възприема и като място за печелене на пари – и с право: все повече хора предпочитат него пред телевизията, а това означава повече потребители и възможности за реклама. Ето някои от най-добрите начини да печелите пари от YouTube.

YouTube в България

В България YouTube каналите, които имат много абонати, са малко. Също толкова малко са и каналите, които печелят значителни пари от YouTube. А потребители в страната има все повече. Освен това много от трендовете в YouTube видеата по света все още не са достигнали България. Това означава, че който пръв успее да ги реализира у нас, ще има почти гарантиран успех. Примери за това има много и това създава благоприятен климат за хората, които търсят тема за своя бъдещ YouTube канал или се опитват да станат влогъри.

Реклами в YouTube видеа

Най-разпространеният и възможно най-печеливш начин да изкарваме пари са рекламите, а по-конкретно – спонсорираните видеа. Ако имате канал в YouTube с достатъчно много абонати, към вас може да прояви интерес определена компания. Тази компания може да ви предложи пари в замяна на реклама на неин продукт, като продуктите са най-разнообразни. Това се нарича спонсорирано видео и вие сте задължени, според правилата на YouTube, да анонсирате този факт. Колкото повече гледания и абонати има вашият канал, толкова по-големи ще са сумите, които ви се предлагат, защото се увеличава и шансът продуктът да бъде купен.

YouTube реклами

Другият вид реклами, от които може да печелите пари, са YouTube рекламите. Това са онези реклами, които прекъсват видеото през определен интервал от време. За тези реклами също ще получавате пари, но сумата става значителна, само ако наберете много гледания. Този доход е доста по-малък от рекламите при спонсорирани видеа. За да можете да се възползвате от тези реклами, вашите видеа трябва да са „платени“ през партньорската програма на YouTube – YouTube Partner Program. За да участвате в нея, трябва да отговаряте на определени критерии, сред които е и този да имате поне 1000 абонати.

Merch

Още един начин да изкарваме пари от платформата е т.нар. merch. Merch (мърч) всъщност означава рекламни материали. Думата „мърч“ е вече широко разпространена сред българските YouTube автори и се използва за всички материали, които носят логото или друга отличителна черта на даден YouTube канал. Това могат да са тениски, чаши, химикалки, карти, тетрадки, календари и всичко друго, което може да носи вашето лого. Първата ви работа ще е, разбира се, да си създадете ефектно и запомнящо се лого на канала. То трябва да се разпознава и да изглежда добре върху вашите материали. Освен това ще трябва да намерите фирма, която да изработи материалите с вашето лого и да подготвите някои бройки за продан. След това остава да рекламирате вашите материали по време на свое видео пред аудиторията си.

Партньорски линкове

Друг начин да изкарваме пари чрез YouTube, който също се базира на реклама, са партньорските линкове. Техният принцип се състои в това да рекламирате определен продукт и да оставите линк към него в описанието на видеото, на който вашите зрители ще могат да кликнат и да си купят продукта. Продавачът на продукта ще знае, че именно вие сте рекламирали продукта му и съответно вие ще получите пари за това. Партньорските линкове се използват широко при рекламирането на компютърни игри, където потенциалните играчи се регистрират именно чрез линка на YouTube автора, който им е предложил играта.

Краудфъндинг

Краудфъндинг означава финансиране на вашия канал от страна на вашите зрители или от хора, които са готови да дадат пари и да инвестират във вашата работа като автор на видеа. Има различни платформи, които предлагат краудфъндинг, най-известната сред които е Patreon. Във всяко свое видео може да оставяте линк към вашия Patreon акаунт в описанието и да приканвате вашите зрители към финансиране. Един от подходите, които YouTube авторите предприемат, за да увеличат финансирането, е предлагането на ексклузивни материали за хората, които финансират канала. По този начин вашите спонсори ще получават нещо в замяна на своята благотворителност и това ще ги мотивира да продължават.

Стриймове

YouTube предлага т. нар. „стриймове“, или предавания на живо, в които вие може да си общувате с вашите абонати или да правите каквато и да е дейност, която представлява интерес за вашите зрители. Това може да са компютърни игри, пеене, свирене, реагиране на видеа, просто разговор на различни теми, консултации и какво ли още не. Ключовото в случая е че може да предложите на вашите зрители да финансират определена ваша цел по време на стрийма чрез специална система. Например, вие свирите на акустична китара, посрещайки Джулай морнинг, като излъчвате това на стрийм и каните всеки, който иска да ви помогне за закупуването на нова китара, да го направи чрез благотворителност.

Отдаденост

Независимо какъв подход за печелене на пари от YouTube ще предприемете, най-важното нещо по време на вашето приключение ще е вашата отдаденост на задачата. Това е особено важно, ако имате нов малък канал и все още нямате достатъчно зрители. От вас зависи да рекламирате своя канал, да го развивате и да предлагате интересни видеа за YouTube потребителите. С времето ще получавате нови абонати. Трябва да имате предвид, че печеленето на пари може да отнеме доста време, но едно е сигурно – ако правите видеата си с желание и отдаденост, то рано или късно някой ще ви забележи и ще ви предложи спонсорство. Когато получите първото си спонсорство, вие ще се мотивирате да създавате нови и нови интересни видеа, а това ще доведе до още повече гледания и нови абонаменти.

Още по темата